Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

H «Xαλαμονή» του ποντιακού ελληνισμού την Κυριακή 11/11 στην Έδεσσα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H «Xαλαμονή» του ποντιακού ελληνισμού
την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στην Έδεσσα.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 11.00  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας στην παλιά πόλη (Βαρόσι), ο Σύλλογος Βιβλιοφίλων Έδεσσας και οι εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου: Τσίναλης Κοσμάς, δάσκαλος, η Μαχαιρίδου Αναστασία, Φιλόλογος και ο Συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης.
      Η «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια πρωτότυπη ιστορία θαυμάτων,  ανθρωπιάς,   χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση  στον   μυστηριακό   κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων,  των χρωμάτων,  των  αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων.
      Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα  στην  Τραπεζούντα και στη   συνέχεια   στη  γη των προγόνων  του, το  Σταυρί, την καρδιά των Κρυπτοχριστιανών της ποντιακής ενδοχώρας.  Οι εμπειρίες    αυτού   του  ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλή του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα.
      Ο κεντρικός ήρωας γεννιέται σ’ ένα χωριό κοντά στη Σαμψούντα και μετά τα πρώτα ξένοιαστα χρόνια βιώνει τη φρίκη, τις εξορίες, τη διάσωσή του μ’ έναν απίστευτο τρόπο.  Έρχεται   στην  Ελλάδα,  παντρεύεται με  μια Μικρασιάτισσα και  τη δεκαετία του ’50 επιστρέφει στον γενέθλιο  τόπο, όπου τα συναπαντήματα και οι  συγκινήσεις του είναι πρωτόγνωρες.   
      Ο  εγγονός του  κεντρικού  ήρωα επισκέπτεται το 2000 την Κωνσταντινούπολη, για ν’ αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην Ανατολή. Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι παρατηρούμε όχι μόνο εικόνες της εμβληματικής πρωτεύουσας της Ρωμιοσύνης, της «ομορφότερης πόλης του κόσμου», αλλά και την πορεία της ομογένειας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καθώς και άκρως ενδιαφέρουσες όψεις της σύγχρονης Τουρκικής κοινωνίας, που προέρχονται από την ιστορία της περιοχής.-

«Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη, που καταγράφει, με τρόπο εξαιρετικά συγκλονιστικό την πορεία του ποντιακού ελληνισμού δια μέσου των αιώνων, μας αγγίζει ψυχικά όλους μας με την ευαισθησία του και μας δονεί με το συγκινησιακό του ρίγος. Συγχαίρουμε ολόθερμα το συγγραφέα, γιατί προσφέρει ένα υπέροχο δώρο προς τον ελληνισμό, προστιθέμενο επάξια στη σχετική ποντιακή βιβλιογραφία. Είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι θα διαβαστεί όχι μόνο από τους ποντιακής καταγωγής συμπατριώτες μας, αλλά και από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και τη σπουδάζουσα νεολαία και θα εμπλουτίσει τις σχολικές και δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας μας, αλλά και από τον απόδημο ελληνισμό, ευχόμενοι ολόψυχα και εκ βάθους καρδιάς, το ιστορικό αυτό επίτευγμα - άθλος του Αντώνη Παυλίδη να είναι καλοτάξιδο και η συγγραφική του παραγωγή να είναι αειφόρα, ελπιδοφόρα και δημιουργική».

Δρ Αναστάσιος  Στέφος, Συγγραφέας, Επ. Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων,  πρ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: