Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Για το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού


Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει με αφορμή το πρόσφατο (2014, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ) βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, συγγραφέα και ενός άλλου  επίσης αμφιλεγόμενου βιβλίου με τίτλο "Εν ονόματι της Μακεδονίας, Ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα" (εκδόσεις Λιβάνη, 2008). Παραθέτουμε παρακάτω την σκληρή κριτική για το βιβλίο "Κυπριακό, η αιρετική λύση", από το περιοδικό "Ρεσάλτο".
ΔΕΕ


ΟΧΙ στη διχοτόμηση της Κύπρου 

 

Είναι γνωστό ότι ο Αναστασιάδης στην Κύπρο προωθεί ένα νέο Σχέδιο Ανάν. Στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ένα ΚΟΙΝΟ «Μέτωπο» νέων ανανιστών: Από σημιτανθρώπους και «αριστερούς» (παλιούς και νέους ανανιστές). Διαβάστε εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=9065&highlight=%CA%FD%F0%F1%EF%F2


Στο «Μέτωπο» των νέων ανανιστών προσετέθη και ο δημοσιογράφος  Σταύρος Λυγερόςμε το βιβλίο του: «Κυπριακό: η αιρετική λύση».

 
Η «Αδούλωτη Κερύνεια» χαρακτηρίζει τις προτάσεις Λυγερού «Πισώπλατη μαχαιριά στον αντικατοχικό αγώνα του Κυπριακού Λαού»!!!
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
 

Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ καταδικάζει κάθε συζήτηση περί Διχοτομικής “Λύσης” 

 

Με πολύ θλίψη, λένε οι Κερυνιώτες, ακούστηκαν οι προτάσεις για “διχοτόμηση της Κύπρου” και είναι υποχρεωμένοι να πούνε ένα βροντερό ΟΧΙ!
Πισώπλατη μαχαιριά στον αντικατοχικό αγώνα του Κυπριακού Λαού αποτελούν οι προτάσεις του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού δια του βιβλίου του "Κυπριακό: η αιρετική λύση".
Η πρόταση (και ιδιαίτερα από εκεί που προέρχεται) για διχοτόμηση της Κύπρου και τηn δημιουργία δύο Κρατών και ένταξη τους ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά η οποία φθάνει μέχρι το κόκκαλο.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ και καταγγέλλουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και απαντούμε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα ακολουθήσει τοn δρόμο της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που εισηγείται ο Σταύρος Λυγερός.
Αγανακτούμε και οργιζόμαστε επίσης να ακούμε αδελφούς Έλληνες που θεωρούσαμε (και θέλουμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε) συναγωνιστές στον αντικατοχικό μας αγώνα, να αγκαλιάζουν το βιβλίο και να του προσφέρουν «προστασία».
Η ξαφνική εμφάνιση και προβολή τέτοιων προτάσεων, που υπονομεύουν τον αντικατοχικό μας αγώνα, σε μια στιγμή που η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που την ενδιαφέρουν αλλά η Κύπρος, μας δίδει το δικαίωμα να θεωρούμε ότι η πέμπτη φάλαγγα διευρύνεται και οργιάζει και παίρνει όλων των ειδών τις μορφές.
Καλούμε τους Έλληνες αδελφούς να συνειδητοποιήσουν ακριβώς αυτό και να φράξουν το δρόμο σε τέτοιες πονηρές προτάσεις, διότι Θράκη και Αιγαίο θα ακολουθήσουν. Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη πρέπει να είναι ενιαίο μέτωπο θωράκισης του Ελληνισμού ενάντια στον Τουρκικό επεχτατισμό και οχι μέτωπο διείσδυσης της Τουρκίας.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

Η διχοτόμηση δεν θα απομακρύνει την Τουρκία απο την Κύπρο, όπως διατείνεται ο κ. Λυγερός. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η Διχοτόμηση, τα δύο Κράτη αποτελούν επιλογές νομιμοποίησης της Τουρκίας στην Κύπρο.
Οποιαδήποτε απο τις πιο πάνω επιλογές θα αποτελέσει εφαλτήριο για την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες, οχι μόνο για την Κύπρο αλλά για τον Ελληνισμό ολόκληρο.
Αποτελούν επιλογές πλήρους Τουρκοποίησης και Ισλαμοποίησης των κατεχομένων. Και οι τρείς επιλογές καταδικάζουν εμάς τους πρόσφυγες σε μόνιμη προσφυγιά και κανένας μας δεν έδωσε το δικαίωμα στο Σταύρο Λυγερό, ούτε στους εδώ πεμπτοφαλαγγιτες, να πραγματεύονται την απεμπόληση των Δικαιωμάτων μας με ιδέες, προτάσεις, ούτε καν σκέψεις.
Λύση άλλη από την απελευθέρωση και εκκένωση της κατεχόμενης γης μας απο τους κατακτητές και τους Τούρκους και ξένους σφετεριστές δεν θα επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων. Η επιστροφή όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων είναι το μόνο εχέγγυο για απομάκρυνση της Τουρκίας απο την Κύπρο.
Θυμίζουμε ότι στα κατεχόμενα ο πληθυσμός ήταν 85% Ελληνικός και η ιδιοκτησία γης ήταν 85% Ελληνική και μόνο η αποκατάσταση αυτής της Δημογραφίας θα διώξει την Τουρκία από την Κύπρο.
Η Κύπρος χρειάζεται πατριώτες συνοδοιπόρους στον αντικατοχικό αγώνα και όχι υπηρέτες της κατοχής.
Οχι μόνο αναθεώρηση στρατηγικής χρειάζεται στο Κυπριακό αλλά χρειάζεται και αναθεώρηση στόχου ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από την απελευθέρωση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗΣ δια μέσω των αιώνων Κύπρου, την οποία δεν έχει κανένας μας το δικαίωμα τόσο ελαφρόμυαλα να την παραδίδει στον κατακτητή.
Κατακτητές ήλθαν και έφυγαν όπως θα φύγει και ο σημερινός. Απαντούμε δε με την ευκαιρία, στην Πέμπτη φάλαγγα που προωθεί το δίλημμα για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τώρα, ώστε τάχα να αποφύγουμε τη διχοτόμηση (μήπως η πρόταση Λυγερού να έρχεται σκόπιμα για να ενισχύσει το εκβιαστικό αυτό δίλημμαWinkΗ κατοχή εδραιώνεται, μόνο με σχοινοβασίες όπως αυτές που κάνουν οι Ηγέτες μας 40 χρόνια και όπως αυτές που προτείνονται απο τον κ. Λυγερό. Όταν η κατοχή αντιμετωπίζεται καθαρά αντικατοχικά δεν εδραιώνεται, όσα χρόνια και να περνούν. Η μόνη συνέπεια είναι να συνεχίζεται αλλά πάντοτε με ημερομηνία λήξης.
Θέλουμε τέλος να θυμίσουμε σε όλους όσοι βιάζονται να παραδώσουν την κατεχόμενη Κύπρο επίσημα στην Τουρκία τί διδάσκει η ιστορία: την προδοσία την αγάπησαν πολλοί απο τους κατά καιρούς δυνατούς, αλλά τους προδότες κανένας.

Για το Σωματείο “Αδούλωτη Κερύνεια”
Ιωάννης Σιεκέρσαββας
Γραμματέας
 

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εκδηλώσεις "Βιβλιόφιλων"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 στις 6.30 μμ 
θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση 
στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας (Βαρόσι) 
με αφορμή το βιβλίο του Αλέξανδρου Ακριτίδη 
"Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις".
Θα προλογίσει ο Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης
Αφήγηση: Βίκυ Δελή
Μουσική-τραγούδι:
Κώστας Σαμαρτζίδης-Κατερίνα Σωτηρίου


Πληροφορίες και κριτικές για το βιβλίο 
είχαμε παρουσιάσει εδώ:



Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Όταν τα τραγούδια μιλάνε...


Όταν τα τραγούδια μιλάνε
«Κι εσύ τρελή με τυραννάς» 
Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

«Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ΄αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…
Παράλληλα, θα παρουσιάζει σπουδαίες συνεργασίες δημιουργών κι ερμηνευτών που έγραψαν ανεξίτηλα το όνομά τους στις πιο χρυσές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού…»

Η παρουσία της Μαρίζας Κωχ στην ελληνική μουσική σκηνή είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και άξια αναφοράς. Με τη χαρακτηριστική φωνή της σφράγισε μια πολύ σημαντική περίοδο για το τραγούδι μας, αλλά θεωρώ ότι η μεγαλύτερη προσφορά της στο χώρο χωρίζεται σε δύο μέρη:
Από τη μια, έκανε γνωστό στο πλατύ κοινό τον πλούτο του δημοτικού τραγουδιού της πατρίδας μας, μέσα από τις «ροκ» και «έθνικ» διασκευές που επιμελήθηκε μαζί με τους συνεργάτες της σε πολλά από τα «διαμάντια» του από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Και όχι πάντα με τις καλύτερες κριτικές από κάποιους που έβγαζαν αφρούς πιστεύοντας ότι θίγονται «τα ιερά και τα όσια» …
Από την άλλη, ούσα παιδαγωγός και τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, ηχογράφησε κι εξέδωσε μια σειρά παιδικών δίσκων που είχαν ιδιαίτερη απήχηση. Χώρια βεβαίως η ενασχόλησή της με την ποίηση του Νίκου Καββαδία, ούσα η πρώτη που μελοποίησε ένα μέρος του έργου αυτού του τόσο παρεξηγημένου εν ζωή και δημοφιλούς μετά θάνατον ποιητή…
Πέρα από όλα τα παραπάνω, από ένα σημείο και μετά η Μαρίζα Κωχ ακολούθησε μια περισσότερο «προσωπική» διαδρομή στο χώρο, στηριζόμενη κυρίως στα τραγούδια που έγραφε η ίδια. Στους δίσκους που έκανε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70, διακρίνουμε ότι σε κάθε έναν απ’ αυτούς και χρόνο με το χρόνο υπάρχει όλο και πιο έντονη η δική της γραφή, παράλληλα βεβαίως με τις διασκευές δημοτικών αλλά και λαϊκών δημιουργιών… 

Ένα φορτηγό κι ένα κουρασμένο πρόσωπο…
Το πιο γνωστό από τα τραγούδια που έγραψε η ίδια, δεν είναι άλλο από το «Κι εσύ τρελή με τυραννάς». Ένα κομμάτι που πατά στα χνάρια της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής μας (με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη χρήση ήχου λατέρνας στην εισαγωγή), αντλώντας το στιχουργικό θέμα του από την εργατική τάξη και τις ταλαιπωρίες της, τις οποίες είχε με εύγλωττο τρόπο εκφράσει μουσικά κυρίως στη δεκαετία του ’60 ο Στέλιος Καζαντζίδης.
Αφορμή για τούτο το τραγούδι στάθηκε ένα εντελώς τυχαίο περιστατικό, το οποίο αφηγήθηκε η ίδια η Κωχ σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή της. Κάποια μέρα λοιπόν κι ενώ περπατούσε σε κάποιο δρόμο, είδε ξαφνικά σε πολύ κοντινή απόσταση ένα φορτηγό το οποίο κουβαλούσε πολύ βαρύ φορτίο. Παρατηρώντας το πρόσωπο του οδηγού, πρόσεξε ότι ήταν ιδιαίτερα κουρασμένο και «σκαμμένο» από την ταλαιπωρία.
Όλη αυτή η εικόνα της έμεινε στο μυαλό και φέρνοντάς την στο νου της, έγραψε το «Κι εσύ τρελή με τυραννάς» το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το παράπονο ενός σκληρά εργαζόμενου ανθρώπου. Φανταστείτε λ.χ. τον συγκεκριμένο οδηγό του φορτηγού να μονολογεί μέσα στην ατέλειωτη μοναξιά της διαδρομής που είχε να κάνει, σκεφτόμενος από τη μια την εξαιρετικά βαριά κι ανθυγιεινή δουλειά του κι από την άλλη την όχι καλή συμπεριφορά της αγαπημένης του…
Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Άσε με να ταξιδέψω» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1976 και ήταν το τελευταίο της Κωχ στην τότε MINOS. Αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία και σε βάθος χρόνου, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά «σήματα κατατεθέντα» της δημιουργού, ερμηνεύτριας και παιδαγωγού στη μουσική μας!

Ακούστε το εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=pTtiAsAwIrY


Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Χ. Μπαντάουϊ: Ο Μ. Αλέξανδρος στην αραβική παράδοση


Χ. Μπαντάουϊ: Ο Μ. Αλέξανδρος 
στην αραβική παράδοση

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 η εκπληκτική ομιλία του Καθηγητή Αραβολογίας του Α. Π. Θεσσαλονίκης κ. Χ. Μπαντάουϊ με θέμα: "Ο Μ. Αλέξανδρος στην αραβική παράδοση".





Όσοι  είχαν την τύχη να παραστούν παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τα όσα αναφέρθηκαν, όπως το ότι γίνεται σαφής αναφορά στο Κοράνι, όπου ο Μ. Αλέξανδρος εμφανίζεται ως απεσταλμένος του Θεού [Σούρα (=κεφάλαιο) 18 - εδάφια 82 έως 110], καθώς και το γεγονός ότι ο Μ. Αλέξανδρος παρέμεινε στις παραδόσεις όλων των λαών της Μ. Ανατολής ως εκπολιτιστής και σπουδαίος ηγέτης. Οι Πέρσες μάλιστα τον υιοθέτησαν και στα έργα των ποιητών και συγγραφέων τον παρουσιάζουν ως γιο του Δαρείου.
Ακολούθησαν ερωτήσεις που έδωσαν την αφορμή να ξεκαθαρίσει με αφοπλιστικά επιχειρήματα ο Καθηγητής Μπαντάουϊ ορισμένα θέματα, όπως η ανιστόρητη και αφελής προπαγάνδα ορισμένων περί "σφαγέα των λαών"!
Λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν έγινε δυνατή η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν το παρακάτω βίντεο με σχετικό περιεχόμενο μιας άλλης ενδιαφέρουσας ομιλίας του εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=D6NpXG85OcU