Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το Λεξικό της κρίσης


Το λεξικό της κρίσης του Γιάνη Βαρουφάκη

Συγγραφέας του ο Γιάνης Βαρουφάκης, πανεπιστημιακός, μπλόγκερ, οικονομολόγος και σκεπτόμενος άνθρωπος (τα δύο τελευταία δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα) και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες από τις αιρετικές φωνές που ήρθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας μέσα στην παρούσα κρίση.
Η πρόταση που κατέθεσε μαζί με τον Άγγλο πολιτικό Stuart Holland για την έξοδο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση, έμοιασε να υιοθετείται προς στιγμήν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για να εγκαταλειφθεί όμως πολύ σύντομα ως ανέφικτη (όπως άλλωστε χθες και η ιδέα της παραίτησής του από την πρωθυπουργία). Το όλο θέμα, καθώς και η ανοικτή επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, όπου τον καλούσε να κατέβει στην συγκέντρωση του Συντάγματος για να ανακοινώσει αλλαγή της πολιτικής του, απέκτησε διεθνή δημοσιότητα όταν αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς άρθρου των New York Times (επίσης εδώ). Η δημοσιότητα αυτή αποτέλεσε πηγή έντονης ενόχλησης των εγχώριων υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε διατελέσει στο απώτερο παρελθόν σύμβουλος και λογογράφος. Αποτέλεσμα η καταγγελλόμενη από τον ίδιο στο αγγλόφωνο μπλογκ του άτυπη απαγόρευση των εμφανίσεών του σε εκπομπές της ΕΡΤ, καθώς και η ύποπτη αποσιώπηση της παρουσίασης του βιβλίου του από τις τρεις μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες.
Το βιβλίο που παρουσιάζεται αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για την κατανόηση των τεκταινόμενων στον ακατάληπτο για πολλούς χώρο της εντόπιας και της διεθνούς οικονομίας, ένα λεξικό της κρίσης όπου εξηγούνται όλοι οι δυσνόητοι όροι που ακούμε διαρκώς γύρω μας –ή και τους χρησιμοποιούμε– χωρίς να μπορούμε πάντοτε να καταλάβουμε ακριβώς τι σημαίνουν. Τίτλος του Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, έτερος πρωταγωνιστής των ημερών, ενώ στην συζήτηση θα παρέμβουν, ο αρχισυντάκτης της Κυριακάτικης Καθημερινής Νίκος Ξυδάκης, ο πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η παρουσίαση λοιπόν προμηνύεται εξίσου ενδιαφέρουσα με το βιβλίο.
Ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα όσα προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν μπορεί παρά να εκτιμήσει το επίπεδο και την ευφυΐα της σκέψης του. Αντίθετα με άλλους αιρετικούς και αγανακτισμένους συναδέλφους του, δεν χαϊδεύει αυτιά και αποφεύγει να προσχωρήσει στον επικίνδυνο λαϊκισμό τους.

http://aeginafirst.wordpress.com/2011/06/16/to-lexiko-tis-krisis-tou-yiani-varoufaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια: