ΔΕΕ
Xίλιοι τρόποι να πεθάνεις
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ακριτίδης
Σχήμα: 14 Χ 21 Εξώφυλλο: Mαλακό
Τιμή: 14,90 € Σελίδες: 296
Είδος: Μυθιστόρημα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δεκαετία του '90. Δυο παιδιά αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία και έχοντας αυτήν για διαβατήριο, πορεύονται προς τον ανδρισμό τους. Η εργασία στην Πυροσβεστική θα γίνει κοινή τους μοίρα και η μετάβαση στον κόσμο των ευθυνών φυσική εξέλιξη. Ο Στέφανος, σταθερός και ισορροπημένος χαρακτήρας, θα έχει πάντα τον ρόλο του “προστάτη” για τον μικρότερο φίλο του Θωμά, ο οποίος, επιρρεπής στην απερισκεψία και στον κίνδυνο, θα δει γρήγορα οικογένεια και καριέρα να φθείρονται απ’ τις επιλογές του.
Και τότε η ρόδα της ζωής θα κυλήσει με γοργούς ρυθμούς προς το σκοτάδι. Με φόντο ένα ολέθριο διαζύγιο, ο Θωμάς θα διεισδύσει στον κόσμο του τζόγου και των κυκλωμάτων εμπορίας λευκής σαρκός και θα συνεργαστεί με άτομα αδίστακτα κι επικίνδυνα. Θα ζήσει από κοντά το παιχνίδι αλληλοεξόντωσης μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, που κινούν τα νήματα του trafficking γυναικών, τη στιγμή που ο φίλος του Στέφανος θα προσπαθεί να τον συνετίσει και να του βρει διεξόδους. Η Αγνή, ταλαιπωρημένη και ηττημένη από τον Θωμά, θα ξαναζήσει τον έρωτα απ’ την αρχή και θα μισήσει τον πρώην άντρα της σαν τον χειρότερο εχθρό της.
Ο δρόμος χωρίς επιστροφή και η καταστροφή αναπόφευκτη. Ο Θωμάς θα βιώσει το μεγαλύτερο “δίλημμα” της ζωής του ανάμεσα στον θάνατο και τον θάνατο. Θα μπορέσει να ξεφύγει για μια ακόμη φορά από τα ίδια του τα λάθη; Θα αποδεχτούν ο Στέφανος με την Αγνή την τελευταία και “εξωφρενική” επιθυμία του; Είναι πράγματι οι «Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις», η μόνη λύση για να σβηστούν τα αμαρτήματα και να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους;
Ένα σχόλιο για το βιβλίο
Xίλιοι τρόποι να πεθάνεις! Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Κι ένας συγγραφέας που καταφέρνει να σε παρασύρει μαζί του σε μια κατάδυση προς την άβυσσο της ψυχής ενός αυτοκαταστροφικού ανθρώπου, ενώ παράλληλα σε κάνει συνοδοιπόρο σε μια διαδρομή μέσα από σκοτεινά και δαιδαλώδη σοκάκια, για να σε φτάσει στο άβατο της παρανομίας, στις χαμένες συνειδήσεις, στις χαμένες ζωές. Ο έρωτας παρών, αλλά σε ρόλο δεύτερο, “παράπλευρο θύμα” καταστάσεων που ξεπερνούν τα συνήθη ανθρώπινα ζητούμενα.
Γραφή λιτή κι απέριττη, που δεν εξωραΐζει χαρακτήρες και σκηνικά, αλλά πώς αλλιώς να περιγράψεις το έγκλημα; Μόνο με σκληρότητα, όπως σκληρό είναι το ίδιο απ’ τη φύση του. Δυνατό στοιχείο, η πιστή χρονική τοποθέτηση σε σχέση με γεγονότα της Ελλάδας, που συντελεί στην ακόμα καλύτερη κατανόηση της πορείας και εξέλιξης μιας ιστορίας που δίνεται με τέτοιο ρεαλισμό σαν ο ίδιος ο συγγραφέας να μην είναι ένας απλός αφηγητής, αλλά μέλος ενός παράνομου κυκλώματος, δεμένος κι αυτός στα πλοκάμια του.
Κατερίνα Γκούνα
Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στη Μελίκη Ημαθίας απ’ όπου και κατάγεται. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. Ποιήματα, διηγήματα, βιβλιοκριτικές και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.apostaktirio.gr, που έχει ως κύριο άξονα τη διάδοση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών γενικότερα, πραγματοποιώντας από το 2010 περισσότερους από 100 σχολιασμούς βιβλίων. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης» και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και ομιλίες σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διημερίδες των Λαϊκών Πανεπιστημίων Παιονίας και Κοζάνης.
Έχει διατελέσει μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και του Λογοτεχνικού Ομίλου «Ζαλώνη - Ξάστερον». Έχει τιμηθεί για την προσφορά του από διάφορους φορείς και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Από τον Νοέμβριο του 2012 είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά. Το «Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις» είναι το τέταρτο βιβλίο του. Από τις Εκδόσεις Ιβίσκος κυκλοφορεί και το προηγούμενο μυθιστόρημά του «Η Πυξίδα των Ονείρων».