Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Βιβλιοκριτικές Αλ. Ζώρη (1)



Συγγραφέας: Γιάννης Α. Μάζης (John A. Mazis)
Εκδόσεις "Μεταίχμιο", Αθήνα 2014
528 σελίδες


Το να γράψει κάποιος μια πλήρως εμπεριστατωμένη βιογραφία του Ίωνος Δραγούμη, είναι πιο δύσκολο απ' ότι φαίνεται, διότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν μια πολυσχιδής και εν μέρει αντιφατική προσωπικότητα, με ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων και δράσεων (διπλωμάτης, πολιτικός, διανοούμενος, συγγραφέας). 
Το αποτέλεσμα που έχουμε με αυτό το βιβλίο, είναι εκπληκτικό και είναι ίσως η μοναδική βιογραφία του Δραγούμη που κυκλοφορεί στην βιβλιαγορά και που πληροί σαφώς τους κανόνες της επιστημονικής ιστοριογραφίας! 
Ο συγγραφέας εξετάζει ενδελεχώς και μας παρουσιάζει την προσωπική ζωή, την διπλωματική και πολιτική δράση και τις ιδέες του Δραγούμη χωρίς θετικές ή αρνητικές προκαταλήψεις, ενώ παράλληλα μας παρέχει ένα ικανοποιητικό ιστορικό πλαίσιο ώστε να κατανοήσουμε τις συνθήκες της εποχής που έζησε ο Δραγούμης. 
Πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι πέρα από τα διάφορα γνωστά έργα είτε του ιδίου του Δραγούμη, είτε δημοσιευμένες πηγές σχετικά με τον Δραγούμη και την εποχή του, αξιοποιεί και το αδημοσίευτο αρχείο του βιογραφούμενου, το οποίο φυλάσσεται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. 
Το βιβλιο συστήνεται ανεπιφύλακτα όχι μόνο σε όσους θαυμάζουν τον Δραγούμη, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την νεότερη πολιτική ιστορία μας, καθώς και την ιστορία των ιδεών και ιδεολογιών στην Ελλάδα. Πρωτίστως όμως απευθύνεται σε αδογμάτιστους ανθρώπους, διότι τέτοιος ήταν και ο Ίων Δραγούμης! Κάποιες ελάχιστες διαφωνίες που έχω με την θεώρηση του συγγραφέα σε ορισμένα ζητήματα, δεν αναιρούν το γεγονός ότι έχουμε στην διάθεσή μας ένα σπουδαίο έργο!

Αλέξης Ζώρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: