Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Έληξαν οι εκδηλώσεις των "Βιβλιόφιλων"

Στο τέλος της 1ης μέρας με τον Μητροπολίτη κ. Ιωήλ,
τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Γιάννου και την Δήμαρχο
Ακανθούς Κύπρου κα Χατζημιχαήλ

Ο απόηχος των επετειακών εκδηλώσεων 
του διημέρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου 2017 οι επετειακές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας», σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Πέλλας και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας και του Δήμου Έδεσσας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου και την απονομή των βραβείων και διακρίσεων του Ε’ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος στον οποίο συμμετείχαν συγγραφείς απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 


Χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου
στην έναρξη της 1ης μέρας

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στον χώρο του Παλιού Παρθεναγωγείου (Βαρόσι) για τον Δήμο Ακανθούς στην Κατεχόμενη Κύπρο. Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ενώ για το φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τον πόνο του ξεριζωμού, την πλούσια ιστορία, ανθρωπογεωγραφία και οικολογία του Δήμου Ακανθούς μίλησε η Δήμαρχος κα Ελένη Χατζημιχαήλ. 

Μερική άποψη της αίθουσας του παλιού 
Παρθεναγωγείου

Η Δήμαρχος Ακανθούς Ελένη Χατζημιχαήλ

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημ. Γιάννου

Στο τέλος, η  ταλαντούχα καλλιτέχνης Μαρία Ζλατάνη, δεξιοτέχνης του πιάνου, επένδυσε την εκδήλωση δημιουργώντας μία μαγική ατμόσφαιρα με ερμηνείες γνωστών τραγουδιών, που ενθουσίασε. 

 
Μαρία Ζλατάνη

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε η Ημερίδα Νέων Συγγραφέων, με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από νέους συγγραφείς. Συγκεκριμένα, για το βιβλίο και τη συγγραφή μίλησαν ο Εδεσσαίος Χρήστος Μπιμπίτσος (Η θεραπευτική δύναμη της γραφής), ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Μπαχάς (Η επιστολογραφία ως πηγή έμπνευσης για την διηγηματογραφία), η Θεσσαλονικιά Συμεωνίδου Χρύσα (Νέος, Έλληνας, Συγγραφέας το 2017) και η Μυτιληνιά Ψωμαδέλλη Αγγελική-Μαρία (Εξομολογήσεις στο χαρτί). 
Χρ. Μπιμπίτσος, Γιάννης Μπαχάς, 
Χρύσα Συμεωνίδου, Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας. Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου και, στη συνέχεια, από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου. Η κα Αηδονά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και, ιδιαίτερα, τους συγγραφείς που ήρθαν από περιοχές εκτός Πέλλας και, κάποιοι, από το εξωτερικό. Επίσης, μίλησε για τη σημασία που έχει η πολιτεία να στηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις οι οποίες δίνουν μία εναλλακτική προοπτική κοινωνικής ανάπτυξης και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην παραμονή των νέων στην Ελλάδα. 

 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο οποίος εξήρε τις πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου των Βιβλιόφιλων Έδεσσας και τόνισε τη σημασία που έχει η υποστήριξη και ανάπτυξη δράσεων πολιτισμού για την πόλη της Έδεσσας, αξιοποιώντας τους χώρους που έχουν δημιουργηθεί και την ιστορία και παράδοση της περιοχής. 
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων κ. Γιώργος Τάτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης και ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού. 

  

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα και με εικόνες που άγγιξαν το νου και τη καρδιά, πραγματοποιήθηκε η ομιλία από τη Δήμαρχο Ακανθούς κα Ελένη Χατζημιχαήλ. Η Δήμαρχος τόνισε ότι το Κυπριακό ζήτημα δεν έχει επιλυθεί, η εισβολή που ξεκίνησε την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου 1974 συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας και υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της Διεθνούς Κοινότητας για την επιστροφή των κατοίκων στην προγονική τους πατρίδα. «Ως εκπρόσωπος της γης του Χρυσοσωτήρα, που δεν έχει χάσει το θάρρος της, σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τον πόνο μας. Σας προσκαλώ να γίνετε πρεσβευτές για τη λεύτερη επιστροφή όλων στην Ακανθού», κατέληξε η κα. Δήμαρχος. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κα. Δήμαρχος τίμησε την οικογένεια του Εδεσσαίου αγνοούμενου Θεόδωρου Χαραλαμπίδη, τον πατέρα του Ιορδάνη και τον αδελφό του Θανάση, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής. Στο πρόσωπο του άξιου τέκνου της Ελλάδας, ο Δήμος Ακανθούς τιμά όλα τα παιδιά που πολέμησαν και χάθηκαν, τους ήρωες και τα θύματα της Τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο, δήλωσε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο συντοπίτης μας Μιχάλης Σκαλιδάκης, ο οποίος έζησε την φρίκη των εχθροπραξιών, μαζί με άλλους Ελλαδίτες στρατιώτες. 


Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες του Ε’ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος. Η Επιτροπή αξιολόγησης των διηγημάτων αποτελούνταν από τον Δημήτριο Ευαγγελίδη (συγγραφέα), την Αναστασία Μαχαιρίδου (φιλόλογο) και την Ιωάννα Αμπατζή (συγγραφέα, M.Sc. Δημιουργική Γραφή). 

 
Ε. Χατζημιχαήλ Α΄ Βραβείο

Τριαντ. Πολίτη Β΄ Βραβείο

Τιμητική Διάκριση στην κα Ψωμαδέλλη
από τον πρ. Υπουργό Γιώργο Πασχαλίδη

Τιμητική Διάκριση στον κο Μπαχά
από τον πρ. Ευρωβουλευτή Γιάννη Γκλαβάκη

Τιμητική Διάκριση στον κο Ανετάκη
από τον Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου
κο Φίλιππο Γκιούρο

Δίπλωμα Συμμετοχής στην κα Συμεωνίδου
από τον κο Μπαχαράκη, Δντή Β΄βάθμιας
Εκπαίδευσης

Δίπλωμα Συμμετοχής στην κα Νικολαράκη
από τον Περιφερ. Σύμβουλο κο Ζέρζη

Δίπλωμα Συμμετοχής στην κα Αθανασοπούλου
από την Περιφερ. Σύμβουλο κα Ζωγράφου-Τσαντάκη

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιόφιλων κ. Δημήτριος Ε. Ευαγγελίδης, σε ομιλία του στο τέλος της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στον παιδευτικό ρόλο του ποιοτικού βιβλίου. Το βιβλίο είναι ο «γυμναστής του μυαλού», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Παιδεία θα πρέπει να αποτελεί την κύρια μέριμνα της πολιτείας. 


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σειρά από παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, από την εξαιρετική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος» της Σκύδρας. 


Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από την αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου και τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Πέτρος Ζέρζης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας Φίλιππος Γκιούρος, ο Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του ΠΑΜΑΚ κος Νικ. Βασιλειάδης, ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Γκλαβάκης, ο πρώην βουλευτής κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο νέος Διευθυντής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπαχαράκης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πολιτιστικών Συλλόγων.
Ανανεώνουμε την υπόσχεση για την επόμενη συνάντηση μετά από δύο χρόνια...
Δεν υπάρχουν σχόλια: