Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Επιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου «Αρχαία Μακεδονία» του Δημήτρη Ευαγγελίδη στην Έδεσσα


Επιτυχημένη η παρουσίαση 
του βιβλίου «Αρχαία Μακεδονία» 
του Δημήτρη Ευαγγελίδη στην Έδεσσα 


Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου -στο Βαρόσι- στην Έδεσσα, παρουσιάστηκε σήμερα Κυριακή 1η Ιουνίου 2014 από το Δ.Σ. του Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» το βιβλίο του Εδεσσαίου συγγραφέα Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη, με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία», το οποίο και προλόγισαν ο γνωστός εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης και ο σημαντικός Ναουσαίος ιστορικός και συγγραφέας Μανώλης Βαλσαμίδης.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δημάρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας Φιλίππος Γκιούρος,  δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δήμους Έδεσσας και Νάουσας, καθώς και πολλές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας.


Την εκδήλωση προλόγισε η Προέδρος του Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» Δέσποινα Σεμερτζίδου, η οποία στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, που αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα και τους λόγους που τον οδήγησαν να εκδώσει το συγκεκριμένο έργο. Αναφέρθηκε επίσης στις ενθουσιώδεις κριτικές για την επιστημονική αρτιότητα του βιβλίου που δέχθηκε από επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως ο κορυφαίος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ Στέφανος Γ. Μίλλερπολύ γνωστός από την επιστολή του στον πρόεδρο Ομπάμα για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, ο επίσης διεθνούς κύρους κλασσικιστής Καθηγητής του Παν/μίου Περθ της Δυτ. Αυστραλίας John Melville-Jones, αλλά και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί.  



Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Ναουσαίο λόγιο Μανώλη Βαλσαμίδη, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για σημασία του συγκεκριμένου βιβλίου, που ήρθε να καλύψει ένα κενό στην σωστή πληροφόρηση του κοινού για την Αρχαία Μακεδονία, με την προβολή των πλέον πρόσφατων επιστημονικών απόψεων, αλλά και την συνοπτική και εύληπτη παρουσίαση του θέματος.



Τέλος, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, ο οποίος πριν ξεκινήσει την ομιλία του εξήγησε τον λόγο που αυτό το βιβλίο του το αφιέρωσε στον φιλέλληνα αρχαιολόγο και καθηγητή κλασσικής αρχαιολoγίας Στέφανο Γ. Μίλερ.



Αξίζει να τονισθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσε το μουσικό συγκρότημα του ιστορικού Συλλόγου της Έδεσσας "Μ. Αλέξανδρος" με εδεσσαϊκούς παραδοσιακούς σκοπούς που έπαιξαν οι:
Χρήστος Παλάνης, Ακκορντεόν
Αναστάσιος Φίλτσης, Κλαρίνο
Θεοφάνης Πέγιος, Κορνέτα
Δημήτρης Παλιμάνης, Νταούλι




(Λεπτομέρειες  με φωτορεπορτάζ και βίντεο από την εκδήλωση υπάρχουν στην ιστοσελίδα:http://pella-news.blogspot.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: