Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Νέα βιβλία


Το Καλοκαίρι του Ευκλείδη
Σελίδες 64
Διάσταση 14 ×21
Λιανική τιμή: 9 €
ISBN 978-960-9499-51-4
ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ & ΣΚΙΤΣΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟΣΕΛΟΤΟΣ τηλ. 210.64.311.08


Τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ’80 διαρκούσαν τρεις ολόκληρους μήνες. Είχαν παιδιά που παραθέριζαν με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό, γιατί οι γονείς εργάζονταν. Είχαν παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη που δεν ήταν σοκολάτα. Είχαν μπάνια πρωί και απόγευμα. Είχαν γάιδαρο, κατσίκα και κότα. Είχαν ηλεκτρονικά στο καφενείο, που δούλευαν με πενηντάρικο και λεβιέ, όχι με οθόνη touch screen και €. Το Καλοκαίρι του Ευκλείδη είναι ένα από αυτά. Δεύτερο προσωπικό βιβλίο λογοτεχνίας της υποψήφιας για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης του ‘Διαβάζω’ Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, περιέχει όλα τα παραπάνω, μαζί με κουβέντες, σκέψεις και συμπεράσματα που βγάζει ένα παιδί όσο τα ζει και διαμορφώνουν αυτό που θα γίνει μεγαλώνοντας.
Ο ήρωας Ευκλείδης αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή φωτογραφίζωντας στιγμές από δικά του καλοκαίρια, με λεζάντες κλεμμένες από την Ευκλείδια Γεωμετρία.
Ένα βιβλίο που δροσίζει. Ό,τι πρέπει για κάτω από την ομπρέλα. Διαβάζεται μονομιάς σε ένα απόγευμα, μονορούφι. Σαν το ζαχαρωμένο νερό στο ποτήρι με το υποβρύχιο, σε αυλή με ίσκιο κληματαριάς.

ΜΙΝΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Η Τασσοπούλου Κωνσταντίνα (http://www.tassopoulou.gr/) έχει σπουδές δημοσιογραφίας και μουσικές σπουδές. Έχει συνεργαστεί με Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Otherwise, Εκδόσεις Α/συνέχεια σε βιβλία για παιδιά, για μεγάλους ή συλλογές διηγημάτων. Έχει βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και κείμενά της κατά καιρούς φιλοξενούνται σε εφημερίδες και περιοδικά.
Αυτή είναι η πρώτη της συνεργασία με τις Εκδόσεις Οσελότος.
Ο Θανάσης Παπαγιαννάκος εκτός των άλλων, ζωγραφίζει εδώ και χρόνια, κυρίως για τους φίλους του.

Σημ. ΔΕΕ: Το νέο βιβλίο της βραβευμένης από τον Σύλλογό μας συγγραφέα Τίνα Τασσοπούλου για το διήγημά της "Το χρώμα" στον Α΄ Διαγωνισμό Διηγήματος (2008).

Δεν υπάρχουν σχόλια: