Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: Δημοκρατικά Τάγματα


Επί τέλους και μια εμβριθής μελέτη, που εστιάζει σε μία μάλλον άγνωστη πτυχή της νεώτερης Ιστορίας (πρώτο μισό του 20ου αιώνα)  της χώρας μας, με σπάνια αντικειμενικότητα και τεκμηρίωση! Εδώ και δεκαετίες τα μόνα βιβλία που κυκλοφορούσαν, με θέματα από αυτήν την περίοδο, κατά 90% ήσαν προπαγανδιστικά κατασκευάσματα με στόχο την μονόπλευρη αφήγηση και επομένως την αλλοίωση της πραγματικής Ιστορίας. Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα για ένα βιβλίο που συνιστούμε ανεπιφύλακτα.
ΔΕΕ

Δημοκρατικά τάγματα

Τα «Δημοκρατικά τάγματα - οι πραιτωριανοί της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας» είναι ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της δυστυχίας και της προσφυγιάς την επόμενη ημέρα της Μικρασιατικής καταστροφής. Οι αξιωματικοί του στρατού διχάζονται, μετά από αλλεπάλληλα κινήματα και προνουντσιαμέντα επικρατούν στις τάξεις τους οι δημοκρατικοί που εκθρονίζουν τον Βασιλιά. Καθώς στους κόλπους της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης συγκρούονται οι βενιζελικοί και οι δημοκρατικοί για τον τελικό διακανονισμό του πολιτειακού, ο βενιζελισμός δημιουργεί τα Δημοκρατικά Τάγματα στο πρότυπο του τάγματος Γύπαρη ώστε να περιφρουρήσει την δημόσια ασφάλεια, να καταπολεμήσει την ληστεία αλλά και να προστατέψει το νεοσύστατο αβασίλευτο πολίτευμα από την επιβουλή των βασιλοφρόνων και των κομμουνιστών. Σταδιακά, και λόγω της πολιτικής αστάθειας από την δικτατορία του Παγκάλου, τα Δημοκρατικά Τάγματα ενισχύονται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις της ταραγμένης αυτής περιόδου και μεταβάλλονται σε ρυθμιστές της πολιτικής κατάστασης, σε «πραιτωριανούς» που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Η τραγική κορύφωση της πορείας των Δημοκρατικών Ταγμάτων θα έρθει την 9η Σεπτεμβρίου 1926 με μια αδυσώπητη μάχη στο κέντρο των Αθηνών με την συμμετοχή πυροβολικού και τεθωρακισμένων αυτοκινήτων με πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες. 
Η πρωτότυπη Ιστορική έρευνα απευθείας σε πρωτογενές ιστορικό υλικό απέδωσε πολύτιμες νέες πληροφορίες για την σύσταση, τους σκοπούς την ιδεολογία και την δράση των Δημοκρατικών Ταγμάτων κατά την περίοδο 1923-1926. Αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο δημιουργός τους δεν υπήρξε αποκλειστικά ο Πάγκαλος όπως πιστεύεται ως σήμερα. Επίσης υπάρχει νέο υλικό και ιστορικές πληροφορίες για ζητήματα της περιόδου όπως για το κίνημα Γαργαλίδη – Λεοναρδόπουλου, το αιματηρό συλλαλητήριο των βασιλοφρόνων στις 13 Δεκεμβρίου 1923, την αντικοινοβουλευτική πτώση των κυβερνήσεων Βενιζέλου – Καφαντάρη, το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την αβασίλευτη, την διακυβέρνηση Παπαναστασίου, το ναυτικό κίνημα Κολιαλέξη, την επίθεση αποσπάσματος των Δημοκρατικών Ταγμάτων στα τυπογραφεία αντιβενιζελικών εφημερίδων στην Θεσσαλονίκη, το κίνημα Λούφα, το κίνημα Παγκάλου, την εισβολή του Παγκάλου στην Βουλγαρία, τον περίπατο της Αγίας Παρασκευής, το κίνημα Καρακούφα – Μπακιρτζή, το κίνημα Κονδύλη. Για πρώτη φορά γίνεται μια αντικειμενική και έγκυρη ανασύσταση των πρωτοφανών γεγονότων της 9ης Σεπτεμβρίου με νέες πληροφορίες από αρχειακό υλικό και τον Τύπο της εποχής. Τέλος υπάρχει και μια σύντομη αναφορά στα δημοκρατικά τάγματα ασφαλείας και στην εγκληματική τους δράση στην Κατοχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: