Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

"Έφυγε" ο Σάκης Τότλης...

In memoriam (Εις μνήμην...)

Μια από τις πλέον τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ότι μαθαίνουμε καθυστερημένα για τον θάνατο φίλων, γνωστών, συνεργατών, συναδέλφων...

Αυτό συνέβη και με την περίπτωση του Σάκη Τότλη, συντοπίτη, φίλου και συνεργάτη, με τον οποίο είχαμε συν-γράψει το βιβλίο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χθες και σήμερα", που εκδόθηκε το 2008 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" και μέλος του πρώτου Δ.Σ. Είχε μάλιστα σχεδιάσει και το λογότυπο του Συλλόγου.


Ο ίδιος ανέφερε τα παρακάτω για τον εαυτό του:
«Ο Σάκης Τότλης με τα δύο αφηγηματικά του βιβλία, το μυθιστόρημα "Ο συνδυασμός Εδεσσα-Ζυρίχη" που γυρίστηκε ταινία απο τον Σωτήρη Γκορίτσα, και την συλλογή διηγημάτων "πανσέληνος" εκδηλώνει τα χαρίσματα ενός αυθεντικού πεζογράφου που πείθει και τέρπει τον αναγνώστη.
Γεννήθηκε στην Έδεσσα, όπου και ζει παντρεμένος, έχει και δύο παιδιά. Hλεκτρονικός με πτυχίο της Σ.Ε.Τ.ΤΗΛ. την ανώτερη εκείνο τον καιρό σχολή ηλεκτρονικών στην Ελλάδα. Εξειδίκευση στη μετάδοση των ραδιοκυμάτων («Radiowave Propagation», U.S. Signal Corps, New Jersey U.S.A). Καθηγητής Αγγλικής με πτυχία proficiency των πανεπιστημίων Cambridge και Michigan. Διευθυντής της τοπικής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της Έδεσσας και του Νομού, με ιδιόκτητο τυπογραφείο Offset, ως το 1985, όταν συνταξιοδοτείται πρόωρα. Ήταν επί σειρά ετών αρθρογράφος του κύριου άρθρου στις εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
Ο Σάκης Τότλης είναι εργάτης του ονείρου, με το οποίο έχει ασχοληθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια (1990-2009). Έχει αναπτύξει τη «Χωρο-Χρονο+Συναισθηματική (ΧΧ+Σ) θεωρία και μέθοδο για την ερμηνεία των ονείρων», την οποία έχει παρουσιάσει το επιστημονικό περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες (τ. 81 Σελίδες 27-35) και το περιοδικό NAJMS (Northern American Journal of Medical Sciences – Περιοδικό της Βορείου Αμερικής για τις Ιατρικές Επιστήμες, June 2011, Volume 3. No. 6. pps 302-315. Σχετικό άρθρο έχει δημοσιεύσει και το περιοδικό Dream Time (vol. 28, no. 1, Winter 2011, pp. 10-13, 32-34), που εκδίδεται από την μεγαλύτερη παγκόσμια ένωση για τη μελέτη των ονείρων (AS Dreams), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με σύμβουλο έκδοσης την Κυρία Deirdre Barrette, μια παγκόσμια αυθεντία σε θέματα ονείρου και καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ».
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: