Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Βιβλιοκριτική



Μια εξαιρετική εργασία

Αλέξανδρου Ζώρη: «Εθνικός Διχασμός 1915 – 21η Απριλίου 1967»
Επισκόπηση και κριτική ανάλυση της βιβλιογραφίας για τις δύο περιόδους
Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ Αθήνα, Φεβρουάριος 2022
Σελίδες 222

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το βιβλίο του Αλ. Ζώρη «Εθνικός Διχασμός 1915 – 21η Απριλίου 1967», μια πραγματικά εξαιρετική εργασία, αν λάβουμε υπ’ όψη το γεγονός ότι σπάνια κυκλοφορούν τέτοιου είδους μελετήματα διότι απαιτούν επίπονη εργασία και αρκετό χρόνο.
Το βιβλίο αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι αναφέρεται στην βιβλιογραφία δύο πολύ κρίσιμων περιόδων της νεώτερης Ιστορίας της χώρας μας. Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει πολυάριθμα βιβλία που αναφέρονται στις δύο αυτές εποχές, τα οποία όμως – στην συντριπτική τους πλειονότητα – αποτελούν έργα προπαγανδιστικού περιεχομένου, υπέρ της μιας ή της αντίθετης πλευράς, ενώ ελάχιστα είναι τα σοβαρά, αντικειμενικά βιβλία που επιχειρούν μια νηφάλια προσέγγιση στις προαναφερθείσες ιστορικές περιόδους. Υπάρχει επομένως το υπαρκτό πρόβλημα του ερευνητή, αλλά και ακόμη του απλού αναγνώστη, πώς θα διακρίνει ανάμεσα στο πλήθος των τίτλων που κυκλοφορούν, εκείνα τα έργα των οποίων το περιεχόμενο θα μπορούσε να προσφέρει μια, έστω σχετική, επαρκή πληροφόρηση για τα πραγματικά γεγονότα, κυρίως για εκείνα που σκόπιμα αποσιωπούνται ώστε να μη αλλοιώσουν το αφήγημα που προωθεί ο κάθε συγγραφέας.
Το βιβλίο του Αλ. Ζώρη θεωρώ ότι προσφέρει μια σημαντική βοήθεια σε όσες/όσους θελήσουν να ασχοληθούν με τις ιστορικές περιόδους στις οποίες αναφέρεται, ώστε να έχουν μια εικόνα για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων βιβλίων. Από εκεί και πέρα η επιλογή ή όχι κάποιου βιβλίου είναι απόφαση του ενδιαφερομένου.
Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου σε σχετική ιστοσελίδα γνωστού βιβλιοπωλείου:
«Για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία, μία παρουσίαση και κριτική ανάλυση των σημαντικότερων πηγών για δύο από τις πλέον ενδιαφέρουσες όσο και κρίσιμες ιστορικά και πολιτικά, περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Παρουσιάζονται και αναλύονται οι συγγραφείς (ιδιότητα και οπτική) και τα έργα τους (θεματολογία, πηγές που χρησιμοποίησαν, νέα στοιχεία που έφεραν στο φως). Ένας χρήσιμος οδηγός που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πυξίδα για τους δυνητικούς ερευνητές και μελετητές του Εθνικού Διχασμού και της 21ης Απριλίου 1967».
Το βιβλίο προλογίζουν ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο Neapolis University Pafos, Ιωάννης Δασκαρόλης και ο συγγραφέας Μάνος Ν. Χατζηδάκης, πρόεδρος του Ε.ΠΟ.Κ. (Εθνικό Πολιτιστικό Κίνημα – Σύνδεσμος Ιστορικών και Πολιτικών Ερευνών).

Ακολουθούν σύντομα αποσπάσματα από τους Προλόγους:
«Η μελέτη και η κατανόηση των δύο περιόδων αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για κάθε ενημερωμένο πολίτη ή επιστήμονα και στην μελέτη αυτή απαραίτητο βοήθημα είναι η ανά χείρας μελέτη του Αλέξανδρου Ζώρη...
Το βάθος και η ποιότητα της μελέτης αποτελεί μία σαφή ένδειξη του ταλέντου του Ζώρη και ελπίζω να αποτελέσει τον προάγγελο για μία πλήρη εργασία του με καθαρά ιστοριογραφικό περιεχόμενο για τις περιόδους αυτές».
(ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗΣ)
«Η όντως πρωτότυπη, επιστημονική και κυρίως αμερόληπτη αυτή εργασία αποτελεί όχι μόνο πολύτιμο, μα και αναγκαίο βοήθημα τόσο για τον επίδοξο ιστορικό, όσο και τον απλό μελετητή των δύο αυτών κρίσιμων ιστορικών εποχών. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο Ζώρη, ο οποίος είναι σίγουρο ότι έχει ακόμη πολλά να προσφέρει ως συγγραφέας στο εγγύς μέλλον».
(ΜΑΝΟΣ Ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ)

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: