Αρμενική Ποίηση και Λογοτεχνία
Η Εταιρεία Συγγραφέων και ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Χαμασκαΐν" οργανώνουν ποιητική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και την λογοτεχνία της Αρμενίας, με αναγνώσεις και απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της Αρμενικής νεολαίας Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Απριλίου, ώρα 19.30, στη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5).
Η Αρμενική Ποίηση, ελάχιστα γνωστή στο ευρύτερο κοινό, είναι η ίδια η ιστορία του Αρμενικού λαού. Από τους στίχους του άγνωστου Αρμένιου βάρδου που μιλάει για τη γέννηση του θεού Βαχάκν, στίχους που διαβλέπουν την γέννηση του Αρμενικού Έθνους, ως τις μέρες μας, η Αρμενική ποίηση διανύει μια ιστορία χιλιάδων ετών. Τα ποιήματα που θα ακουστούν παρουσιάζουν πρώτα την Αρμενική ποίηση των δύο τελευταίων αιώνων. Επαναστατικοί στίχοι που, μελοποιημένοι, έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην εθνική αφύπνιση, μετά από 600 χρόνια δουλείας και στην προετοιμασία του επαναστατικού αγώνα, στις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι στίχοι του διαμετρήματος των φλογερών στίχων ενός Ρήγα Φεραίου. Ακολουθούν ποιητές που έζησαν τη φρίκη της Γενοκτονίας του 1915 και χάθηκαν μέσα στην λαίλαπά της. Είναι η αδικοχαμένη γενιά που μέσα από τραγικά μεγαλειώδεις στίχους, περιγράφει όσα έζησε, προσβλέποντας πάντα στις καλύτερες μέρες που σίγουρα θα έρθουν. Τέλος είναι η σύγχρονη Αρμενική ποίηση του 20ου αιώνα που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Αρμενία και τη Διασπορά. Είναι η ποίηση που αντιστέκεται στη λήθη, στην παραποίηση της Ιστορίας, στην ισοπέδωση των αξιών. Είναι η ποίηση που ακόμη μια φορά παρακινεί τους Αρμένιους ν' αντισταθούν και να αγωνιστούν για τις καλύτερες μέρες που σίγουρα και πάλι θα έρθουν.
Απαγγέλουν οι νέοι του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χαμασκαΐν" της Θεσσαλονίκης : Αϊραπετιάν Ευγενία, Γκαναπετιάν Αράξια, Εραμιάν Ανζέλ, Καραογλανιάν Αναίτ, Καραογλανιάν Μελίν, Κιουρκτσιάν Μαρί, Μαρουκιάν Κρίκ, Μπεκτασιάν Νάντια, Ουνάνοβα Εύη, Σαρκισιάν Τιγκράν.
Συμμετέχουν και οι: Νανέ Καραπετιάν και Ναζίκ Αϊδινιάν.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μανώλης Φουντούνης
Μουσική επιμέλεια: Ρόζα Τερζιάν, Νταρόν Δερεγιάν
Λίγα λόγια για την παρουσία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη
Η αρμενική παρουσία στη πόλη μας ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, αλλά η οργάνωση της παροικίας σε κοινότητα άρχισε στα 1880. Από το 1903 η κοινότητα έχει τον δικό της Ορθόδοξο Αρμενικό Ναό της Παναγίας (στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Διαλέττη). Η παροικία γνώρισε δυο περιόδους μεγάλης δημογραφικής ανάπτυξης: Την πρώτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν από τις 80 χιλιάδες περίπου Αρμενίους που η Ελλάδα δέχτηκε φιλόξενα στο έδαφός της, 10-11 χιλιάδες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης• και τη δεύτερη, όταν, μετά τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ και την έναρξη των εθνικών συγκρούσεων στην Υπερκαυκασία, κατέφυγαν στην κεντρική Μακεδονία πάνω από 11 χιλιάδες Αρμένιοι και Ελληνοαρμένιοι.
Οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης (αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας), αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης μας, ενσωματώθηκαν οργανικά στον ελληνικό εθνικό και κοινωνικό περίγυρο. Έκτοτε συνδυάζουν αρμονικά και παραγωγικά την «αρμενικότητα» με την «ελληνικότητα», υπηρετώντας με τρόπο υποδειγματικό και την προγονική τους κληρονομιά και την ελληνική τους πατρίδα.
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαΐν», συμμετέχει στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας με μια σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον γενικό τίτλο: «Αρμενικός Μήνας».
Στο πλαίσιο του μήνα αυτού θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους της σκηνοθέτιδας Σβετάνα Πασκάλεβα, «Πληγές του Καραμπάγ», «Αγαπημένοι μου ζωντανοί και νεκροί» και «Ο ήλιος ανατέλει στο Καραμπάγ». Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 12:00 στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο (Τσιμισκή και Διαλέτη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου