Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση των "Βιβλιόφιλων Έδεσσας"


ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η παρουσίαση του βιβλίου "Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι" της Σ. Προκοπίδου στην Έδεσσα

20 Μαΐου 2015, ήταν όλοι εκεί, οι Βιβλιόφιλοι της Έδεσσας, Πόντιοι, τα παιδιά του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και πολλοί Εδεσσαίοι φίλοι του καλού βιβλίου: Στο φορτισμένο με μνήμες και στολισμένο με τους πίνακες ζωγραφικής από την έκθεση του συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος που πραγματοποιείται εκεί, Παρθεναγωγείο της Έδεσσας όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Προκοπίδου “Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι”. 


Μίλησαν στην εκδήλωση, ο συγγραφέας και πρόεδρος των “Βιβλιόφιλων” Δημήτρης Ευαγγελίδης που απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για το ιστορικό πλαίσιο των αφηγημάτων  του βιβλίου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Προβάδος που παρουσίασε το βιβλίο και η συγγραφέας που συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε το βιβλίο της. 






Διάβασε αποσπάσματα από τις νουβέλες η ηθοποιός του "Εδεσσαϊκού Θεάτρου" Λίνα Ξενίδου, τραγούδησε η κα Ευλαμπία Νικολαϊδου (αδελφή του αξέχαστου Χρύσανθου) και ο λυράρης Γεώργιος Χαραλαμπίδης, που σχολίασε μελωδικά τα αποσπάσματα των κειμένων του βιβλίου που διαβάστηκαν και συνόδεψε με τη λύρα του την υπέροχη φωνή της γλυκύτατης κας Νικολαΐδου που έντυσε μελωδικά την παρουσίαση του βιβλίου.





Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση φορτισμένη συγκινησιακά, που έγινε με αφορμή τη μαύρη επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους. Ήταν μια εκδήλωση που γέμισε δημιουργικά το απόγευμα της Τετάρτης της 20ης Μαΐου όλων όσων παραβρέθηκαν.

Δ.Σ.Προβάδος 




1 σχόλιο:

Βιβλιόφιλος είπε...

Ένα ενδεικτικό σχόλιο για την εκδήλωση από την προσωπική σελίδα στο fb του κου Γιάννη Κυριακίδη:
Με αφορμή την χθεσινή μαύρη επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, ο Σύλλογος Βιβλιόφιλων Έδεσσας, είχε την αξιόλογη πρωτοβουλία να παρουσιάσει το βιβλίο της Δημοσιογράφου και συγγραφέως, Πόντιας κας Σοφίας Προκοπίδου, σήμερα ώρα 7 μ.μ.στο Παρθεναγωγείο.Στην παρουσίαση του βιβλίου, αναφέρθηκαν αποσπάσματα και βιώματα, από την μακρόχρονη ζωή των αδελφών μας Ποντίων της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν και τις διώξεις που υπέστησαν από το τυρανικό και βάναυσο καθεστώς του. Η συγκίνησή μας έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν η κα Σοφία Νικολαϊδου, αδελφή, του αείμνηστου Πόντιου τραγουδιστή, Χρύσανθου, τραγούδησε δύο τραγούδια, συνδεδεμένα με την γενοκτονία των προγόνων μας. -Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Συλλόγου κο Δημήτριο Ευαγγελίδη και σ όλα τα μέλη του Δ.Σ., για την πρωτοβουλία τους, Επίσης πολλά συγχαρητήρια στην κα Σοφία Νικολαϊδου και στον Λυράρι νεαρό, κο Χαραλαμπίδη, για την δεξιοτεχνία του στην Λύρα.