Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ένας ξενιτεμένος Μακεδόνας Έλληνας καλλιτέχνης... (2)


Πασχάλης Δουγαλής
Ένας ξενιτεμένος Μακεδόνας Έλληνας,
που μεγαλουργεί στο εξωτερικό.

Ο Πασχάλης Δουγαλής γεννήθηκε το 1970, στην Κοζάνη. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, έδειξε μια καλλιτεχνική ικανότητα, για πρώτη φορά, σκιτσάροντας ένα κόκορα. Στα επόμενα χρόνια έκανε διάφορες μελέτες για κατοικίδια ζώα και ανθρώπινα πορτρέτα. Στην ύπαιθρο, όπου μεγάλωσε, είχε πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση και μελέτη της φύσης από κοντά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα με αυτές, σπούδασε την αγιογραφία και εργάστηκε ως αγιογράφος. 

Στο διάστημα αυτό προσπαθεί να βρει τον δικό του δρόμο έκφρασης. Η "ανακάλυψη" ενός Αγγλικού Οδηγού Πουλιών το 1992, ήταν μια αποκάλυψη, η οποία και έχει επηρεάσει τη ζωή του από τότε. Από εκείνη τη στιγμή, τα πλάσματα και τα πουλιά της φύσης κυριαρχούν στην τέχνη του. 


Το 1995, εικονογράφησε σειρά βιβλίων για τα απειλούμενα είδη ζώων στην Ελλάδα, τα οποία και κυκλοφόρησαν σε πολλές εκδόσεις καθιερώνοντάς τον ως εικονογράφο.


Το 1997 μετακόμισε στο Μόναχο, όπου εξακολουθεί να ζει και εργάζεται. Στο έργο του έχει ως στόχο όχι μόνο να κάνει μια απλή απεικόνιση των ειδών της άγριας φύσης, αλλά και να δώσει στοιχεία που αφορούν τον ατομικό χαρακτήρα των πουλιών ή των ζώων που εικονογραφεί.



Ελπίζουμε κάποια μέρα να απολαύσουμε μια έκθεση των έργων του από κοντά.

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης






1 σχόλιο:

Odysseas είπε...

Ο Πασχάλης είναι άριστος!