Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Νέα βιβλία


Μαγειρεύοντας μ’ ένα Ψάρι
Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ
Τί σόι ψάρι είναι αυτό που μαγειρεύοντάς το, σου δικαιολογεί ένα ολόκληρο βιβλίο; Φάλαινα, ξιφίας ή κανα γιγάντιο φαγκρί;
Το αίνιγμα του τίτλου λύνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα και το μυστικό του βυθού ξεβράζεται στην άμμο. Το ψάρι είναι άνθρωπος. Παρόλο που είναι Ιχθύς.
Ηρωίδα είναι η ίδια η συγγραφέας που ζει στο κέντρο της Αθήνας και με κέντρο βάρους την μικρή της κουζίνα θυμάται, ξεχνάει - ιχθύς γαρ, γελάει, κλαίει, φοβάται, κολυμπάει, πνίγεται, ερωτεύεται, βρίσκει τον εαυτό της την ίδια ώρα που μια πίτα χειροποίητη ψήνεται στο φούρνο. Ό,τι κάνει δηλαδή ο καθένας που η μέρα του δίνει σκυτάλη στην επόμενη, σαν κατσαρόλα που διαδέχεται μιαν άλλη στο αναμένο μάτι της κουζίνας.
25 συνταγές ζωής.
25 αυτοτελή διηγήματα που εμπεριέχουν και μία ατόφια συνταγή, μαζί με τον τρόπο που μπορείς να την εφαρμόσεις.
Ταυτόχρονα είναι ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που περιγράφει μια ιστορία ενάμιση χρόνου. Τη δική της.
Καταθέσεις, άλλοτε ξεκαρδιστικές κι άλλοτε να σε κάνουν να δακρίσεις. Αγνές. Σαν φρεσκοαγορασμένες πρώτες ύλες που αφήνουν το στομάχι σου γεμάτο και το στόμα σου γλυκόπικρο.
Η ζωή έτσι κι αλλιώς, όπως κάθε φαγητό, έχει μπόλικα υλικά.
Κι είναι η δοσολογία και ο τρόπος μαγειρέματος που θα αφήσουνε την όποια γεύση...

Το βιβλίο συνοδεύεται από φωτογραφίες της Βάσιας Αναγνωστοπούλου, αλλά όχι απαραίτητα των πιάτων. (http://www.vaphotography.gr/)

Η ομώνυμη στήλη της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου στο Ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας, έχει εδώ και ενάμιση χρόνο τεράστια επιτυχία στο Internet. (http://www.tassopoulou.gr/)


Δεν υπάρχουν σχόλια: