Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μια απόλυτα πετυχημένη συνδιοργάνωση: Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον


Μια απόλυτα πετυχημένη συνδιοργάνωση: 
Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον
Δημήτρης Ευαγγελίδης

Μια εξαιρετική εκδήλωση, που θα την περιέγραφα και ως μυσταγωγία, γεμάτη συγκίνηση, αλλά και με πολύ ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας (πρώην Πανεπιστήμιο), όπου παρουσιάστηκε το παραμύθι «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» του Κοσμά Τσίναλη. Ένα παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης «ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ».



Την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" και ο Σύλλογος Μικρασιατών Η ΜΠΙΓΑ και το αποτέλεσμα αποδείχθηκε απόλυτα πετυχημένο.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον συντονιστή της εκδήλωσης, Δημήτρη Ευαγγελίδη, Πρόεδρο των "Βιβλιόφιλων Έδεσσας" και ακολούθησαν ο χαιρετισμός του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημ. Γιάννου, ο χαιρετισμός του Προϊσταμένου της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικ. Τσαλικίδη και η ομιλία της κας Ιωάννας Διαμαντή Προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Η ΜΠΙΓΑ.




Στην συνέχεια η κα Ροζαλία Γαβριηλίδου, ψυχή της όλης εκδήλωσης, διάβασε ένα απόσπασμα από το παραμύθι, συνοδευόμενη από τον εξαιρετικό λυράρη  Διογένη Αϊνατζή, για να δοθεί στην συνέχεια ο λόγος στον συγγραφέα κ. Κοσμά Τσίναλη, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρχικές αμφιβολίες, δισταγμούς και πρακτικές δυσκολίες στην πορεία που αντιμετώπισε μέχρι να ολοκληρώσει το εγχείρημά του, να τυπωθεί και τελικά να κυκλοφορήσει.
Μετά από την ανάγνωση ενός ακόμη αποσπάσματος ο λόγος δόθηκε στην φιλόλογο και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου κα Αναστασία Μαχαιρίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: "Ποντιακή διάλεκτος, παρελθόν, παρόν και μέλλον".
Ακολούθησαν η ομιλία της κας Γαβριηλίδου "Η αρχή του ταξιδιού", τοποθέτηση του λυράρη και τραγουδιστή Διογένη Αϊνατζή, ο οποίος επιμελήθηκε το CD που συνοδεύει το βιβλίο και τέλος η ομιλία της κας Σοφίας Τσοπλεκτσόγλου που εικονογράφησε το βιβλίο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο και τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις από το κοινό.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης

ΔΕΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: