Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Μνημονεύετε Παπαδιαμάντη...

Αλεξ. Παπαδιαμάντης Πίνακας Ν. Εγγονόπουλου

Τις ημύνθη περί πάτρης;

Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος. Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ' εξεθέωναν οι προεστοί κ' οι 'γυφτοχαρατζήδες', τώρα σε 'αθεώνουν' οι βουλευταί κ' οι δήμαρχοι.

Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν 'φούρνους με καρβέλια', δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ' τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, όν ήθελαν παρουσιάσουν.

Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…

Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ' επιδεξιώτερον τον κόθορνον.

Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην εφημερίδα «Ακρόπολις» 115 χρόνια πριν

Σημ. ΔΕΕ: Το παραπάνω κείμενο δεν αποτελεί ένα ενιαίο άρθρο του Αλεξ. Παπαδ. αλλά προέρχεται από διαφορετικά άρθρα και έργα του μεγάλου Σκιαθίτη. Μου άρεσε όπως το βρήκα και το αναδημοσίευσα. Το βασικό τμήμα πάντως προέρχεται από το άρθρο του με τίτλο "Οιωνός" που όντως δημοσιεύθηκε στην Εφημ. "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" την 1η Ιανουαρίου 1896

3 σχόλια:

SITALKIS είπε...

Μεγαλειώδης στη χρήση της ελληνικής γλώσσας... Να τον μνημονεύουμε και κυρίως να τον διαβάζουμε...

Βιβλιόφιλος είπε...

Συμφωνώ και υπερθεματίζω αγαπητέ συνέλληνα! Πρόσεξες την τελευταία, προφητική θα την χαρακτήριζα, παράγραφο;
"...Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας..."
Πριν από 115 ολόκληρα χρόνια!

SITALKIS είπε...

Τα είπε όλα με λίγες λέξεις...