Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συμμετοχή Συλλόγου σε κινητοποίηση


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογός μας αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της μεταφοράς της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων από την Έδεσσα στην Βέροια. Από τον Σύλλογό μας προτάθηκε προς έγκριση το παρακάτων Ψήφισμα.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 οι παρακάτω υπογράφοντες ................. εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων, ...................... συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Έδεσσας για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας στην σχεδιαζόμενη κατάργηση της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων και την μεταφορά της από την Έδεσσα στην Βέροια και μετά από διαλογική συζήτηση καταλήξαμε στο ακόλουθο Ψήφισμα:

1. Η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα την Έδεσσα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Ιδρύθηκε το 1973 και κύριο έργο της είναι η προστασία, προβολή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στους ανωτέρω Νομούς, που ανάγονται στους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Λίγα χρόνια μετά, από τότε που η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ δημιούργησε αρκετές νέες εφορείες αρχαιοτήτων, σχεδόν μία ανά νομό, προωθώντας την περαιτέρω αποκέντρωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και παρά το γεγονός ότι οι νέες εφορείες έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικό έργο τόσο στον τομέα της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και στη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, η ίδια κυβέρνηση, αναιρώντας την πολιτική της, προχωρεί στην συγχώνευση των εφορειών αρχαιοτήτων με ανυπόστατες δικαιολογίες περί δήθεν κατάργησης της γραφειοκρατίας και άλλες τέτοιες εύκολες δικαιολογίες.
Παρά τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ότι ο νέος οργανισμός θα προβλέπει μία ενιαία εφορεία βυζαντινών και κλασικών αρχαιοτήτων ανά νομό, όπως είναι λογικό, το σχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει μόνο 40 ενιαίες εφορείες αρχαιοτήτων, οι 13 από τις οποίες έχουν υπό την αρμοδιότητά τους δύο νομούς. Πρόκειται για μία τραγική συρρίκνωση των περιφερειακών υπηρεσιακών μονάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από 85 σε 52, σε ποσοστό δηλαδή που κατά πολύ υπερβαίνει το 30% των περικοπών που προβλέπεται από το μνημόνιο.
Εάν υλοποιηθούν τα παραπάνω ο Νομός μας θα δεχθεί ένα σοβαρότατο πλήγμα στον τομέα του πολιτισμού και θα διαταραχθεί μετά από 60 χρόνια περίπου η ομαλή λειτουργία μιας υπηρεσίας που αναδεικνύει και διαφυλάττει την πολιτιστική ιστορία της περιοχής μας, ενός ακριτικού τόπου, του οποίου ο πολιτισμός αποτελεί στοιχείο υπερηφάνειας των κατοίκων του και αναπαλλοτρίωτη κληρονομιά.
Με έδρα την Έδεσσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων επιτέλεσε σημαντικότατο έργο στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, με τελευταίο μεγάλο επίτευγμα το νέο, σύγχρονο Μουσείο της Αρχαίας Πέλλας και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας.
2. Τα τελευταία χρόνια ο Νομός μας και ιδιαίτερα η περιοχή της Έδεσσας απογυμνώνεται και υποβαθμίζεται συστηματικά με την μεταφορά οργανισμών και υπηρεσιών και του προσωπικού τους σε άλλες περιοχές, έχει περιέλθει σε συγκοινωνιακή απομόνωση, μεταποιητικές και παραγωγικές μονάδες έκλεισαν, η αγροτική παραγωγή του ευτελίστηκε και η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αντί λοιπόν να υπάρξει από την Πολιτεία προσπάθεια αντιστροφής αυτής της θλιβερής κατάστασης, ο Νομός μας δέχεται ακόμα ένα πλήγμα με την λογική των οριζοντίων περικοπών.
3. Καλούμε τους αιρετούς κάθε βαθμού και κάθε παράταξης να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η κατάσταση και αυτός ο κατήφορος πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.
4. Να δείξουμε ότι είμαστε όλοι αποφασισμένοι να μη ανεχτούμε άλλη υποβάθμιση της περιοχής μας.
5. Μετά τα παραπάνω απαιτούμε την ματαίωση της σχεδιαζόμενης μετακίνησης της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Βέροια και την υλοποίηση της αρχικής απόφασης για μια ενιαία Εφορεία κατά Νομό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: