Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Νέο τεύχος του "Πορφύρα"


Ο «Πόρφυρας» Νο 140

Με έργο εξωφύλλου του πρόωρα χαμένου ζωγράφου Σπύρου Αλαμάνου, που δεν πρόλαβε να δει, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 140, Ιούλιος – Σεπτέμβρης 2011).
Τα κείμενα υπογράφουν: Δοκίμιο, η Αναστασία Σιώψη (Οι ρόλοι της μουσικής και της ποίησης μέσα από τις εξελισσόμενες θεωρίες του Ρίχαρντ Βάγκνερ), ο Κώστας Καρδάμης (Schubert, Liszt, Μάντζαρος: Τρεις συνθέτες του 19ου αιώνα μελοποιούν Πετράρχη), ο Δημήτρης Μπρόβας (Το έντεχνο τραγούδι φορέας της νεοελληνικής ποίησης) ο Νικόλας Μαρτίνος (Η αισθητική αξία της «δίχως λόγια» μουσικής) ο Γιώργος Δ. Παναγιώτου (Πραγματολογικά και ερμηνευτικά σχόλια στο ποίημα του Σεφέρη «Μυθιστόρημα, ΙΣΤ΄) και ο Πέτρος Γκολίτσης (Απ’ τα επουράνια στα καταχθόνια. Δύο δρομολόγια της ποιητικής του Γιάννη Δάλλα). Ποίηση, ο Πάνος Καπώνης, ο Αλέξανδρος Μηλιάς, ο Νίκος Κοντός κι ο Θεοδόσης Κοντάκης. Πεζογραφία, ο Dino Buzzati (μετάφραση Ευαγγελία Γιάννου) και ο Σπύρος Τζουβέλης.

Τις σελίδες με τον γενικό τίτλο «περίπλους» (σχόλια, επισημάνσεις, κριτική) υπογράφουν ο Δημήτρης Κονιδάρης, ο Θεοδόσης Πυλαρινός, ο Κώστας Λογαράς, ο Τάκης Γραμμένος, η Εύα Μοδινού, ο Νίκος Α. Καββαδίας, ο Ερωτόκριτος Μωραΐτης, ο Γιάννης Καβάσιλας, η Μαρία Κουγιουμτζή κι ο Διονύσης Σέρρας.

Η ηλεκτρονική επιμέλεια του εξωφύλλου είναι του Νίκου Βουργίδη και το τεύχος εικονογραφεί η Ρένα Κρουαζιέ.

Στο εισαγωγικό κείμενο του τεύχους, με τίτλο «Με επίκεντρο την ποίηση», η σύνταξη του περιοδικού παρατηρεί ότι στο ανά χείρας τεύχος «κάποιες συγκεντρωμένες από καιρό εργασίες μας δίνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης ενός ευρύτερου πεδίου θεωρίας, που συνδέεται με τη “διαχείριση” της ποίησης, της ποιητικότητας και της ποιητικής από τις τέχνες, ειδικότερα από τη μουσική». Ο λόγος, για τα τέσσερα πρώτα κείμενα του τεύχους (Α. Σιώψη, Κ. Καρδάμης, Δ. Μπρόβας, Ν. Μαρτίνος), που έχουν ως επίκεντρο τη μουσική και δίνουν τον γενικότερο τόνο στο τεύχος.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://logotexnika-epikaira.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: