Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Εκδηλώσεις Συλλόγου


Εκδήλωση για τα 70 χρόνια
από την μάχη της Έδεσσας

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 η εκδήλωση του Συλλόγου "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" με αφορμή το βιβλίο του συμπολίτη μας Γιάννη Βέττα και την συμπλήρωση 70 χρόνων από την Μάχη της Έδεσσας στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της συντονίστριας κας Ροζαλίας Γαβριηλίδου, η οποία έδωσε στην συνέχεια τον λόγο στον Πρόεδρο κο Τρύφωνα Ούρδα που αναφέρθηκε στον Σύλλογο, στον σκοπό της εκδήλωσης και στους ομιλητές.
Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα του βιβλίου "Η μάχη της Έδεσσας" κο Γιάννη Βέττα, ο οποίος αναφέρθηκε με αρκετή συναισθηματική φόρτιση, στους λόγους που τον παρακίνησαν να ασχοληθεί με την συγγραφή του.
Ο λόγος στην συνέχεια δόθηκε στον ερευνητή, ιστοριοδίφη και συγγραφέα κο Σάκη Μουμτζή, ο οποίος εντυπωσίασε με το πλήθος των άγνωστων στο ευρύ κοινό στοιχείων και πληροφοριών γύρω από την οργάνωση και την δράση του λεγόμενου "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας" (ΔΣΕ) που με στόχο την κατάληψη της εξουσίας προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην χώρα.
Εξ ίσου εντυπωσιακή ήταν και η ομιλία του Καθηγητή Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κου Νικολάου Βασιλειάδη, ο οποίος τόνισε την επί πολλά χρόνια προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους του ΚΚΕ των πραγματικών γεγονότων της ταραγμένης δεκαετίας του '40 επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι ευθύνες για το αιματοκύλισμα του τόπου βαραίνουν κυρίως τον Τίτο που επεδίωκε την προσάρτηση της Μακεδονίας, αλλά και τον τότε ΓΓ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις τους.
Τέλος, ο συγγραφέας κος Δημ. Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα που συνέβησαν στο εσωτερικό του ΔΣΕ με την παρωδία της "στημένης" δίκης που οργάνωσε ο κύριος υπαίτιος της ήττας στην μάχη της Έδεσσας, Γούσιας (Γιώργης Βοντίτσιος), ο οποίος λόγω παλαιών διαφορών και για να αποφύγει την ευθύνη εναντίον του "ταξίαρχου" του ΔΣΕ και επικεφαλής της επίθεσης Γιώργου Γεωργιάδη. Το «ανταρτοδικείο» καταδίκασε τον Γεωργιάδη, με τις συνήθεις κατηγορίες περί «προδοσίας» και θα εκτελεστεί, κάπου στην περιοχή των Πρεσπών. Όπως μάλιστα αποκαλύφθηκε αργότερα, πυροβολήθηκε πισώπλατα από τους φρουρούς που είχαν αναλάβει τη μεταγωγή του στις φυλακές του ΔΣΕ στις Πρέσπες μετά την καταδίκη του.

Οι ομιλητές από αριστερά προς τα δεξιά:
Βέττας, Βασιλειάδης Μουμτζής, Ευαγγελίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια: