Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Συγκρότηση Κριτικής Επιτροπής Λογοτεχνικού Διαγωνισμού


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Μετά από πρόσκληση του Προέδρου, συνεδρίασε σήμερα 27 Δεκεμβρίου 2010 το ΔΣ του Συλλόγου με μοναδικό θέμα την συγκρότηση της «Κριτικής Επιτροπής», η οποία θα επιλέξει προς βράβευση τα διηγήματα του Β΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος και του οποίου η προθεσμία συμμετοχής έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2010.

Η εν λόγω Επιτροπή θα επιλέξει επίσης και τα διηγήματα που θα δημοσιευθούν στον τόμο, ο οποίος θα εκδοθεί στην συνέχεια. Προθεσμία περαίωσης του έργου της επιτροπής ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2011.

Το ΔΣ ενέκρινε την συγκρότηση της Επιτροπής ως εξής:

Πρόεδρος: Δημήτρης Ευαγγελίδης

Αντιπρόεδρος: Χρήστος Σαμαντάς

Μέλη:

1. Σάκης Τότλης, Συγγραφέας

2. Πελαγία Λιάνδη, Φιλόλογος

3. Ελευθερία Μπέλμπα, Φιλόλογος, Κριτικός

4. Βασιλική Σπελέτα, Φιλόλογος


5. Ευθυμία Καλαϊτζίδου, Φιλόλογος


Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος δεν συμμετέχουν στην διαδικασία της επιλογής, αλλά υποβοηθούν την Επιτροπή στον τομέα της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης.
 

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο


Χριστούγεννα στη σπηλιά
Ένα επίκαιρο διήγημα του Φώτη Κόντογλου


Χριστούγεννα παραμονές. Χριστούγεννα και χιονιάς πάντα πάνε μαζί. Μα εκείνη τη χρονιά οι καιροί ήτανε φουρτουνιασμένοι παρά φύση. Χιόνι δεν έριχνε. Μοναχά που η ατμόσφαιρα ήτανε θυμωμένη, και φυσούσανε σκληροί βοριάδες με χιονόνερο και μ' αστραπές. Καμμιά βδομάδα ο καιρός καλωσύνεψε και φυσούσε μια τραμουντάνα που αρμενιζότανε. Μα την παραμονή τα κατσούφιασε. Την παραμονή από το πρωί ο ουρανός ήτανε μαύρος σαν μολύβι, κι έπιασε κι έριχνε βελονιαστό χιονόνερο.

Σε μια τοποθεσία που τη λέγανε Σκρόφα, βρισκότανε ένα μαντρί με γιδοπρόδατα, απάνω σε μια πλαγιά του βουνού που κοίταζε κατά το πέλαγο. Το μέρος αυτό ήτανε άγριο κι έρημο, γεμάτο αγριόπρινα, σκίνους και κουμαριές, που ήτανε κατακόκκινες από τα κούμαρα. Το μαντρί ήτανε τριγυρισμένο με ξεροτρόχαλο [=ξερολιθιά].

Οι τσομπάνηδες καθόντανε μέσα σε μια σπηλιά που βρισκότανε παραμέσα και πιο ψηλά από τη μάντρα και που κοίταζε κατά τη νοτιά. Μεγάλη σπηλιά, με τρία - τέσσερα χωρίσματα, κι αψηλή ως τρία μπόγια. Τα ζωντανά σταλιάζανε κάτω από τις χαμηλές σάγιες, που έσκυβες για να μπεις μέσα. Σωροί από κοπριά στεκόντανε εδώ κι εκεί, και βγάζανε μια σπιρτόζα μυρουδιά. Χάμω, το χώμα ήτανε σκουπισμένο και καθαρό, γιατί οι τσομπάνηδες ήτανε μερακλήδες, και βάζανε τα παιδιά και σκουπίζανε ταχτικά με κάτι σκούπες κανωμένες από αστοιβιές.

Αρχιτσέλιγκας ήτανε ο Γιάννης ο Μπαρμπάκος, ένας άνθρωπος μισάγριος, γεννημένος ανάμεσα στα γίδια και στα πρόβατα. Ήτανε μαύρος, μαλλιαρός, με γένεια μαύρα κόρακας, σγουρά και σφιχτά σαν του κριαριού. Φορούσε σαλβάρια κοντά ως το γόνατο, σελάχι στη μέση του, ζουνάρι πλατύ, βαριά τζεσμέδια στα ποδάρια του. το κεφάλι του το είχε τυλιγμένο μ' ένα μεγάλο μαντίλι σαν σαρίκι, κι οι μαρχαμάδες [= τα κρόσια] κρεμόντανε στο πρόσωπό του. Αρχαίος άνθρωπος!

Είχε δυο παραγιούς, τον Αλέξη και τον Δυσσέα, δυο παλληκαρόπουλα ως είκοσι χρονών. Είχε και τρία παιδιά, που τους βοηθούσανε στ' άρμεγμα και κοιτάζανε το μαντρί να 'ναι καθαρό. Αυτές οι έξι ψυχές εζούσανε σε κείνο το μέρος, κρυφά από τον Θεό. Ανάρια βλέπανε άνθρωπο.

Η σπηλιά ήτανε καπνισμένη κι ο βράχος είχε μαυρίσει ως απάνω από την καπνιά που έβγαινε από το στόμα της σπηλιάς. Εκεί μέσα είχανε τα γιατάκια τους, σαν μεντέρια, στρωμένα με προβιές. Στους τοίχους της σπηλιάς είχανε μπήξει παλούκια μέσα στις σκισμάδες του βράχου, και κρεμόντανε καρδάρες, τυροβόλια, μαγιές, τουφέκια και μαχαίρια, λες κι ήτανε λημέρι των ληστών. Απ' έξω φυλάγανε οι σκύλοι, όλοι άγριοι σαν λύκοι.

Η ακροθαλασσιά βρισκότανε ως ένα τσιγάρο απόσταση από τη μάντρα. Ήτανε έρημη, κι άλλο δεν ακουγότανε εκεί πέρα παρά μοναχά ο αγκομαχητός του πελάγου, μέρα - νύχτα. Με τον βοριά απάγκιαζε, και καμιά φορά πόδιζε κανένα καΐκι. Αλλιώς δεν έβλεπες βάρκα πουθενά. Από το μαντρί αγνάντευε κανένας το πέλαγο ανάμεσα στα δέντρα, και το μάτι ξεχώριζε καθαρά τα βουνά της Μυτιλήνης.

Την παραμονή τα Χριστούγεννα, είπαμε πως ο καιρός χάλασε, κι άρχισε να πέφτει χιονόνερο. Οι τσομπάνηδες είχανε μαζευτεί στη σπηλιά κι ανάψανε μια μεγάλη φωτιά και κουβεντιάζανε. Τα παιδιά είχανε σφάξει δυο αρνιά και τα γδέρνανε. Ο Αλέξης έβαλε απάνω σ' ένα ράφι μυτζήθρες και τυρί ανάλατο μέσα στα τυροβόλια, αγίζι και γιαούρτι. Ο Δυσσέας είχε μια παλιά Σύνοψη, κι επειδή γνώριζε λίγο από ψαλτικά κι ήξερε και πέντε γράμματα, διάβαζε τις Κυριακάδες κι όποτε ήτανε γιορτή κανένα τροπάρι και λιγοστά από τον Εξάψαλμο. Εκείνη την ώρα φυλλομετρούσε τη Σύνοψη, για να δει τι γράμματα ήτανε να πει.

Θά 'τανε ώρα Εσπερινού. Κείνη την ώρα ακούσανε κάτι τουφεκιές. Καταλάβανε πως θα 'τανε τίποτα κυνηγοί. Το ένα παιδί, που είχε πάγει να φέρει ξύλα με τον γάιδαρο, είπε πως το πρωί είχε ακούσει τουφεκιές κατά την από μέσα θάλασσα, κατά την Άγια-Παρασκευή. Οι σκύλοι πιάσανε και γαβγίζανε όλοι μαζί και πεταχτήκανε όξω από τη μάντρα.

Σε λίγο φανερωθήκανε από πάνω από τη σπηλιά δυο άνθρωποι με τουφέκια, και φωνάζανε τους τσομπάνηδες να μαζέψουνε τα σκυλιά, που χυμήξανε απάνω τους. Ο Σκούρης άφησε τους ανθρώπους κι άρπαξε ένα από τα ζαγάρια που 'χανε οι κυνηγοί και το ξετίναζε να το πνίξει. Ο κυνηγός έρριξε απάνου του, και τα σκάγια τον πόνεσανε και γύρισε πίσω, μαζί με τ' άλλα μαντρόσκυλα, που πηγαίνανε πισώδρομα όσο κατεβαίνανε οι κυνηγοί. Τέλος πάντων, εβγήκε ο Μπαρμπάκος με τους άλλους και πιάσανε τον Σκούρη και τον δέσανε, διώξανε και τ' άλλα σκυλιά.

«Ώρα καλή, βρε παιδιά!» φώναξε ο Παναγής ο Καρδαμίτσας, ζωσμένος με τα φυσεγκλίκια, με το ταγάρι γεμάτο πουλιά.

Ο άλλος, που ήτανε μαζί του, ήτανε ο γιος του ο Δημητρός.

«Πολλά τα έτη!» αποκριθήκανε ο Μπαρμπάκος κι η συντροφιά του. «Καλώς ορίσατε!»

Τους πήγανε στη σπηλιά.

«Μωρέ, τ' είν' εδώ; Παλάτι! Παλάτι με βασιλοπούλες!» είπε ο μπάρμπα-Παναγής, δείχνοντας τις μυτζήθρες που αχνίζανε.

Τους βάλανε να καθίσουνε, τους κάνανε καφέ. Οι κυνηγοί είχανε κονιάκι. Κεραστήκανε.

«Βρε αδερφέ», έλεγε ο μπάρμπα-Παναγής, «ποιος να το 'λεγε, χρονιάρα μέρα, πως θα κάνουμε Χριστούγεννα στο σπήλαιο που εγεννήθη ο Χριστός! Εχτές περάσαμε στην Άγια - Παρασκευή, να κυνηγήσουμε λίγο. Ε, δικός μας είναι ο ηγούμενος, κοιμηθήκαμε στο μοναστήρι, και σήμερα την αυγή βγήκαμε στο κυνήγι. Βλέποντας πως φουρτούνιασε ο καιρός, είπαμε πως δε θα μπορέσουμε να περάσουμε το μπουγάζι με τη σαπιόβαρκα του μπάρμπα-Μανώλη του Βασιλέ. Κι επειδή ξέραμε απ' άλλη φορά το μαντρί, και με το κυνήγι πέσαμε σε τούτα τα σύνορα, είπαμε να 'ρθουμε στ' αρχοντικό σας... Μωρέ, τι σκύλο έχετε; Αυτό είναι θηρίο, ασλάνι και καπλάνι! Μπρε, μπρε, μπρε! Το ζαγάρι το πετσόκοψε! Για κοίταξε τι χάλια το 'κανε!»

Και γύρισε σε μια γωνιά της σπηλιάς, που κλαψούριζε το σκυλί κι έτρεμε σαν θερμιασμένο. «Έλα δω, Φλοξ! Φλοξ!». Μα η Φλοξ από την τρομάρα της τρύπωνε πιο βαθιά.

Άμα ήπιανε δυο-τρία κονιακάκια, ο μπάρμπα-Παναγής άρχισε να μασά τα μουστάκια του, και στο τέλος έπιασε να τραγουδά:

Καλήν εσπέραν, άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,

Χριστού την θείαν γέννησιν να πω στ' αρχοντικό σας.

Ύστερα ο Δυσσέας έψαλε το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε».

Εκείνη την ώρα ακούσανε πάλι τα σκυλιά να γαβγίζουνε. Στείλανε τα παιδιά να δούνε τι είναι. Ο αγέρας είχε μπουρινιάσει κ' έριχνε παγωμένο νερό. Κρύο τάντανο! Σε λίγο πάψανε τα σκυλιά, και γυρίσανε πίσω τα παιδιά. Από πίσω τους μπήκανε στη σπηλιά τρεις άντρες, που φαινόντανε πως ήτανε θαλασσινοί, και δυο καλόγεροι, βρεμένοι όλοι και ξυλιασμένοι απ' το κρύο. Τους καλωσορίσανε, τους βάλανε και καθήσανε.

Μόλις πήγε κοντά στη φωτιά ο πρώτος, ο καπετάνιος, τον γνώρισε ο Μπαρμπάκος κι έβγαλε μια χαρούμενη φωνή. Ήτανε ο καπετάν-Κωσταντής ο Μπιλικτσής, που ταξίδευε στην Πόλη. Είχε περάσει κι άλλη φορά από τη Σκρόφα, κι είχανε δέσει φιλία με τον Μπαρμπάκο, που δεν ήξερε τι περιποίηση να τους κάνει. Οι άλλοι δυο ήτανε γεμιτζήδες κι αυτοί, άνθρωποι του καϊκιού του.

Ο ένας από τους καλόγερους, ένας σωματώδης με μαύρα γένεια, ομορφάνθρωπος, ήτανε ο πάτερ-Σιλβέστρος Κουκουτός, καλογερόπαπας. Ο άλλος ήτανε λιγνός, με λίγες ανάριες τρίχες στο πηγούνι, σαν τον Άγιο Γιάννη τον Καλυβίτη. Τον λέγανε Αρσένιο Σγουρή.

Ο καπετάν-Κωσταντής ερχότανε από την Πόλη και πήρε στο καΐκι τον πάτερ-Σίλβεστρο, που είχε πάγει στην Πόλη από τ' Άγιον Όρος για ελέη, κι ήθελε να κάνει Χριστούγεννα στην πατρίδα του. Ο πάτερ-Αρσένιος είχε ταξιδέψει μαζί του από τη Μονή του Παντοκράτορας στο Όρος, κι ήτανε από τη Θεσσαλία.

Ταξιδέψανε καλά. Μα σαν καβατζάρανε τον Κάβο-Μπαμπά, ο αγέρας μπουρίνιασε, κι όλη τη μέρα αρμενίζανε με μουδαρισμένα πανιά και με τον στάντζο, ως που φτάξανε κατά το βράδυ απ' έξω από το Ταλιάνι. Ο καιρός σκύλιαξε κι ο καπετάνιος δεν μπόρεσε να 'μπει στο μπουγάζι, να κάνουνε Χριστούγεννα στην πατρίδα.

Αποφάσισε λοιπόν να ποδίσει, και πήγε και φουντάρισε στ' απάγκειο, πίσω από έναν μικρόν κάβο, από κάτω από το μαντρί. Κι επειδή θυμήθηκε τον φίλο του τον Μπαρμπάκο, πήρε τους γέροντες και τους δυο άλλους νοματέους και τραβήξανε για το αγίλι [=μαντρί]. Στο τσερνίκι είχανε αφήσει τον μπαρμπ' - Απόστολο με τον μούτσο. Σαν είδανε πως στη σπηλιά βρισκότανε κι ο κυρ-Παναγής με τον κυρ-Δημητρό, γίνηκε μεγάλη χαρά και φασαρία.

«Μωρέ να δεις», έλεγε ο κυρ-Παναγής, «τώρα ψέλναμε το τροπάρι, κι απάνω που λέγαμε «εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες υπό αστέρος εδιδάσκοντο...», φτάξατε κι εσείς οι μάγοι με τα δώρα! Γιατί βλέπω μια νταμιζάνα κρασί, βλέπω λακέρδα, βλέπω χαβιάρια, βλέπω παξιμάδια, μπακλαβάδες, «σμύρναν, χρυσόν και λίβανον»! Χα! Χα! Χα!» — γελούσε δυνατά ο κυρ-Παναγής, μισομεθυσμένος και ψευδίζοντας, και χάιδευε την κοιλιά του, γιατί ήτανε καλοφαγάς.

Στο μεταξύ ο πάτερ - Αρσένιος ο Σγουρής ζωντάνεψε ο καημένος, κι είπε σιγανά χαμογελώντας και τρίζοντας τα χέρια του:

«Δόξα σοι ο Θεός, Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, που μας ελύτρωσες εκ του κλύδωνος!» κι έκανε τον σταυρό του.

Ο πάτερ - Σίλβεστρος είπε να σηκωθούνε όρθιοι, κι είπε λίγες ευχές, το «Χριστός γεννάται», κι ύστερα με τη βροντερή φωνή του έψαλε: «Μεγάλυνον, ψυχή μου, την τιμιωτέραν και ενδοξοτέραν των άνω στρατευμάτων. Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον. Ουρανόν το σπήλαιον, θρόνον χερουβικόν την Παρθένον, την φάτνην χωρίον, εν ω ανεκλίθη ο αχώρητος Χριστός ο Θεός, ον ανυμνούντες μεγαλύνομεν».

Ύστερα καθήσανε στο τραπέζι. Τέτοιο τραπέζι βλογημένο και χαρούμενο δεν έγινε σε κανένα παλάτι. Τρώγανε και ψέλνανε. Και του πουλιού το γάλα είχε απάνω, από τα μοσκοβολημένα τ' αρνιά, τα τυριά, τα μανούρια, τις μυτζήθρες, τις μπεκάτσες και τ' άλλα πουλιά του κυνηγιού, ως τη λακέρδα και τ' άλλα τα πολίτικα που φέρανε οι θαλασσινοί, καθώς και κρασί μπρούσικο.

Όξω φυσομανούσε ο χιονιάς, και βογγούσανε τα δέντρα κι η θάλασσα από μακριά. Ανάμεσα στα βουΐσματα ακουγόντανε και τα κουδούνια από τα ζωντανά που αναχαράζανε. Μέσα από τη σπηλιά έβγαινε η κόκκινη αντιφεγγιά της φωτιάς μαζί με τις ψαλμωδίες και με τις χαρούμενες φωνές. Κι ο κυρ-Παναγής έκλεβε κάπου-κάπου λίγον ύπνο, ρουχάλιζε λιγάκι κι ύστερα ξυπνούσε κι έψελνε μαζί με τη συνοδεία.

Αληθινά, από τη Γέννηση του Χριστού δεν έλειπε τίποτα. Όλα υπήρχανε: το σπήλαιο, οι ποιμένες, οι μάγοι με τα δώρα, κι ο ίδιος ο Χριστός ήτανε παρών με τους δύο μαθητές του, που ευλογούσανε «την βρώσιν και την πόσιν».

http://ethnologic.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Χρόνια Πολλά!

Albrecht Duerer: Η Γέννηση του Χριστού

Χρόνια Πολλά με υγεία και πολλά βιβλία...

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

O Νέος "Λόγιος Ερμής"


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 37, 106 77 Αθήνα, τηλ.: 210 3826319 fax: 210 3839930

email: logiosermis@emep.gr, http://www.emep.gr/

ΤΕΥΧΟΣ 1 (Ιανουάριος – Απρίλιος 2011)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του νέου επιστημονικού περιοδικού νέος Ερμής ο Λόγιος. Πρόκειται για μια τετραμηνιαία έκδοση με αντικείμενο την ιστορία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την τέχνη. Το πρώτο τεύχος ανοίγει με ένα εισαγωγικό κείμενο της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού, όπου δηλώνονται οι ιδεολογικές κατευθύνσεις της και ο χαρακτήρας του περιοδικού.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα ενδεικτικά των αντιλήψεων της συντακτικής ομάδας και των συνεργατών του περιοδικού. Ο Μιχάλης Μερακλής γράφει για τις ανθρωπιστικές σπουδές, ο Δημήτρης Μαυρίδης για την συνέχεια του ελληνισμού, ο Σπύρος Βρυώνης παραθέτει τις αντιλήψεις που επικρατούν στις κοινωνικές επιστήμες γύρω από το έθνος και τον εθνικισμό, ενώ ο Ερατοσθένης Καψωμένος αναφέρεται στην νεοελληνική κουλτούρα και το μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο.
Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην ελληνική Αναγέννηση, που προηγείται της ελληνικής επανάστασης του 1821. Περιλαμβάνονται 6 κείμενα: του Γιώργου Καραμπελιά (Η ελληνική Αναγέννηση), του Απόστολου Διαμαντή (Έθνος και λόγιοι στην Τουρκοκρατία), του Δημήτρη Καραμπερόπουλου (Το γνωστικό επίπεδο των ιατρικών γνώσεων κατά τη Νεοελληνική Αναγέννηση), του Στέφανου Μπεκατώρου (Ιωάννης Πρίγκος, εραστής των βιβλίων), του Αλέξανδρου Παπαδερού (Μετακένωσις) και του Τάσου Χατζηαναστασίου (Κοινοί τόποι στη βαλκανική λογοτεχνία της Τουρκοκρατίας).
Στο τρίτο μέρος υπάρχει μία ποικιλία κειμένων και θεματικών, ενδεικτικών των προθέσεων και των κατευθύνσεών μας. Ο Γιώργος Κοντογιώργης γράφει για την γνωσιολογία των συλλογικών ταυτοτήτων, η Παναγιώτα Βάσση αναλύει την θεώρηση της Ουτοπίας στο έργο του Κ. Παπαϊωάννου, ο Χρίστος Δάλκος γράφει για την ανάγκη υπέρβασης της νεωτερικής και μετανεωτερικής αντίληψης για την γλώσσα και την διδασκαλία της, ενώ ο Νίκος Βαρβατάκος αναφέρεται στον θεσμό των οικογενειακών επικέψεων στην ελληνική σωφρονιστική νομοθεσία και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.
Το περιοδικό κλείνει με δύο βιβλιοκριτικές του Δημήτρη Μπαλτά, (Χριστιανισμός και Αναρχία του Ζακ Ελύλ και Το καλό και το κακό στην τέχνη και το Δίκαιο του Βασίλη Μαρκεζίνη), μία εκτενή παρουσίαση του βιβλίου του Α. Νταβούτογλου Το στρατηγικό βάθος: η θέση της Τουρκίας από τον Σπύρο Κουτρούλη και μία συζήτηση του Γιώργου Καραμπελιά με τον Βασίλη Καραποστόλη, γύρω από την ελληνική ιδιοπροσωπία, με αφορμή το βιβλίο του τελευταίου Διχασμός και Εξιλέωση.

Διάθεση:

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το περιοδικό διατίθεται από τα κεντρικά περίπτερα και βιβλιοπωλεία.
Στην επαρχία διατίθεται από τα καταστήματα τύπου, τα κέντρα τύπου και τα βιβλιοπωλεία.

Αθήνα: Εναλλακτικές Εκδόσεις, Θεμιστοκλέους 37, Αθήνα, τηλ.: 210 38.26.319

Αθ. Χριστάκης, Ιπποκράτους 10, τηλ.: 210 36.07.876

Σπύρος Μαρίνης, Σόλωνος 76, τηλ.: 210 36.48.197

Ελένη Τζεβελέκου, Ζαλόγγου 6, 10678, τηλ.: 210 3844588

Θεσσαλονίκη: Κέντρο Βιβλίου, Λασσάνη 3, τηλ.: 2310 237463

Πολυχώρος Άρδην Θεσ/κης, Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου, τηλ.: 2310 543751

Πάτρα: Κοινοτικόν, Κανακάρη 227,τηλ.: 6977 510730

Κύπρος: Εκδόσεις Αιγαίον, Έκτορος 40-42 Λευκωσία 1016, τηλ.:22433297

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Διημερίδα στην Έδεσσα


Πρόγραμμα


(Κλικ σε κάθε εικόνα για μεγέθυνση)

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ευαγόρας Παλληκαρίδης


Από τον Κάλβο όραμα, απ’ τον Καβάφη πνεύμα

σπαθί απ’ τον Σολωμό

από τον Παλαμά φωτιά κι απ’ τον Ελύτη ρεύμα

έκλεψα στης θυσίας του να φέρω το βωμό.



Βλογήστε με αρχάγγελοι τις πένες σας να ενώσω

μονάχα μια φορά

με στίχους πρωτολάλητους να του αφιερώσω

τραγούδι ακατάλυτο στου χρόνου τη φθορά.

Χάρης Μελιτάς



Α’ Βραβείο Ε.Π.Ο.Κ.
σε συνεργασία με τον «Κυπριακό Ελληνισμό»
και την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα


diasporic.literature@gmail.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου


Δελτίο Τύπου

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

1. Μετά από διεξοδική συζήτηση σχετικά με το αίτημα του μέλους μας κ. Δ. Ευαγγελίδη για την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου μας, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

2. Αποφασίσθηκε η διοργάνωση Ημερίδας στις 20 Δεκεμβρίου 2010 με θέμα την Λογοτεχνία Φαντασίας και Επιστημονικής Φαντασίας, στην οποία θα πάρει μέρος η Καθηγήτρια Αμερικανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ κα Δόμνα Παστουρματζή και οι συγγραφείς Ελίζα Πολιτσοπούλου, Γιάννης Πλιώτας και Δημήτρης Ευαγγελίδης.

3. Αποφασίσθηκε κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα να γίνεται ελεύθερη συζήτηση σχετικά με τα βιβλία που πρόκειται να παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Έτσι, την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στις 19.00΄ θα γίνει συνάντηση στην αίθουσα της Λαογραφικής Εταιρείας (Βαρόσι) για να συζητηθούν τα βιβλία των παραπάνω συγγραφέων.

Από το Δ.Σ.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Θοδωρής Βοριάς


Θοδωρής Βοριάς:
Ένας ακούραστος εργάτης του λόγου

Σε επόμενες αναρτήσεις μας θα παρουσιάσουμε ψήγματα του σημαντικού έργου του Θεσσαλονικιού ποιητή Θοδωρή Βοριά, ενός ακούραστου πραγματικά εργάτη του Λόγου. Στην σημερινή ανάρτηση του παραχωρούμε το βήμα για την αυτοπαρουσίασή του.
ΔΕΕ

Γεννήθηκα στὴ Θεσσαλονίκη τὸ 1970. Ζῶ μὲ τὴν οἰκογένειά μου στὴν Καλαμαριά. Ἀπὸ τὸ 1995 ἀνακάλυψα διέξοδο ἒκφρασης στὴν ποίηση, λίγο ἀργότερα μὲ κέρδισε καὶ τὸ διαδίκτυο ὃπου συνεχίζω νὰ "ἀναρτῶ" ποιήματά μου.
Διατηρῶ τὰ blogs: "Τὸ ἐργαστήρι" μὲ ἀναρτήσεις ποιημάτων μου καὶ τὰ "Λογοτεχνικὰ ἐπίκαιρα" ποὺ ἀνανεώνω καθημερινὰ καὶ περιέχουν ὂλα τὰ τεύχη τοῦ ψηφιακοῦ ὀκτασέλιδου περιοδικοῦ "ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ", ἀναγγελίες λογοτεχνικῶν ἐκδηλώσεων και διαγωνισμῶν, παρουσιάσεις διαδικτυακῶν συγγραφέων, ἀποτελέσματα λογοτεχνικῶν διαγωνισμῶν, περιεχόμενα ἠλεκτρονικῶν κι ἒντυπων περιοδικῶν, δωρεὰν ψηφιακὰ βιβλία κλπ. Εἶμαι ὑπεύθυνος σύνταξης τοῦ μηνιαίου ψηφιακοῦ όκτασέλιδου περιοδικοῦ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ποὺ διακινεῖται ἀπὸ τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 2010 μέσω τῆς ἰστοσελίδας Λογοτεχνικὰ Ἐπίκαιρα.

Ἒχω ἐκδώσει δύο ποιητικὲς συλλογές:
"Τὸ τρύπιο ταβάνι" (2005) ISBN-13 978-960-6601-88-0 ἐκδόσεις Ἐρωδιός,
"Νυχτερινὲς ἐπιπλοκές" (2008) ISBN 978-960-454-075-4 ἐκδόσεις Έρωδιὸς
καὶ δὺο βιβλία σὲ ψηφιακὴ μορφή (e-book):
"ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ - [ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ]" (2009) ISBN 978-960-931442-8 Ἰδιωτικὴ ἒκδοση - Ἐκτὸς ἐμπορίου μὲ 18 ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ ἒργο "Ἀνδρομάχη" τοῦ Εὐριπίδη σὲ ἐλεύθερη ἀπόδοση. Τὸ βιβλίο διατίθεται ἐλεύθερα σὲ μορφὴ pdf ἀπὸ ΕΔΩ: http://www.free-ebooks.gr/gr/e-rafi.php?id=1386
"ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ - [ΜΗΔΕΙΑ]" (2010) ISBN 978 -960 - 93 - 2132 -7 Ἰδιωτικὴ ἒκδοση - Ἐκτὸς ἐμπορίου μὲ 21 ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ ἒργο "Μήδεια" τοῦ Εὐριπίδη σὲ ἒλεύθερη ἀπόδοση. Τὸ βιβλίο διατίθεται ἐλεὺθερα σὲ μορφὴ pdf ἀπὸ ΕΔΩ: http://www.ebooks4greeks.gr/forum/viewtopic.php?f=77&t=105



Ποιήματὰ μου ἒχουν δημοσιευτεῖ στὰ ἒντυπα λογοτεχνικὰ περιοδικὰ:
ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ τχ. 49 / Δεκέμβριος 2010
ΜΠΙΛΙΕΤΟ τχ. 9-10 / Ἰούλιος 2006 – Ἰούνιος 2007
ΕΝΔΟΧΩΡΑ τχ. 79/ Απρίλιος-Μάιος 2002, τχ. 81-82 / Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2002, τχ. 83 / Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2002, τχ. 85 /
Ἀπρίλιος – Μάιος 2003, τχ. 86 / Ἰούνιος - Σεπτέμβριος 2003, τχ. 89-90 / Ἰανουάριος - Αὒγουστος 2004, τχ. 91 / Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2004, τχ. 92 / Ἰούλιος 2005, τχ.96 /Νοέμβριος 2006 - Μάρτιος 2007
ΡΩΓΜΕΣ τχ. 3 / Σεπτέμβριος 2006, τχ. 4 / Φεβρουάριος 2007, τχ. 5 / Ἀπρίλιος 2007, τχ. 6 / Αὒγουστος 2007, τχ. 7 / Δεκέμβριος 2007, τχ. 8 / Μάρτιος 2008, τχ. 9 / Ἰούλιος 2008, τχ. 10 / Ὀκτώβριος 2008, τχ. 12 / Φεβρουάριος 2009, τχ.13 / Μάιος 2009
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ αρ. φύλλου 61 / Σεπτέμβριος - Ὀκτώβριος 2007, ἀρ. φύλλου 65/ Μάϊος - Ἰούνιος 2008, ἀρ. φύλλου 69/ Ἰανουάριος -Φεβρουάριος 2009
ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ τχ.500 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008
ΣΟΔΕΙΑ τχ.2 / Ἰανουάριος - Μάρτιος 2010, τχ.4 /Ἰούλιος - Σεπτέμβριος 2010


Τὸ ποίημα μου "Παπούτσια" μεταφρασμένο στὰ πολωνικὰ μὲ τὸν τίτλο "Buty" ἀπὸ τὴν Donata Wolska ἒχει δημοσιευτεῖ στὸ πολωνικὸ περιοδικὸ Prolibris τχ.24 τοῦ ἒτους 2008 ποὺ ἐκδίδεται στὴν πόλη Zielona Gora.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η γενοκτονία του ελληνισμού της Ανατολικής Μακεδονίας


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ το νέο βιβλίο του Βασίλη Σ. Κάρτσιου με τίτλο:
«Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ 2η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (1916-1918)».

Πρόκειται για το 2ο κατά σειρά τόμο της τριλογίας του συγγραφέα για τα συγκλονιστικά γεγονότα, που σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αι., με αποκορύφωμα τη βουλγαρική κατοχή από τον Αύγουστο του 1916 έως και τον Σεπτέμβριο του 1918, που οδήγησε στον αφανισμό και τον όλεθρο 70.000 Έλληνες Μακεδόνες.
Η Ανατολική Μακεδονία υπήρξε το «αντάλλαγμα» προς τη Σόφια, για τις παραχωρήσεις εδαφών στη Μ. Ασία, που ο γαλλο-βρετανικός άξονας έταζε αφειδώς στον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Στις 300 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις, που οδήγησαν την Ελλάδα στη δίνη του α΄ παγκοσμίου πολέμου και τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας στην πείνα, την εξαθλίωση και το θάνατο.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό και πηγές από το πρωτότυπο, καθώς και δεκάδες έγγραφα με ονόματα ομήρων. Πρόκειται για την εκτενέστερη καταγραφή επισήμων εγγράφων που αναφέρονται στα θύματα της βουλγαρικής κτηνωδίας, την περίοδο 1916-1918. Επίσης, στα δύο παραρτήματα του βιβλίου παρουσιάζονται αυτούσια όλα τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα, που διαμόρφωσαν τις δραματικές εξελίξεις της εποχής, όπως τα υπομνήματα του Βενιζέλου προς τον Κωνσταντίνο, η συμμαχική διακοίνωση της 8ης Ιουνίου 1916, το διάταγμα της γενικής αποστράτευσης της 14ης Ιουνίου 1916, το χρονικό της παλιννόστησης των ομήρων, η έκθεση της διασυμμαχικής επιτροπής από το γαλλικό πρωτότυπο κ.ά.

Η κεντρική διάθεση του βιβλίου γίνεται από το βιβλιοπωλείο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ, Ερμού 61, 54623 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-282782, fax: 2310-240331. Για τα σημεία πώλησης εκτός Θεσσαλονίκης, επικοινωνήστε με το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ.
Για παρουσιάσεις του βιβλίου σε ΜΜΕ και φορείς, επικοινωνήστε με τον συγγραφέα στο 945259772, ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο dovis_01@otenet.gr  ή με τις εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ στο 2310-282782.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Νέα βιβλία


Οι EKΔOΣEIΣ ΠATAKH και το Βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του πρώτου βιβλίου της Γεωργίας Γαλάνη
“Ο ήλιος δύο κόσμων”
την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 στις 8:00 μ.μ.
στην αίθουσα εκδηλώσεων
του βιβλιοπωλείου, Αγ.Σοφίας 40.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Θεόδωρος Αντωνιάδης – Λέκτορας κλασικής
φιλολογίας ΑΠΘ
Λυδία Ελιόγλου – δημοσιογράφος-φιλόλογος

Βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη Αγ. Σοφίας 40, Θεσσαλονίκη,
τηλ.: 2310.241613

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Β΄ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός (Ανακοίνωση)

Β΄ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έδεσσα, 25 Οκτωβρίου 2010


Λόγω των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, των επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου και του αναμενόμενου φόρτου στην διακίνηση αλληλογραφίας από τα ΕΛΤΑ, ανακοινώνεται από το ΔΣ του Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» ότι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής κειμένων για τον Β΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό παρατείνεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2010.

Υπενθυμίζουμε:

Διεύθυνση αποστολής: Ευαγγελίδης Δημήτρης,

Φιλελλήνων 9 – ΕΔΕΣΣΑ 58200

Πρόσθετες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6970 995041 και

6977 227997

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ο Καθηγητής Στέφ. Μίλλερ στην Βέροια


«Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας» οργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο κ. Στέφανος Μίλλερ με θέμα «Οι Μακεδόνες στην αρχαία Νεμέα». Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, απευθύνεται σ’ όλους τους πολίτες και θα πραγματοποιηθεί στην ισόγειο αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των επιχειρήσεων Παπαοικονόμου-Ville Elia. Ο Στέφανος Μίλλερ (S.G. Miller) είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αρχαιολόγους της εποχής μας.
Γεννήθηκε στο Goshen, Ινδιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Princeton. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973. Κατά τα 36 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, έκτισε το αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ξεκίνησε την αναστήλωση του αρχαίου ναού του Δία, ενώ πρωτοστάτησε και στην αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, που γίνονται από το 1996 κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο με μεγάλη συμμετοχή τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από όλο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι όλα αυτά χωρίς κρατική βοήθεια, μόνο με χορηγίες και δωρεές από την Ελλάδα και την Αμερική. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-87, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανασκαφές του στη Νεμέα, ενώ έχει γράψει και βιβλία που δεν αφορούν στη Νεμέα όπως π.χ. τα: The Prytaneion: its Function and Architectural Form (University of California Press 1978), Arete: Greek sports from ancient sources (V.C. Press 2004), Ancient Greek Athletics (Yale University Press 2004) και The Berkeley Plato (V.C. Press 2009).
Πρόσφατα εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο του με τίτλο: «Ο Πλάτων στην Ολυμπία», που αναφέρεται στην παιδική ηλικία του σπουδαίου φιλοσόφου.
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, έχει αναγνωριστεί ως «πρόσωπο της Εβδομάδας» από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004 κ.λπ.
Ο κ. Μίλλερ έχει συνδέσει το όνομά του –εκτός των άλλων- με τη διεθνή επιστημονική υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και την προσπάθεια μη χρήσης του ονόματός της από την FYROM. Είναι γνωστές, για το θέμα αυτό, οι επιστολές που έστειλε σε επίσημη διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα και κυβερνητικούς Αμερικανούς αξιωματούχους (22-1-2009).

Πηγή: http://www.laosver.gr/

(Βλ. και ανάρτηση http://vivliofiloi.blogspot.com/2010/03/blog-post_27.html)

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Β΄ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός (Υπενθύμιση)

Το εξώφυλλο από τον τόμο με τα επιλεγμένα διηγήματα του Α΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού



Β΄ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

3η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ
Έδεσσα, 10.10.2010

Ο σύλλογος «ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ» προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος δύο (2) κατηγοριών:
Α) Κατηγορίας εφήβων
Β) Κατηγορίας ενηλίκων
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες ή αλλοδαποί, με ένα (1) μόνον διήγημα, στην ελληνική γλώσσα, το οποίο μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, να είναι αδημοσίευτο και όχι μεγαλύτερο από πέντε (5) τυπωμένες σελίδες Α4.

Η επιτροπή αξιολόγησης των κειμένων του εν λόγω διαγωνισμού, εκτός από τα βραβεία και επαίνους, θα προτείνει και διηγήματα των υπολοίπων διαγωνιζόμενων τα οποία θα αποτελέσουν τα περιεχόμενα μιας ειδικής ομαδικής έκδοσης. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την μελλοντική έκδοση, προς τυπογραφική διευκόλυνση, παρακαλούνται να στείλουν τα κείμενά τους και ηλεκτρονικά (σε δισκέτα ή cd) γραμμένα σε Microsoft Word (γραμματοσειρά Arial ή Times New Roman και μέγεθος 12). Το προτεινόμενο διήγημα πρέπει να έχει τίτλο, καθώς και ψευδώνυμο του συγγραφέα και να σταλεί ταχυδρομικά σε τρία (3) ευανάγνωστα αντίτυπα. Τα πραγματικά στοιχεία του συγγραφέα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα, e-mail) πρέπει να περιέχονται σε μικρότερο σφραγιστό φάκελο, χωρίς άλλα διακριτικά στο εξωτερικό του φακέλου. Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνιζόμενος πρέπει να αναφέρει την κατηγορία στην οποία συμμετέχει (Α ή Β).

Ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής των κειμένων ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2010.

Διεύθυνση αποστολής: Ευαγγελίδης Δημήτρης,
Φιλελλήνων 9 – ΕΔΕΣΣΑ 58200

Πρόσθετες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6970 995041 και 6977 227997

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα Βιβλία


Το ζήτημα του Πατριωτισμού

Στο νέο του βιβλίο, ο Μελέτης Μελετόπουλος αποδομεί τον εθνομηδενισμό, τις θεωρίες της εθνογένεσης και την προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ελληνικής ιστορίας, αποδεικνύοντας ότι πίσω τους κρύβονται ιδεοληψίες, στερεότυπα και θεωρητική σύγχυση. Αναφέρει δε συγκεκριμένα παραδείγματα πανεπιστημιακών καθηγητών, δημοσιογράφων, κριτικών κ.λπ., στους οποίους απαντά με ισχυρή τεκμηρίωση, επιστημονική αυστηρότητα και παραπέμποντας διαρκώς στις πηγές και σε διεθνή βιβλιογραφία.
Στην συνέχεια αναλύει την προσπάθεια κατασκευής ανύπαρκτων μειονοτήτων, όπως και ανυπόστατου ρεύματος αντισημιτισμού στην ελληνική κοινωνία, και απομυθοποιεί το ιδεολόγημα της πολυπολιτισμικότητας. Επίσης ασχολείται με την επιχείρηση ωραιοποίησης της Τουρκοκρατίας από ορισμένους πανεπιστημιακούς, ή οποία καταλήγει αναπόφευκτα στην άμβλυνση τών αμυντικών αντανακλαστικών έναντι του τουρκικού επεκτατισμού.
Σημαντικό μέρος της μελέτης καταλαμβάνει μία ολοκληρωμένη, βασισμένη σε διεθνή βιβλιογραφία, κριτική του Σχεδίου Ανάν, καθώς και μία αναλυτική τεκμηριωμένη αναφορά στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Στο κεφάλαιο για την πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρουσιάζεται η μακροϊστορική φύση της χιλιετούς ελληνοτουρκικής διαμάχης, καταρρίπτονται με επιχειρήματα οι ψευδαισθήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γεωπολιτικές και δημογραφικές της συνέπειες, ενώ παρουσιάζεται το χρονικό των παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάννης από την υπογραφή της το 1923 μέχρι σήμερα. Επίσης παρουσιάζεται αναλυτικά η Ιστορία των τουρκικών διεκδικήσεων και σχεδιασμών στην Δυτική Θράκη και η σχετική τουρκική προπαγάνδα στό διαδίκτυο, καθώς και το πρωτοφανές για ευρωπαϊκό κράτος μεσαιωνικό καθεστώς της μουφτείας. Τέλος, παρουσιάζεται η περίφημη θεωρία του Παναγιώτη Κονδύλη για το σενάριο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Αλλά ο συγγραφέας δεν προσχωρεί στην λογική των λεγομένων υπερπατριωτών,στους οποίους αποδίδει επαρχιώτικο εθνικισμό, τριτοκοσμικές αντιλήψεις, φοβίες και ανασφάλειες, αθεράπευτες αντιφάσεις, άγνοια του διεθνούς περιβάλλοντος και τυχοδιωκτικές πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα.
Στο τελευταίο κεφάλαιο αναδεικνύεται η ακατάλυτη σχέση μεταξύ Πατριωτισμού και Δημοκρατίας, πού ανάγεται στον όρκο των αρχαίων Αθηναίων εφήβων. Η μελέτη ολοκληρώνεται με μία ανάλυση της έννοιας της εθνικής συνείδησης.

Πηγή: http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Μόλις κυκλοφόρησε



Κυκλοφόρησε από τις "Εναλλακτικές Εκδόσεις" η β΄ έκδοση του εξαντλημένου εδώ και χρόνια εκτεταμένου διηγήματος Πολιτικής Επιστημονικής Φαντασίας "Η Μηχανή του Κατεστημένου" του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη, με εισαγωγικό σημείωμα της Καθηγήτριας  της Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Δόμνας Παστουρματζή, που διδάσκει αμερικανική λογοτεχνία και επιστημονική φαντασία.


Πρόλογος του Συγγραφέα στην β΄ έκδοση

Έγραψα την «Μηχανή του Κατεστημένου» πριν 30 χρόνια, σε μια περίοδο επίπονων αναζητήσεων, επαγγελματικών, πολιτικών, κοινωνικών, φιλοσοφικών, καθώς και έντονων προσωπικών προβληματισμών. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1985 και από την αρχική συγγραφή του μέχρι σήμερα (έχοντας εξαντληθεί εδώ και χρόνια), πέρασε ένα τέταρτο αιώνα μέσα στο οποίο συνέβησαν τεράστιες ανακατατάξεις, πολιτικές και κοινωνικές, αλλά και απίστευτες τεχνολογικές εξελίξεις.
Υπήρχε κάποιος λόγος να επανεκδοθεί αυτό το βιβλίο στην αρχική του μορφή ή έπρεπε να γράψω ένα άλλο, που θα ενσωμάτωνε όλες αυτές τις αλλαγές, θα αφομοίωνε τα νέα ερεθίσματα και θα έδινε μια άλλη, διαφορετική εκδοχή για τον κόσμο του Μέλλοντος;
Κατέληξα στην άποψη για την επανέκδοση, χωρίς να αποκλείω εντελώς την δεύτερη περίπτωση, εφ’ όσον βέβαια υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις σχετίζονται άμεσα με τα δεδομένα της εποχής και το πρίσμα με το οποίο παρατηρείς και στην συνέχεια προεκτείνεις τις παραμέτρους στο μέλλον. Αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι είναι η ψυχική διάθεση του συγγραφέα.
Μια απαισιόδοξη θεώρηση θα κατέληγε σε ένα βιβλίο αντίστοιχο με τον σκοτεινό κόσμο της τριλογίας του Γουίλλιαμ Γκίμπσον (William Gibson – Neuromancer, Burning Chrome, Count Zero), έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη όπου κυριαρχούν οι κολοσσιαίες πολυεθνικές, η υψηλή τεχνολογία τους (High Tech) και οι ανταγωνισμοί τους, με την υπόλοιπη ανθρωπότητα υποβαθμισμένη και βουτηγμένη στην ευρεία χρήση κάθε είδους ψυχοτρόπων ουσιών, στην διαφθορά και τον εκφυλισμό, με αιματηρές συγκρούσεις συμμοριών, με τα μέλη της σχεδόν άβουλες μαριονέτες και κάποιους λίγους να επιβιώνουν με την χρήση της λεγόμενης «χαμηλής τεχνολογίας» (Low Tech).
Προτίμησα την αισιόδοξη προοπτική, παρ’ όλο που της δίνω τις λιγότερες πιθανότητες, με αποτέλεσμα την απλή επανέκδοση του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Υπενθυμίζω ότι «Η Μηχανή του Κατεστημένου» υπήρξε ένα προφητικό έργο, αν αναλογιστεί κάποιος την εποχή που γράφτηκε. Όταν μάλιστα πρωτοκυκλοφόρησε, δέχτηκα πάμπολλα ειρωνικά σχόλια και κριτικές για την «αχαλίνωτη φαντασία» μου, που προέβλεπε την κατάρρευση της τότε παντοδύναμης Σοβιετικής Ένωσης. Πέντε χρόνια μετά, αποδείχθηκε ότι η φαντασία μου δεν ήταν καθόλου «αχαλίνωτη». Υποθέτω ότι και πάλι πολλοί θα σπεύσουν να σαρκάσουν την (μη πραγματοποιηθείσα προς το παρόν) πρόβλεψή μου για την κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα τους συνιστούσα να κρατούν μικρό καλάθι. Ο χρόνος θα δείξει…
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Δόμνα Παστουρματζή, που διδάσκει Λογοτεχνία της Επιστημονικής Φαντασίας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (κάτι που θεωρώ τρομερά πρωτοποριακό για τα δεδομένα της ελληνικής ακαδημαϊκής πραγματικότητας), η οποία διέθεσε πολύτιμο χρόνο ασχολούμενη με το βιβλίο μου, όσο και τον Εκδότη Γιώργο Καραμπελιά, ο οποίος δέχτηκε να επανεκδώσει αυτό το βιβλίο, έναν πραγματικά μεγάλο διανοητή και κυρίως ακαταπόνητο αγωνιστή, που δυστυχώς ανήκει σε μια κατηγορία που εκλείπει με γοργούς ρυθμούς στον δύσμοιρο αυτόν τόπο.
Τους ευχαριστώ ειλικρινά και τους δύο «εκ βάθους καρδίας»…

ΔΕΕ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Τα ημαρτημένα...


Τα ημαρτημένα (βεβαίως, βεβαίως)
 και οι μη-συμβατικές αερολογίες
Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη


Κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα από τις εκδόσεις "Παπαζήση" το βιβλίο: "Τα ημαρτημένα του Λεξικού Μπαμπινιώτη" (Σελίδες: 765 - Ημ. Έκδοσης: 27/05/2010), ένα νέο μαργαριτάρι των μη-συμβατικών θεωριών με θέμα (υποτίθεται) την κριτική του Λεξικού Μπαμπινιώτη, αλλά στην πραγματικότητα (όπως ομολογούν και οι ίδιοι) την πολεμική εναντίον της παγκοσμίως αποδεκτής επιστημονικής θεωρίας της ινδοευρωπαϊκής οικογενείας γλωσσών και την προβολή ψευδοθεωριών Παραφιλολογίας και Παραγλωσσολογίας. Συγγραφείς αυτού του πονήματος, ο συνταξιούχος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Παντείου κ. Βασ. Φίλιας και ο κ. Γιάννης Πρινιανάκης (μηχανολόγος!), συγγραφέας δύο άλλων παραληρηματικών έργων: "Γλώσσα ελληνική: Η γλώσσα των γλωσσών" και "Η γλώσσα των Ελλήνων είναι η γλώσσα που ομιλεί η φύση"!

Παραθέτω από το οπισθόφυλλο του εν λόγω βιβλίου:
Η παρούσα εργασία, στηριζόμενη σε ισχυρή τεκμηρίωση και με συγκεκριμένα στοιχεία, καταρρίπτει την ινδοευρωπαϊκή θεωρία. Σκοπός των συγγραφέων είναι να καταδείξουν το ετοιμόρροπο και ασταθές του ινδοευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και το πώς αυτό οδηγεί στην ακατανοησία της ελληνικής γλώσσας, και όχι να προσθέσουν μια ακόμα επίκριση στο έργο του κ. Μπαμπινιώτη. Το λεξικό Μπαμπινιώτη αποτελεί κατά τη γνώμη μας, την χαοτική έκφραση μιας αντιεπιστημονικότητας, γι αυτό και επικρίνεται τόσο για τις αστήρικτες ετυμολογίες του όσο και για το ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαίρετης εφαρμογής αυτής της αστήρικτης ινδοευρωπαϊκής θεωρίας στην πράξη.
Το ανά χείρας έργο δεν θα είχε λόγο υπάρξεως, εάν το αντικείμενο πού πραγματεύεται ο λεξικογράφος δεν το επέβαλλε, αφ' ενός μέν διότι αφορά την «ολομέλεια» του έθνους, αφ' ετέρου δέ διότι "το τω σμήνει μη συμφέρον ουδέ τη μελίσση συμφέρει" κατά την ρήσιν τού εστεμμένου φιλόσοφου, Μάρκου Αυρηλίου [εις εαυτόν, ΣΤ',νδ'] Η συγγραφή μας στέκεται απέναντι στα ατεκμηρίωτα ινδοευρωπαϊκά, πού αίρουν τις αμαρτίες και την ημιμάθεια των μετριοτήτων, αλλά και των εν πλήρει συγχύσει τελούντων ινδοευρωπαιστών. Για εμάς τούς εναπομείναντες πιστούς των γκρεμισμένων Παρθενώνων και των ορφανών Καρυάτιδων, για εμάς τους θαυμαστές των θρυμματισμένων ειδώλων και των αθανάτων ιδεών, η γλώσσα είναι θρησκεία και της θρησκείας αυτής αρχιεροφάντης, αρχιερέας και αρχιμυσταγωγός είναι ο Όμηρος και ιερείς του οι Αισχύλοι, οι Πλάτωνες, οι Αριστοτέληδες, οι Ηράκλειτοι, οι Επίκουροι,οι Αριστοφάνηδες, οι Πλούταρχοι πειθόμενοι τοις κοίνων ρήμασι πορευόμαστε και όχι τοις των θεραπόντων των ανυπάρκτων Ινδοευρωπαίων.
Απόλυτα μας εκφράζει ο λόγος του Ψυχάρη [Το ταξίδι μου, Εισαγωγή] :
"Γλώσσα και πατρίδα είναι το ίδιο. Να πολεμά κανείς για την πατρίδα του ή για την εθνική του γλώσσα ένας είναι ο αγώνας. Πάντα αμύνεται περί πάτρης".


Μετά τα παραπάνω δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Θα έλεγα απλώς "Μωραίνει Κύριος...", αλλά θεωρώ ότι πιο ταιριαστό είναι το "Ου γαρ έρχεται μόνον".
ΔΕΕ
 
Πηγή (με περισσότερες λεπτομέρειες): http://ethnologic.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Βιβλιοπαρουσίαση στην Χίο

Αργυρώ Βαρλά-Γαλάτουλα:
«Ζωή σε τέσσερα επίπεδα»
Σχήμα: 21x14,
Σελ.: 904,
ISBN: 978-960-6798-44-3
Τιμή: €20.00

Tριαντάφυλλος (ένας μοντέρνος Oδυσσέας) και Mαριγώ
Iσίδωρος (ο Ήρωας) και Zεφυρίνα
Mανώλης (ένας συνειδητοποιημένος Mετανάστης) και Φαίη
Ανατολή και Tζον (οι αδικοχαμένοι)
Pόζα (η Eπαναστάτρια και χειραφετημένη) και Konstantino
...Xάρης (ο γυιος της λεβεντογέννας Kρήτης) και Σοφούλα
Γεράσιμος (ο Eυρωπαίος) και Evita
Ένα πολύεδρο οικογενειακό δέντρο, ανυψούμενο σε τέσσερα χρονικά επίπεδα, λαξεμένο σε παλιά πέτρα, ριζω­μένη βαθιά στη γενέτειρα, την Kαλαμωτή της Mυ­ρο­βόλου Xίου.
Tέσσερις γενιές ανθρώπων του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα, που έζησαν τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες Aγάπης – Έρωτα – Πάθους – Aγώνων – Δημιουργίας, κάτω από τις σκληρές, απάνθρωπες ή «βελουτέ» συνθήκες, που τους επι­φύλαξε η εποχή τους. Πίσω τους μια πλειάδα ανθρώπων –ανώνυμων και επώνυμων–, αστεροειδείς, κορακόμορφοι, ο­στρα­κόδερμοι και Nέοι, τρυφεροί κι αθώοι σαν τους υάκινθους, μπαίνουν στον 20ό αιώνα, ανεβαίνουν τα πέτρινα σκαλιά του, χαράσσουν με τη σμί-λη τους ή με τα όπλα τους –ο καθένας και το όπλο του–, τα δι­κά τους σημάδια –σταυρούς, πληγές, ελπίδες, όνειρα– στη Mοί­ρα τους και στη Mοίρα των Λαών της Γης. Γλυκοχαράζει ο 21ος αιώνας και οι άνθρωποι των τελευταίων γενιών διερωτώνται: «Πού τους πηγαίνει το ρεύμα της ψηλομύτας Eπιστήμης αγκαζέ με την έξαλλη Tεχνολογική πρόοδο και ένα τσούρμο μπάσταρδα, υλισμός, υπερκαταναλωτισμός, κομφορμισμός, απληστία, απανθρωπία, αλλοτρίωση και ένα σμάρι ρομποτάκια;».
Όμως η Pόζα και ο Konstantino, ο Nικηφόρος κι η Mαρίνα, ο Σίντυ και η Λόρα, ο Mάριος και η Bίρνα, «πλασμένοι από καλή γενιά», δεμένοι γερά με τις ρίζες τους, βλέπουν ψηλά έναν «Περιστεριώνα». Παραδοσιακή κατασκευή για εξημερωμένα περιστέρια.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η κα Αργυρώ Βαρλά-Γαλάτουλα και οι εκδόσεις "αλφα πι" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος:
«Ζωή σε τέσσερα επίπεδα»
που θα γίνει την Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010
και ώρα 7:30 το απόγευμα
στην Μέσα Πλατεία της Καλαμωτής.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕΙ
ο κ. Γεώργιος Δαμαλάς, του Ιωάννου
Καθηγητής Φυσικής του Κολλεγίου Αθηνών.
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ
η κυρία Ευτυχία Βλυσίδου,
Φιλόλογος - Διευθύντρια του Γυμνασίου Κάμπου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ
η κυρία Σεβαστούλα Δαμαλά, Φιλόλογος
η κυρία Τασούλα Φραγκούλη-Σπύρου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Καλαμωτής,
ο κύριος Γεώργιος Σφήκας, Φιλόλογος,
η κυρία Άννα Μισαηλίδου-Σμυρνιούδη, Αρχαιολόγος,
η κυρία Ευαγγελία Κωστάζου-Κουλουράκη, Εκπαιδευτικός,
η κυρία Αγγελική Ταξιάρχου-Κριτή, Εκπαιδευτικός και
ο κύριος Μιλτιάδης Σαραντινίδης, Υπάλληλος ΕΛ.ΤΑ. Καλαμωτής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αργυρώ-Βαρλά Γαλάτουλα γεννήθηκε στην Kαλαμω­τή της Xίου το 1943.
Tελείωσε το Eξατάξιο Γυμνά­σιο στη γενέτειρά της και σπούδασε Eλληνική Φιλολογία στο Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο A­θηνών. Διορίστηκε στη Mέση Eκ­παίδευση και δίδαξε στα Γυμνάσια και Λύκεια Kαλαμωτής και Kαλλιμασιάς, στο Γυμνάσιο Aρρένων Xίου και μετέπειτα 1ο Λύκειο Xίου. Διετέλεσε για μια τριετία αιρετό μέλος στο ΠYΣΔE και α­γωνίστηκε μέσα από συνδικαλι­στι­κούς φορείς για τα δικαιώματα των Λειτουργών Mέσης Eκ­παίδευσης και, γενικότερα, για καλύτερες συνθήκες Παιδείας.
Eκλέχτηκε δυο φορές Δήμαρχος στο Δήμο Mαστιχοχωρίων και πάλι αγωνίστηκε μέσα από διάφορες Eπιτροπές του Nομού Xί­ου και της Περιφέρειας B. Aι­γαί­ου για μια Tοπική Aυτοδιοίκηση πιο αναβαθμισμένη και αποτελεσματική. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται περισσότερο με τη Λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μια Ποιητική Συλλογή με τίτλο «Tο κόκκινο, το μωβ, το σμαραγδί» και τώρα το Mυθιστόρημα «Zωή σε τέσσερα επίπεδα».

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Β΄ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός (Υπενθύμιση)

Το εξώφυλλο από τον τόμο με τα επιλεγμένα διηγήματα του Α΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

Β΄ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

2η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ
Έδεσσα, 25 Ιουλίου 2010

Ο σύλλογος «ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ» προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος δύο (2) κατηγοριών:

Α) Κατηγορίας εφήβων
Β) Κατηγορίας ενηλίκων

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες ή αλλοδαποί, με ένα (1) μόνον διήγημα, στην ελληνική γλώσσα, το οποίο μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, να είναι αδημοσίευτο και όχι μεγαλύτερο από πέντε (5) τυπωμένες σελίδες Α4.
Η επιτροπή αξιολόγησης των κειμένων του εν λόγω διαγωνισμού, εκτός από τα βραβεία και επαίνους, θα προτείνει και διηγήματα των υπολοίπων διαγωνιζόμενων τα οποία θα αποτελέσουν τα περιεχόμενα μιας ειδικής ομαδικής έκδοσης. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την μελλοντική έκδοση, προς τυπογραφική διευκόλυνση, παρακαλούνται να στείλουν τα κείμενά τους και ηλεκτρονικά (σε δισκέτα ή cd) γραμμένα σε Microsoft Word (γραμματοσειρά Arial ή Times New Roman και μέγεθος 12). Το προτεινόμενο διήγημα πρέπει να έχει τίτλο, καθώς και ψευδώνυμο του συγγραφέα και να σταλεί ταχυδρομικά σε τρία (3) ευανάγνωστα αντίτυπα. Τα πραγματικά στοιχεία του συγγραφέα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα, e-mail) πρέπει να περιέχονται σε μικρότερο σφραγιστό φάκελο, χωρίς άλλα διακριτικά στο εξωτερικό του φακέλου. Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνιζόμενος πρέπει να αναφέρει την κατηγορία στην οποία συμμετέχει (Α ή Β).

Ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής των κειμένων ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2010.

Διεύθυνση αποστολής: Ευαγγελίδης Δημήτρης,

Φιλελλήνων 9 – ΕΔΕΣΣΑ 58200

Πρόσθετες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6970 995041 και 6977 227997

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Βιβλιοκριτική


O Όμηρος και το ελληνικό αλφάβητο κατά τον Mπάρι Πάουελ

Εφημ. "Καθημερινή" Hμερομηνία δημοσίευσης: 07-10-03
{Μια βιβλιοκριτική από τον αείμνηστο Aνδρέα Παναγόπουλο, καθηγητή της Kλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Barry B. Powell: «Homer and the Origin of the Greek Alphabet»,
Cambridge University Press, χ.χ. σελ. 280.


Tο βιβλίο του Barry Powell «O Όμηρος και η καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου» αποτελεί προάγγελο του ακολουθήσαντος «A New Companion to Homer» («Mια νέα συντροφιά στον Oμηρο»), που επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον Ian Morris. Περιέργως, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από εδώ και από άλλα fora, και τα δύο παραμένουν άγνωστα στη χώρα μας για το ευρύ κοινό, γιατί κανένας εκδότης δεν έχει συγκινηθεί με κάτι τόσο σημαντικό. O ρηξικέλευθος Aμερικανός κλασικιστής (Πανεπ. Wisconsin Madison) με το έργο του αυτό προκάλεσε στη διεθνή αρχαιογνωστική κοινότητα ποικίλες αντιδράσεις: από το απλό σήκωμα του ενός φρυδιού λόγω δυσπιστίας, μέχρι την πλήρη αποδοχή και επιδοκιμασία, με ενδιάμεσες στάσεις την απορία, τον σκεπτικισμό, τον προβληματισμό, το ενδιαφέρον, την περιέργεια, την πειθώ, τον έπαινο – έτσι άλλωστε συμβαίνει με όλα τα πραγματικά μεγάλα έργα: γίνονται σημείο αμφιλεγόμενο. Tο βασικό πόρισμα του βιβλίου είναι ότι ένας μόνο Eλληνας (ίσως από την Eύβοια, Kυμαίος ή Xαλκιδεύς) επινόησε το ελληνικό αλφάβητο, για να καταγράψει την «Iλιάδα» και την «Oδύσσεια» του Oμήρου. Aυτό, αν αληθεύει, πέραν των διαδικαστικών, φιλολογικών, γλωσσολογικών, επιγραφικών κ.ά. συνεπειών, αποτελεί και μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας θρίαμβο της ποίησης. Θυμίζει και επιβεβαιώνει τον θαυμασμό του μεγάλου Bρετανού επικο-λυρικού βάρδου του 19ου αιώνα, του Robert Browning («Balaustion’s Adventures» – «Oι περιπέτειες του Bαλαυστίονος», 1871) «...επειδή οι Eλληνες είναι Eλληνες και.. επειδή η ποίηση είναι δύναμη...», οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.
Mετά την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής B΄ το 1952 από τον Άγγλο Michael Ventris (1922-1956) απεδείχθη ότι η ελληνική αλφάβητος βασίζεται στο κυπριακό συλλαβάριο, το οποίο προέρχεται από τη Γραμμική B΄, με σημαντική προσθήκη την εισαγωγή των επτά φωνηέντων, όλων πρωτοτύπως ελληνικών. H ομοιότητα του πρώτου ελληνικού με το φοινικικό αλφάβητο οφείλεται στην κοινή τους καταγωγή από το κυπριακό συλλαβάριο και τα συλλαβογράμματα της Γραμμικής B΄.
O Πάουελ τονίζει ότι όσοι μεταγενέστεροι του Hροδότου αρχαίοι Eλληνες (π.χ. Kριτίας κ.ά.), μαρτυρούν υπέρ της ευθείας και άμεσης καταγωγής του πρώτου ελληνικού αλφαβήτου από το φοινικικό, ακολουθούν άκριτα τον Hρόδοτο, ο οποίος κατά την αυτολεξεί διατύπωση του συγγραφέα «κάνει λάθος σχετικά με τον Kάδμο...» (σελ. 9 κ.έ.). H μαρτυρία του Hροδότου είναι μια μυθική αφήγησή του κατά τη γνώμη του ιστορικού γεγονότος ότι η αλφάβητος ήρθε από τη Φοινίκη. Eπειδή ο Kάδμος ήταν περίφημος μυθικός μετανάστης από τη Φοινίκη, ήταν λογικό για τον Hρόδοτο να υποθέσει ότι αυτός έφερε μαζί του το πιο σπουδαίο εξαγωγικό προϊόν της Φοινίκης. Kατά την ίδια λογική ο Eκαταίος από τη Mίλητο, ο οποίος προηγείται του Hροδότου, επειδή οι Iωνες αναγνώριζαν την ανατολική πολιτιστική προτεραιότητα έναντι της δυτικής, στα τέλη του 6ου αιώνα εκλογίκευσε έναν άλλο μύθο, ότι ο Δαναός ήρθε από την Aίγυπτο, άρα ο Δαναός έφερε στην Eλλάδα το αλφάβητο, ως προϊόν αιγυπτιακής γραφής. H κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στους φιλολόγους είναι ότι το ελληνικό αλφάβητο εφευρέθηκε για κοινούς σκοπούς, όπως είναι η τήρηση λογιστικών καταλόγων, και ότι εν συνεχεία εφαρμόστηκε αργότερα και για την καταγραφή λογοτεχνικών κειμένων. ΄Aλλοι πάλι έχουν υποστηρίξει ότι το αλφάβητο επινοήθηκε για να καταγράψει λογοτεχνία. Aλλά αυτό είναι το πρώτο και μόνο βιβλίο, που υποστηρίζει και, σε ένα βαθμό, πείθει ότι η εφεύρεση του αλφαβήτου είχε πρωταρχικό και μόνο σκοπό την καταγραφή του Oμήρου.
Aρχίζοντας από μια κριτική επισκόπηση της προηγούμενης βιβλιογραφίας για την καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου και με την παρουσίαση της δικής του αξιολόγησης των μαρτυριών, ο συγγραφέας εν συνεχεία τοποθετεί το ελληνικό αλφάβητο στο πλαίσιο της ιστορίας της γραφής. Aπό την επιθεώρηση των πρώιμων σωζόμενων δειγμάτων της ελληνικής αλφαβητικής γραφής, εξάγει μερικά συμπεράσματα σχετικά με την αρχική χρήση της αλφαβήτου και με το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο αυτή εμφανίστηκε. Στη συνέχεια αποπειράται να χρονολογήσει ακριβώς τον ΄Oμηρο (ή «΄Oμηρο») και στα τελευταία κεφάλαια συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα της έρευνας και υποβάλλει τη δική του πρόταση. ΄Eνα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι ότι, ενώ από ολόκληρη την ελληνική λογοτεχνία της ελληνο-ρωμαϊκής εποχής υπάρχει μια μόνη παραπομπή στη «Γραφή» («Γένεσις» των Eβδομήκοντα), στον Aνώνυμο («Περί Yψους» 9.9), στο Tαλμούδ (εβραϊκές και ραββινικές παραδόσεις, που συνεχίζουν και συμπληρώνουν τη «Γραφή») υπάρχουν πάνω από 3.000 ελληνικά δάνεια!
΄Eνα σπουδαίο βιβλίο, θύμα της παγκόσμιας συνωμοσίας σιωπής ή του «φονεύειν διά της σιγής». ΄Oσο ανεξάρτητοι είναι τώρα οι διάφοροι χώροι πληροφόρησης και προβολής, τόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι η έρευνα και η κατ’ αξίαν αναγνώριση των συμπερασμάτων της.

Σημ. ΔΕΕ: Οι επισημάνσεις είναι δικές μας και δεν υπάρχουν στο αρχικό κείμενο.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Λεξικό των Λαών του Αρχαίου Κόσμου




(κλικ επάνω στην εικόνα του κειμένου για μεγέθυνση)


Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Οι απαρχές του αλβανικού εθνικισμού


Ένα ακόμα βιβλίο περί "εθνικισμού" στην γνωστή συνταγή των μαρξιστών και μεταμοντέρνων ιστορικών και θεωρητικών τύπου Ernest Gellner, Eric Hobsbawm, Benedict Anderson και των δικών μας Λιάκου, Ρεπούση, Κουλούρη, Δραγώνα και "λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων", της Γαλλίδας Ναταλί Κλαϊέρ που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα (Δεκέμβριος 2009) από τις εκδόσεις "Ισνάφι" των Ιωαννίνων. Στο άμεσο μέλλον θα επιχειρήσουμε μια αναλυτική κριτική των θέσεων και απόψεων που προβάλλει η συγγραφεύς αυτού του βιβλίου. Ως πρόγευση πάντως, παραθέτουμε μια ενθουσιώδη κριτική που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις  20-06-10 από τον γνωστό για τις απόψεις του καθηγητή Καραπιδάκη στα πλαίσια της μεταμοντέρνας ιστορικής "σκέψης".
ΔΕΕ

Eξ αφορμής
Αλβανικός εθνικισμός
Του Ν. Ε. Καραπιδακη*

Η αλβανική ιστορία είναι προϋπόθεση της μεσαιωνικής και της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της ιστορίας της Ευρώπης και της οθωμανικής ιστορίας. Ας απαριθμήσουμε τα συστατικά της: φάρες και σόγια, μπέηδες και αγάδες (στα ελληνικά θα ονομάζονταν άρχοντες), γλωσσικά ιδιώματα, γεωγραφικός κατακερματισμός, θρησκευτική πολυμορφία, διασπορές, υπηρεσία στο οθωμανικό κράτος, έθιμα, σημασία του εντύπου, των σχολείων. Από τους πληθυσμούς στο έθνος και στην ιδεολογία του, η διαδρομή είναι συναρπαστική. Ο εκδοτικός οίκος Ισνάφι των Ιωαννίνων εξέδωσε (Δεκέμβριος 2009) το θεμελιώδες και νηφάλιο έργο της Nathalie Clayer «Οι απαρχές του αλβανικού εθνικισμού», σε μετάφραση του Ανδρέα Σιδέρη και επιμέλεια του Λεωνίδα Εμπειρίκου.
Στον 18ο αιώνα, τίποτα δεν ήταν δεδομένο (ούτε, άλλωστε, για το ελληνικό έθνος). Οι Αλβανοί αναγνωρίζονταν ως μια πολυμερισμένη διαστρωμάτωση γλωσσών και γενών, διασπασμένων ακόμη περισσότερο σε επαγγελματικούς και θρησκευτικούς προσδιορισμούς. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αλλά ανάμεσα στους τελευταίους πλήθος αδελφοτήτων που δεν έχουν μια ενιαία ταυτότητα. Οι γεωγραφικές διαφοροποιήσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες μεταξύ των Αλβανών που κατοικούσαν στη Σκόδρα, το Κόσοβο, το Ντέμπαρ, την Κεντρική Αλβανία, τα Ιωάννινα, την Κορυτσά, τα Σέρβια. Αλλά και στη Ρουμανία. Στην Κωνσταντινούπολη. Και των Αλβανών που κατοικούσαν στη Νότιο Ιταλία και τη Σικελία.
Πώς τα παραπάνω οδηγούν σε ένα έθνος; Από την αναζήτηση των καταβολών για τους Αλβανούς της Νότιας Ιταλίας. Από τη διείσδυση των προτεσταντών και των ρωμαιοκαθολικών που, κυρίως οι πρώτοι, οδηγούν στη διαμόρφωση μιας καθομιλουμένης αλβανικής γλώσσας. Από τη συνειδητοποίηση ενός ξεχωριστού ρόλου ορισμένων προυχόντων μέσα στο οθωμανικό κράτος.
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι πρώτα γεννιούνται οι αλβανιστές και τα δίκτυά τους και ακολουθεί ο στοχασμός της απελευθέρωσης. Πρώτα εκπονείται μια θεωρία παρελθόντος που θα φθάσει μέχρι τους Πελασγούς και, βέβαια, τους Ιλλυριούς και στη συνέχεια ξαναδιαβάζεται και αλβανοποιείται η πρόσφατη ιστορία και ο Καστριώτης γίνεται Σκεντέρμπεης. Το σύνολο μέσα σε μια αυτοκρατορία που βρίσκεται σε μετάλλαξη εξαιτίας των μεγάλων οθωμανικών μεταρρυθμίσεων του 19ου αιώνα.
Η ανάδυση ενός έθνους μέσα σε μια αυτοκρατορία δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους γείτονες. Την Αυστρία (ως προστάτιδα των ρωμαιοκαθολικών), την Ιταλία, την Ελλάδα. Εξ ου και η σημασία των προξενείων τους, των σχολείων τους, των πρακτόρων τους. Η γλώσσα οδηγεί σε βιβλία, εφημερίδες και σχολεία, τα δύο τελευταία φτιάχνουν οπαδούς του έθνους. Θα προκύψουν αναπόφευκτα πρίγκιπες διεκδικητές του οραματιζόμενου θρόνου. Δεν αργούν οι ένοπλες ομάδες και η «στρατευμένη κινητοποίηση». Και οι αναπόφευκτες συγκρούσεις με τα αντίπαλα έθνη και τις διεκδικήσεις τους.
Το βιβλίο δεν προσφέρει μόνο ένα πανόραμα της αλβανικής ιστορίας και των διανοουμένων της (όπως της Δώρας ντ’ Ιστρια) αλλά κυρίως την αφορμή για μια συγκριτική και διασταυρωμένη ιστορία των εθνών της Nοτιοανατολικής Ευρώπης. Απαραίτητο.

* Ο Ν. Ε. Καραπιδάκης είναι καθηγητής της Ιστορίας της Μεσαιωνικής Δύσης στο Ιόνιο Παν/μιο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_20/06/2010_405011

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

«ΚΡΗΤΗ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΕΔΕΣΣΑ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«ΚΡΗΤΗ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ & ΤΙΜΗΣ 18 – 19 – 20 Ιουνίου 2010
Έδεσσα - Πέλλα

Υπό την αιγίδα:
- Νομαρχίας Πέλλας & Δήμου Έδεσσας
Διοργανωτές:
- Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Σωματείων
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων
- Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου
- Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»
- Σύλλογος Κρητών Ελληνικού
- Πολιτιστική Κίνηση Μυλοποταμιτών
- Ένωση των Απανταχού Σφακιανών

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010:

- (07:00 πμ) Αναχώρηση πρώτου «κύματος» εκδρομής από Πλ. Μεταξουργείου (πλ. Καραϊσκάκη).

- (13:00 μμ) Άφιξη στην Έδεσσα πρώτου «κύματος» εκδρομής, το οποίο έχει ξεκινήσει από Αθήνα στις 07:00 π.μ. Τακτοποίηση στα ξενοδοχεία. Ελεύθερος χρόνος και γεύμα σε εστιατόρια της πόλης. Ξεκούραση και ελεύθερος χρόνος.

- (16:00 μμ) Αναχώρηση δεύτερου «κύματος» εκδρομής από Πλ. Μεταξουργείου (πλ. Καραϊσκάκη).

- (21:00 μμ) (περίπου): Άφιξη στην Έδεσσα δεύτερου «κύματος» εκδρομής, το οποίο έχει ξεκινήσει από Αθήνα στις 16:00 μ.μ. Τακτοποίηση στα ξενοδοχεία.

- (22:30 μμ) Κρητικό γλέντι (χορευτικά συγκροτήματα – ριζίτικο) σε εστιατόριο της πόλης προς τιμή των κρητικών σωματείων που έχουν έρθει από Αθήνα από την Ένωση Κρητών Πέλλας.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 (Πρωί – Μεσημέρι):

- (09:00 πμ) Δοξολογία στη Μητρόπολη της Έδεσσας. Συντεταγμένη προσέλευση και παρουσία σωματείων (ενδυμασίες, λάβαρα κτλ).

- (09:45 πμ) Υπαίθρια συγκέντρωση στο Μνημείο Μακεδονομάχων (Καπετάν Μίγγα) στους καταρράκτες της Έδεσσας. Παρουσία στρατιωτικής μπάντας και αγήματος του Γ’ Σ.Σ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο υπέρ των πεσόντων Κρητών. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Τήρηση σιγής και κατάθεση στεφάνων. Πέρας εκδήλωσης στο μνημείο των Μακεδονομάχων.

- (10:30 πμ) Πεζή μετάβαση στον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου της Έδεσσας. Κατάθεση στεφάνων από τα σωματεία. Σύντομη τελετή. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Πέρας τελετής στον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου.

- (11:00 πμ) Αναχώρηση προς Πέλλα. Συγκέντρωση στον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου. Χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Σύντομη τελετή παρουσία των τοπικών αρχών της Πέλλας. Κατόπιν αυτού, σύντομη περιήγηση – ξενάγηση στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.

- (13:30 μμ) Αναχώρηση προς Έδεσσα. Παράθεση γεύματος στην Δημοτική Επιχείρηση των Καταρρακτών (ΔΕΚΕ) από την ΝΑ Πέλλας. Απογευματινή ξεκούραση και ελεύθερος χρόνος.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 (Απόγευμα – Βράδυ):

- (19:00 μμ) Μετάβαση στον χώρο της κύριας εκδήλωσης (Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της Έδεσσας). Προσέλευση κόσμου.

- (19:30 μμ) Έναρξη της κύριας εκδήλωσης. Παρουσίαση προγράμματος από Β. Θωμά (εισαγωγή διάρκειας 2’). Χαιρετισμοί επισήμων και εκπροσώπων σωματείων που συμμετέχουν (Νομάρχης Πέλλας, Δήμαρχος Έδεσσας, Πρόεδρος Παν. Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου, έκαστος χαιρετισμός διάρκειας περίπου 2’)

- (19:50 μμ) Απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τη ριζίτικη ομάδα των σωματείων της κρητικής παροικίας της Αττικής (διάρκεια περίπου 10’).

- (20:00 μμ) Ομιλία με θέμα «Η συμβολή και οι θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους» (Γ. Κακουδάκης, Αντιστράτηγος ε.α., τ. Διευθυντής 7ου Ε.Γ. ΓΕΣ, διάρκεια περίπου 20’).

- (20:20 μμ) Απόδοση κρητικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των κρητικών σωματείων της Αττικής και της Μακεδονίας (διάρκεια περίπου 10’).

- (20:30 μμ) Ομιλία με θέμα: «Η συμβολή των Κρητικών στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου» (Γ. Βαρνάκος, Νομικός – Συγγραφέας, τ. Καθηγητής Διπλωματικής Ακαδημίας Υπ. Εξ., διάρκεια περίπου 20’).

- (20:50 μμ) Απόδοση μακεδονικών χορών από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα των σωματείων νομού Πέλλας και της Χαλκιδικής (διάρκεια περίπου 10’).

- (21:00 μμ) Ομιλία με θέμα: «Το Μακεδονικό Ζήτημα από την σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου» (Δ. Μυλωνάς, Συγγραφέας – Ιστορικός, διάρκεια περίπου 20’).

- (21:20 μμ) Απόδοση ποντιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των τοπικών σωματείων (διάρκεια περίπου 10’).

- (21:30 μμ) Απόδοση θρακιώτικων χορών από τα χορευτικά σωματεία της πόλης της Έδεσσας (διάρκεια περίπου 10’).

- (21:40 μμ) Απόδοση μικρασιατικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης της Έδεσσας (διάρκεια περίπου 10’).

- (21:50 μμ) Απονομή τιμητικών πλακετών σε τοπικούς φορείς από την Οργανωτική Επιτροπή για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης (διάρκεια περίπου 10’).

- (22:00 μμ) Παρουσία όλων των χορευτικών συγκροτημάτων στη σκηνή και απόδοση κοινά γνωστών χορών (συρτό κτλ) από όλα τα συγκροτήματα. Πέρας εκδήλωσης. Δεξίωση της Νομαρχίας Πέλλας προς τιμή των διοργανωτών της εκδήλωσης και των συμμετεχόντων σε αυτή σε αίθουσα της πόλης.

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010:

- (10:00 πμ) Πεζή συντεταγμένη μετάβαση στο χώρο της Νομαρχίας Πέλλας (πρώτα συγκέντρωση σωματείων στο γήπεδο της Έδεσσας). Αποκαλυπτήρια προτομής Ελευθερίου Βενιζέλου στον προαύλιο χώρο της Νομαρχίας Πέλλας από την Ένωση Κρητών Πέλλας. Σύντομη τελετή και χαιρετισμοί, παρουσία αγήματος και στρατιωτικής μπάντας. Κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Κέρασμα κρητικών προϊόντων από τα σωματεία της Αττικής στους παρευρισκομένους.

- (12:30 μμ) Αποχώρηση από τα ξενοδοχεία. Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Περιήγηση και ξενάγηση όλων των συμμετεχόντων στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο.

- (14:30 μμ) Επιβίβαση στα λεωφορεία με κατεύθυνση προς Πλαταμώνα Πιερίας.

- (15:30 μμ) Άφιξη στον Πλαταμώνα. Γεύμα σε εστιατόριο στην περιοχή του ενετικού Κάστρου (Αγ. Παντελεήμονας).

- (17:00 μμ) Συνέχιση ταξιδίου προς Αθήνα.

- (22:00 μμ) Άφιξη στην Αθήνα.