Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Αρχαιρεσίες



Υπενθυμίζουμε ότι οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18.00΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας (περιοχή Βαρόσι). Υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι 13.οο΄ της ίδιας μέρας ηλεκτρονικά ή γραπτά στον Αντιπρόεδρο Δ. Ευαγγελίδη, ώστε να γίνει εγκαίρως η εκτύπωση των ψηφοδελτίων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: Δημοκρατικά Τάγματα


Επί τέλους και μια εμβριθής μελέτη, που εστιάζει σε μία μάλλον άγνωστη πτυχή της νεώτερης Ιστορίας (πρώτο μισό του 20ου αιώνα)  της χώρας μας, με σπάνια αντικειμενικότητα και τεκμηρίωση! Εδώ και δεκαετίες τα μόνα βιβλία που κυκλοφορούσαν, με θέματα από αυτήν την περίοδο, κατά 90% ήσαν προπαγανδιστικά κατασκευάσματα με στόχο την μονόπλευρη αφήγηση και επομένως την αλλοίωση της πραγματικής Ιστορίας. Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα για ένα βιβλίο που συνιστούμε ανεπιφύλακτα.
ΔΕΕ

Δημοκρατικά τάγματα

Τα «Δημοκρατικά τάγματα - οι πραιτωριανοί της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας» είναι ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της δυστυχίας και της προσφυγιάς την επόμενη ημέρα της Μικρασιατικής καταστροφής. Οι αξιωματικοί του στρατού διχάζονται, μετά από αλλεπάλληλα κινήματα και προνουντσιαμέντα επικρατούν στις τάξεις τους οι δημοκρατικοί που εκθρονίζουν τον Βασιλιά. Καθώς στους κόλπους της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης συγκρούονται οι βενιζελικοί και οι δημοκρατικοί για τον τελικό διακανονισμό του πολιτειακού, ο βενιζελισμός δημιουργεί τα Δημοκρατικά Τάγματα στο πρότυπο του τάγματος Γύπαρη ώστε να περιφρουρήσει την δημόσια ασφάλεια, να καταπολεμήσει την ληστεία αλλά και να προστατέψει το νεοσύστατο αβασίλευτο πολίτευμα από την επιβουλή των βασιλοφρόνων και των κομμουνιστών. Σταδιακά, και λόγω της πολιτικής αστάθειας από την δικτατορία του Παγκάλου, τα Δημοκρατικά Τάγματα ενισχύονται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις της ταραγμένης αυτής περιόδου και μεταβάλλονται σε ρυθμιστές της πολιτικής κατάστασης, σε «πραιτωριανούς» που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Η τραγική κορύφωση της πορείας των Δημοκρατικών Ταγμάτων θα έρθει την 9η Σεπτεμβρίου 1926 με μια αδυσώπητη μάχη στο κέντρο των Αθηνών με την συμμετοχή πυροβολικού και τεθωρακισμένων αυτοκινήτων με πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες. 
Η πρωτότυπη Ιστορική έρευνα απευθείας σε πρωτογενές ιστορικό υλικό απέδωσε πολύτιμες νέες πληροφορίες για την σύσταση, τους σκοπούς την ιδεολογία και την δράση των Δημοκρατικών Ταγμάτων κατά την περίοδο 1923-1926. Αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο δημιουργός τους δεν υπήρξε αποκλειστικά ο Πάγκαλος όπως πιστεύεται ως σήμερα. Επίσης υπάρχει νέο υλικό και ιστορικές πληροφορίες για ζητήματα της περιόδου όπως για το κίνημα Γαργαλίδη – Λεοναρδόπουλου, το αιματηρό συλλαλητήριο των βασιλοφρόνων στις 13 Δεκεμβρίου 1923, την αντικοινοβουλευτική πτώση των κυβερνήσεων Βενιζέλου – Καφαντάρη, το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την αβασίλευτη, την διακυβέρνηση Παπαναστασίου, το ναυτικό κίνημα Κολιαλέξη, την επίθεση αποσπάσματος των Δημοκρατικών Ταγμάτων στα τυπογραφεία αντιβενιζελικών εφημερίδων στην Θεσσαλονίκη, το κίνημα Λούφα, το κίνημα Παγκάλου, την εισβολή του Παγκάλου στην Βουλγαρία, τον περίπατο της Αγίας Παρασκευής, το κίνημα Καρακούφα – Μπακιρτζή, το κίνημα Κονδύλη. Για πρώτη φορά γίνεται μια αντικειμενική και έγκυρη ανασύσταση των πρωτοφανών γεγονότων της 9ης Σεπτεμβρίου με νέες πληροφορίες από αρχειακό υλικό και τον Τύπο της εποχής. Τέλος υπάρχει και μια σύντομη αναφορά στα δημοκρατικά τάγματα ασφαλείας και στην εγκληματική τους δράση στην Κατοχή.




Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Αρχαιρεσίες Συλλόγου


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλούνται τα μέλη του Συλλόγου, που επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στις προσεχείς αρχαιρεσίες του συλλόγου, να συμπληρώσουν την παρακάτω αίτηση και να την παραδώσουν στον αντιπρόεδρο κ. Δημ. Ευαγγελίδη μέχρι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 13.οο΄.                                                                                                                                                           

                            
ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Επώνυμο……………………………………

Όνομα………………………………………


Πατρώνυμο……………………………… 


Έτος γέννησης……………………………

Επάγγελμα…………………………………

Διεύθυνση…………………………………

Πόλη ΤΚ……………………………………

Τηλέφωνο οικίας………………………

Κινητό………………………………………



Δηλώνω με την παρούσα αίτηση την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφια/ος στις προσεχείς Αρχαιρεσίες του Συλλόγου για την εκλογή νέου Δ.Σ. για την περίοδο 2019-21.
                                 
   Έδεσσα  …………………….
                               
                             Ο/Η  Αιτών/ούσα

                                ……………………..

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως αποφασίσθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18.00΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας (περιοχή Βαρόσι).

Το Δ.Σ. του Συλλόγου


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Διηγήματα


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΙΕΣ
Στον Δημήτρη…

Μια ανάσα ακόμα και μου είπανε πως φτάνω. Θα έμπαινα επιτέλους να βαδίσω, τον ομορφότερο δρόμο της μεγαλούπολης. Είχε και όνομα. Όχι από αυτά τα συνηθισμένα που ξέρουμε. Αλλά ένα όνομα εντελώς διαφορετικό. Που γεμίζει τον ψυχικό σου κόσμο με ένα σωρό από εικόνες και συναισθήματα.
Τον λέγανε «ο δρόμος με τις λεμονιές»!
Και μπήκα. Μαζί μου πρόφτασε και το ανοιξιάτικο πρωινό με τον ήλιο του. Οι χρυσές αχτίνες, έπεφταν επάνω στο σώμα μου πολύ απαλά και βελούδινα αλλά και συγχρόνως γλύκαιναν γύρω την ψυχρή ατμόσφαιρα, που κράταγε ακόμα από τη νύχτα.
Όμως… και κάτι ακόμα. Τα χέρια βγήκαν από τις τσέπες που τα βάσταγαν ζεστά και τώρα μάλιστα έψαχναν να ξεσφίξουν και μερικά από τα κουμπιά του σακακιού. Για να είσαι ανεξάρτητος! Αδέσμευτος! Εδώ που ήρθες να βαδίσεις, όλα σε ήθελαν ελεύθερο. Χωρίς μελαγχολική σκέψη. Συμφιλιωμένο με όλους και όλα για να απολαύσεις μια διαδρομή που ποτέ δεν ονειρεύτηκες!
Κοίταξα μπροστά μου. Όσο μπορούσα να δω βέβαια και σε όλο το βάθος του δρόμου. Ίσια, δεξιά και αριστερά παντού δέντρα. Ζωντανά, πράσινα δέντρα. Από αυτά που χαρακτηρίζουν τον δρόμο. Δηλαδή λεμονιές και μόνο λεμονιές! Όχι άλλο είδος.
Άραγε σκέφτηκα, ήταν επιταγή του κατασκευαστή του δρόμου; Τυχαία έμπνευση όλων όσων είχαν σ’ αυτόν τις αυλές των σπιτιών τους; Ή τέλος επιλογή της Φύσης, που πάντοτε κατά τον «Υμνωδό» θαυμάζεις τα έργα της!
Ήθελα να το ρωτήσω όποιον θα συναντούσα. Μα δεν το έκανα. Ήμουν ολοκληρωτικά αφημένος,  στη μαγεία της όρασης…
Και τι θέαμα ήταν αυτό αλήθεια! Τι έκπληξη! Όλες, μα όλες οι λεμονιές που έβλεπα μια ζωγραφιά. Των μεγάλων ζωγράφων της εποχής μας και των αιώνων που πέρασαν. Περιποιημένες και φροντισμένες στο «έπακρον». Από τα «νύχια» μέχρι την κορυφή που λέμε. Και από χέρια φαίνεται που ξέρουν να καλλωπίζουν. Άξια πάντα και μοναδικά για τέτοιες ομορφιές.
Με τις άσπρες τις πέτρες γύρω από τη ρίζα τους, τους ασβεστωμένους κορμούς τους και προπάντων το ομοιόμορφο του πράσινου στα φύλλα των κλαδιών τους με τα κίτρινα-κατακίτρινα λεμόνια να φαντάζουν πάνω τους. Νύφες σωστές, απαράμιλλου κάλλους!
Εκστασιασμένος προχώρησα λίγα βήματα. Περίεργος, ενώ έψαχνα να δω και άλλες τέτοιες ιδιαίτερες ομορφιές, το αχόρταγο εκείνη την ώρα μάτι μου, έπεσε στον εξωτερικό χώρο ενός διώροφου κλασσικού κτιρίου. Πόσο πραγματικά ταίριαζε η αρχιτεκτονική του με τις λεμονιές που φύτρωναν μπροστά του και με πόσο μεγάλη επιτυχία αυτές το στόλιζαν; Όμορφες, πανέμορφες λεμονιές ήταν εκεί παντού, μικρές και μεγάλες, μπροστά στην πόρτα του, στους εξώστες, στα ανοιχτά παράθυρα, ακόμα και μπροστά στους κάτασπρους τοίχους του και κάτω από την αστραχιά του.
Στην περίφραξη μιας αυλής, στρωμένης με πράσινο χορτάρι, με τα σταυρωτά και τα μαύρα φρεσκοβαμμένα της κάγκελα, δεν άντεξα στον πειρασμό και είπα να σταματήσω. Οι λεμονιές εδώ, διψασμένες να δείξουν τη χάρη τους στους περαστικούς, τυλίχτηκαν στα σίδερα και μαζί με τα φύλλα τους, έβγαλαν έξω τα λεμόνια και τα κρέμασαν εκεί, τσαμπιά ολόκληρα να αστράφτουν στον ήλιο, που χαμογελαστός τα «καλημέριζε» με όλο το χρυσάφι των ματιών του.
Άπλωσα τα χέρια μου και «μόνιμος εραστής» του κάθε τι ωραίου, που  χάρισε ο Δημιουργός στον άνθρωπο να το χαίρεται, τα άγγιξα με την άκρη των δακτύλων μου. Νόμιζα πως άγγιζα, ό,τι το πολυτιμότερο υπήρχε στον κόσμο και ότι αυτό το ανακάλυψα εδώ, στον επίγειο Παράδεισο που δημιούργησε η αχαλίνωτη φαντασία μου.
 Ξετυλίγοντας τον μύθο, έκλεισα για λίγο τα μάτια μου και «Μίδας» της σύγχρονης εποχής, δεν ήθελα να αποχωριστώ το «χρυσάφι» μου. Όταν τα άνοιξα είδα από απέναντί μου να έρχονται δυο γυναίκες με άσπρα τσεμπέρια στο κεφάλι τους και με τις ποδιές τους γεμάτες με λεμόνια. Τις άνοιξαν διάπλατα να τα δω και ύστερα και οι δύο, θεές «Αφροδίτες» της αρχαιότητος με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, μου είπαν:
-Καλώς ήρθες στον «δρόμο με τις λεμονιές!» Κοίταξε, λεμόνια από τις δικές μας τις λεμονιές που έχουμε εδώ δίπλα στον κήπο μας! Υπάρχουν παρακάτω και άλλες πολλές. Πήγαινε αν θέλεις να τις δεις!
Εντελώς ανίκανος να απαντήσω στα λόγια τους, ζώντας δυνατά την καινούργια αυτή έκπληξη που μου φύλαγε ο δρόμος, τάχυνα το βήμα μου για να πάω παρακάτω. Γύρευα το όνειρο να συνεχιστεί.
Και πραγματικά. Μέσα στο περιβόλι κάποιου πέτρινου σπιτιού, με περίμεναν νέες εκπλήξεις. Είδα ψηλόλιγνες λεμονιές, όλες στη σειρά φυτεμένες. Και μάλιστα «αυστηρά» μετρημένες να έχουν το ίδιο ύψος. Από κάτω τους, μέσα σε μικρά τσιμεντένια αυλάκια, έτρεχαν καθαρά και κρυστάλλινα νερά, που έβγαιναν από βρύσες με αγαλμάτινα κεφάλια λιονταριών.
Και επιπλέον. Τα «αφιλότιμα» τα δέντρα!  Έπλεκαν τα κλωνάρια τους τόσο αριστοτεχνικά μεταξύ τους και με τόσο μεγάλη πειστικότητα, που νόμιζε κανένας, ότι μέσα στο φωτεινό και εξαίσιο πρωινό, ήταν χορευτές πιασμένοι χέρι με χέρι και χόρευαν συρτούς χορούς της Πατρίδας μας, καθώς το μυρωμένο από το βουνό απαλό αεράκι που φύσαγε, κούναγε ρυθμικά τα φύλλα και τους καρπούς τους. Σε συνδυασμό βέβαια με τα μελωδικά κελαϊδίσματα των πουλιών, που τα καλλίφωνα αυτά πλάσματα, διάλεξαν σε αυτές να κατοικήσουν, να γίνουν συγκάτοικοι και αντάμα να χαρίζουν στους περαστικούς του δρόμου, απέραντες συγκινήσεις!
Πραγματικό θαύμα χωρίς αμφισβήτηση! Εδώ ήσουν ένας μάρτυρας του μεγαλείου της «σοφίας» της Δημιουργίας και της επινοητικότητας του ανθρώπινου μυαλού, όταν αυτό, εμπνευσμένο βέβαια πάντοτε από τον Δημιουργό του, μονάχα δημιουργεί και δεν καταστρέφει!
Και ο δρόμος συνέχιζε μπροστά μου με τα στολίδια και τα δώρα του τις λεμονιές, που δεν έλεγαν να τελειώσουν από τα μάτια μου, όσο κι αν πήγαινα. Το μεθυστικό άρωμά τους που πλανιόταν σε κάθε βήμα και η μαγεία που προσέδινε η εικόνα τους στον δρόμο, νομίζω πως έκαναν όλους όσους τον περπάταγαν εδώ, μια ζωή να θέλουν να τον βαδίζουν και μια ζωή να μην τον χορταίνουν.
Έτσι κι εγώ, Οδυσσέας στα όνειρα και στην πραγματικότητα, βήμα το βήμα, έκανα χίλιες ευχές, «μόνιμα» στη ζωή, να είμαι διαβάτης και περαστικός «τέτοιων» δρόμων με λεμονιές. Και όσο και αν πηγαίνω οι δρόμοι, να έρχονται από πίσω μου και ποτέ να μην φτάνω στο τέρμα τους!
Και όλο να πηγαίνω ο άνθρωπος με συντροφιά αυτές τις λεμονιές της χαράς, της ευτυχίας και της ζωής μου ολόκληρης!

                                                                                            4-9-2019
                                                                                    ΤΡΥΦΩΝ ΟΥΡΔΑΣ