Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

«Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει»


«Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει» είναι ο τίτλος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Θεσσαλονίκη
«Κι αν δεν τη θέλουν πέντε … σκασίλα μας». Αυτή ήταν η δήλωση της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την απουσία από την 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που ξεκινά την Πέμπτη, μεγάλων εκδοτικών οίκων που επικαλέστηκαν οικονομική αδυναμία συμμετοχής.
Από τον Φεβρουάριο είχαν στείλει επιστολή στην κ. Βελισσάρη σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι που δήλωναν ότι δεν θα μπορούσαν να μετάσχουν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Πρόκειται για τις εκδόσεις Άγκυρα, Ενάλιος, Καστανιώτη, Κέδρος, Μίνωας και Ψυχογιός. Σε αυτούς τους εκδοτικούς οίκους προστέθηκαν και οι εκδόσεις Πόλις, ενώ οι εκδόσεις Μεταίχμιο συμμετέχουν μόνο με παιδικά βιβλία.
«Έχουμε 200 από τους οποίους μάλιστα οι 54 είναι νέοι στον εκδοτικό χώρο, έχουμε 190 Έλληνες συγγραφείς, 36 ξένους, έχουμε τον Εμίρ Κουστουρίτσα, έχουμε το δήμο της πόλης, τους βραβευμένους λογοτέχνες της πόλης, έχουμε τη βούληση η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από εννέα χρόνια να συνεχίσει να διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη» είπε.
Η ελληνική – και διεθνής – οικονομική κρίση αποτελεί την ειδική θεματική ενότητα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (με σειρά διαλέξεων από Έλληνες και ξένους οικονομολόγους, φιλοσόφους, ιστορικούς κ.ά., καθώς και την παρουσίαση δέκα βιβλίων– φετινών εκδόσεων αποκλειστικά για την οικονομική κρίση).

«Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει» είναι ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης, που έχει ως τιμώμενη χώρα τη Σερβία και… σταρ τον πρωτοεμφανιζόμενο ως συγγραφέα αλλά παγκοσμίως γνωστό και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, που θα παρουσιάσει την ελληνική μετάφραση του βιβλίου-αυτοβιογραφίας του, με τίτλο: «Κι εγώ που είμαι σ’ αυτή την ιστορία». Τον Εμίρ Κουστουρίτσα θα παρουσιάσουν το απόγευμα της Πέμπτης (18:00 – δύο ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης) οι Έλληνες συγγραφείς Σώτη Τριανταφύλλου και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας αναμένονται επίσης Σέρβοι συγγραφείς (γνωστοί στην Ελλάδα από μεταφράσεις των βιβλίων τους): ο Βλάντισλαβ Μπάγιατς ( «Χαμάμ Βαλκάνια» και «ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών»), ο Ντούσαν Κοβάγιεβιτς (θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος του βραβευμένου «Αντεργκράουντ»), ο Τούρκος Εντέμ Ελντέμ, ο Κροάτης Γκόραν Φέρτσετς, η Βρετανίδα Βικτόρια Χίσλοπ, ο Αυστριακός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, ο Ισραηλινός Εντγκαρ Κέρετ καθώς και περισσότεροι από 100 Έλληνες λογοτέχνες.
Ανάμεσα τους, οι Θεσσαλονικείς Ντίνος Χριστιανόπουλος και Θωμάς Κοροβίνης (βραβευμένοι φέτος το Μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος αντίστοιχα), ο Ισίδωρος Ζουργός (θα τιμηθεί σε ειδική τελετή από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Θανάση Βαλτινό για το βραβείο αναγνωστών που έλαβε το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ανεμώλια» τον περασμένο Δεκέμβριο από τις λέσχες αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ) κ.ά .

• Έξι συνολικά εκδηλώσεις και συζητήσεις της διοργάνωσης αφορούν την οικονομική κρίση ως «ελληνικό» και διεθνές» φαινόμενο, τα προβλήματα της Ελλάδας σε σχέση με την πρόσφατα παραγόμενη ιστοριογραφία, την εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία, τις όψεις και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παραγωγή σκέψης και τη συγγραφή.
Τα δέκα σημαντικά βιβλία της χρονιάς για την κρίση (ελληνικές εκδόσεις) παρουσιάζονται συνολικά το απόγευμα του Σαββάτου (18.00) στην αίθουσα Γιώργου Ιωάννου – περίπτερο 15.

• Αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τους βαλκανικούς πολέμους, είναι η θεματική έκθεση (με τίτλο «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης») που φιλοξενείται στο περίπτερο 13 της έκθεσης.
Ειδικές εκδόσεις, (300 τίτλοι βιβλίων), ντοκιμαντέρ, τεκμήρια από τους βαλκανικούς πολέμους, αποκόμματα εφημερίδων φιλοξενούνται στα 150 τ.μ του ειδικά διαμορφωμένου περιπτέρου.

• Περιπάτους πολιτισμού τιτλοφορεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης τη σειρά πολλαπλών εκδηλώσεων με θέμα το βιβλίο, αλλά και την πολυπρόσωπη «σχολή Θεσσαλονίκης» στη λογοτεχνία.
Σε μία διαδρομή, που ξεκινάει από τα περίπτερα της Έκθεσης και με τη βοήθεια ενός χάρτη που θα μοιράζεται δωρεάν στην είσοδο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία πρωτότυπη και λογοτεχνική περιδιάβαση στην πόλη, να ανακαλύψουν τους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα και να διαβάσουν ποιήματα ή αποσπάσματα πεζογραφημάτων, που θα αναρτηθούν σε μεγάλα banners, έξω από ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κτίριο της ΧΑΝΘ, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο.
Τα κείμενα των banners ανήκουν στους: Γιώργο Χειμωνά, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκο - Αλέξη Ασλάνογλου, Ζωή Καρέλλη, Γιώργο Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου, Νίκο -Γαβριήλ Πεντζίκη, Κλείτο Κύρου, Νίκο Μπακόλα, Στέλιο Ξεφλούδα, Κωστή Μοσκώφ, Τάκη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Πάνου.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν».

Το βράδυ της Παρασκευής (19.00) θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Λευκό Πύργο. Στη συναυλία, αντί για εισιτήριο οι θεατές θα προσφέρουν … βιβλία. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα παραχωρηθούν για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Μητρόπολης Νεάπολης και Σταυρούπολης, του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου, της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, της Μονάδας Συμβουλευτικής Κρατούμενων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ, της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις», του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και του Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου Όσσας.

• Την Κυριακή 27 Μαΐου, στο κλείσιμο της έκθεσης, οκτώ ποιητές της πόλης ξεκινούν μαζί με μουσικούς με το τουριστικό λεωφορείο Hop on – HopOff, από την είσοδο της HELEXPO (είσοδος Εγνατίας), διαβάζοντας ποιήματα και κείμενά τουςμε θεματική τη «λογοτεχνία ως όχημα» - κυριολεκτικά ή μεταφορικά.

Το λεωφορείο θα κάνει το γύρο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ θα σταματάει σε συγκεκριμένα σημεία, όπου θα ανεβάζει – κατεβάζει κόσμο (είσοδος HELEXPO / Εγνατία, πλατεία Αριστοτέλους, Αλκαζάρ, πλατεία Ελευθερίας, Λευκός Πύργος, είσοδος HELEXPO / Εγνατία).
Η εκδήλωση έχει τίτλο «Hop on – Hop Off με όχημα τη λογοτεχνία» / Βόλτα στην πόλη με το τουριστικό λεωφορείο, πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου από τις 18:00-20:00 μ.μ. (είσοδος ΔΕΒΘ, Εγνατία). Λαμβάνουν μέρος: Αναστασία Γκίτση, Κώστας Παπαθανασίου, Ειρήνη Παππά, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Γεωργία Τρούλη, Βίκτωρας Τσιλώνης, Ιορδάνης Κουμασίδης, Χλόη Κουτσουμπέλη. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.
Η έκθεση διαρκεί έως τις 27 Μαΐου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: