Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Σιγά τα αυγά...


Σιγά τ’ αυγά...κι είναι και κόκκινα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αστική Πολιτιστική Εταιρία «la Melena del Huachiango» παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Σιγά τ’ αυγά... κι είναι και κόκκινα, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου (Εκδόσεις Οtherwise) σε σκηνοθεσία Luis Gómezbeck.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
... ... Τί γίνεται όταν καταμεσίς του Πάσχα ένα αυγό δεν βάφεται καλά και ξεμένει με ένα πλευρό λευκό κι άλλο κόκκινο; Η κυρά-Λούλη, άφταστη στη φλυαρία και στο νοικοκυριό, το παρατά μόνο του σε μια γωνιά. Εκείνο πίνει μπουκάλια γάλα και τραγουδά ρεμπέτικα για να ξεχάσει τους καημούς του. Μέχρι που συνειδητοποιεί αφ’ ενός ότι το ποτό δεν κάνει καλό και αφ’ ετέρου ότι έχει κερδίσει τη ζωή του, αφού τα υπόλοιπα αυγά έχουν φαγωθεί με αλάτι και πιπέρι. Έτσι, ο ήρωας του έργου αισθάνεται μάλλον τυχερός παρά άτυχος. Αποφασισμένος πλέον να απολαύσει κάθε στιγμή της ζωής του, ξεκινά ένα μακρινό ταξίδι σε μέρη που ποτέ, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα επισκεπτόταν ένα αυγό.
Το έργο ανεβαίνει στην τεχνική του μαύρου θεάτρου (π.χ. Μαύρο Θέατρο της Πράγας. Εδώ όμως, τα αντικείμενα μιλούν και τραγουδούν) και του κουκλοθέατρου. Από την άλλη, ζωντανά και με ανθρώπινη υπόσταση στη σκηνή εμφανίζονται η κυρά-Λούλη και ο Κύριος Φωτιστικός. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί (έξι συνολικά) εμψυχώνουν τα αντικείμενα - συσκευές με φωνή και κίνηση, χωρίς όμως να φαίνονται ποτέ οι ίδιοι.
Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς, σε μεγάλους, σε γέρους, σε κούκλες και σε… αυγά. Από τη μια πλευρά, οι μικροί έλκονται από τα φωσφορίζοντα πλυντήρια, το γέρο-απορροφητήρα, τη χαζοκουρτίνα, τις κατσαρόλες κ.ά. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλοι έλκονται από τα φιλοσοφικά νοήματα του κειμένου.

Μην χάσετε την παράσταση…!

Σε αυτό το μαύρο θέατρο υπάρχει φως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: