Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Βιβλιοπροτάσεις (2)

 


«Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει»

Στο βιβλίο αυτό, το πρώτο μιας διλογίας,  ξετυλίγεται το έπος του Θησέα, γιού του βασιλιά της Αθήνας Αιγέα και εγγονού του βασιλιά Πιτθέα της Τροιζίνας.  Όταν ενηλικιώνεται θα ξεκινήσει για να συναντήσει τον πατέρα του, εκκαθαρίζοντας κατά την πορεία του τον δρόμο από επικίνδυνους ληστές (Περιφήτης, Σίνης ο πιτυοκάμπτης, Σκίρωνας, Προκρούστη), για να διεκδικήσει την κληρονομιά του - τον θρόνο της Αθήνας. Οι φίλοι του, νεαρά αγόρια και κορίτσια, σκλάβοι του θεού έχουν επιλεγεί για να πεθάνουν στο Χορό του Ταύρου. Ο θρυλικός εχθρός του, ο τερατόμορφος Μινώταυρος - μισός άνθρωπος, μισός ταύρος - καταβροχθίζει ανθρώπινες σάρκες. Στην κλασική της ανάπλαση ενός μύθου τόσο ακατάβλητου, που η επιρροή του άντεξε αιώνες, η Μαίρη Ρενώ ξαναζωντανεύει με γλαφυρότητα τον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας με πολλές λεπτομέρειες και απαράμιλλη τέχνη. 

«Ο ταύρος από τη θάλασσα»

Το δεύτερο βιβλίο της Μαίρης Ρενώ συνεχίζει την διήγηση της ζωής του μυθολογικού ήρωα μετά την επιστροφή του από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Ο Θησέας εγκαταλείπει την Αριάδνη στη Νάξο και επιστρέφει μόνος στην Αθήνα. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις μεταγενέστερες αναζητήσεις του, την φιλία του με τον Πειρίθοο, τη σχέση του με την Ιππολύτη, την βασίλισσα των Αμαζόνων, τον γάμο του με την κρητικιά πριγκίπισσα Φαίδρα, μέχρι το τραγικό τέλος του ήρωα.

 Θα πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι παρ’ όλο που τα διαβάζω κάθε 2-3 χρόνια, η αφήγηση της  Μαίρης Ρενώ για την ζωή, τα κατορθώματα και το θλιβερό τέλος του Θησέα με συναρπάζει και με συγκινεί το ίδιο (ίσως και περισσότερο) από τότε που τα διάβασα για πρώτη φορά…

Δ.Ε.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: