«Έφυγε» πλήρης ημερών
ο κορυφαίος Αργεντινός συγγραφέας
Ερνέστο Σάμπατο
Σε ηλικία 99 ετώνΠλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, «έφυγε» το Σάββατο ο κορυφαίος Αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο. Ο Σάμπατο άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Σάντος Λουγκάρες, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.
«Είχε βρογχίτιδα εδώ και δεκαπέντε ημέρες και στην ηλικία του αυτό είναι τρομερό» δήλωσε η σύζυγός του Ελβίρα Γκονζάλες Φράγκα, επιβεβαιώνοντας την είδηση του θανάτου του.
Ο Σάμπατο επρόκειτο να τιμηθεί την Κυριακή στην Έκθεση Βιβλίου που οργανώνεται στο Μπουένος Άιρες.
Ο συγγραφέας του «Τούνελ» (1948), του «Περί ηρώων και τάφων» (1961) και του «Αβαδδών ο εξολοθρευτής» (1974) θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής στις 24 Ιουνίου.
Πηγή: http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231105939
Βιογραφικά
Ο Ερνέστο Σάμπατο (ισπανικά: Ernesto Sabato, ήταν Αργεντίνος συγγραφέας ιταλικής καταγωγής.
Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1911 στη μικρή πόλη Ρόχας στην Επαρχία του Μπουένος Άϊρες, στην Αργεντινή. Υπήρξε ο δέκατος γιος του Φρανθίσκο Σάμπατο (Francisco Sabato) και της Ιταλίδας (γεννημένης στην Καλαβρία) Χουάνα Μαρία Φερράρι (Juana María Ferrari) σε σύνολο ένδεκα.
Σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο (Universidad Nacional) της πόλης La Plata, όπου πήρε διδακτορικό στη φυσική. Στην διάρκεια των σπουδών του ασπάσθηκε τον κομμουνισμό και αναδείχθηκε Γενικός Γραμματέας την Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών (Federación Juvenil Comunista). Το 1934 άρχισε να έχει αμφιβολίες για την ορθότητα του κομμουνισμού και το καθεστώς του Στάλιν. Το ΚΚ Αργεντινής έχοντας πληροφορηθεί αυτήν την απόκλιση, αποφάσισε να τον στείλει για δύο χρόνια στην Μόσχα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Λένιν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύμφωνα με τον Sabato "...ήταν ένας τόπος όπου είτε θα επανερχόσουν (στην ορθή γραμμή) είτε θα κατέληγες σε κάποιο γκουλάγκ (στρατόπεδο συγκεντρώσεως) ή σε ψυχιατρική κλινική". Πριν φθάσει στην Μόσχα, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ως μέλος μιας αποστολής του ΚΚ Αργεντινής για να συμμετάσχουν σε ένα Διεθνές Συνέδριο "εναντίον του Φασισμού και του Πολέμου". Φτάνοντας στο Παρίσι και φοβούμενος ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ από την Μόσχα εγκατέλειψε το Συνέδριο και επέστρεψε για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άϊρες, όπου το 1936, γνωρίστηκε με την Matilde Kusminsky Richter, με την οποία έκανε πολιτικό γάμο.
Το 1938 η "Ένωση για την πρόοδο των Επιστημών" της Αργεντινής μεσολάβησε να εργαστεί στο Παρίσι στο περίφημο Ινστιτούτο Κιουρί. Εκεί έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα: "La Fuente Muda", που παραμένει ανέκδοτο.
Επέστρεψε το 1940 στην Αργεντινή μετά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εγκαταστάθηκε με την σύζυγό του στην πόλη Λα Πλάτα, στο σπίτι της μητέρας του.
Την περίοδο 1940-45 έχασε σταδιακά την πίστη του στην επιστήμη και αφοσιώθηκε στην συγγραφή. Το πρώτο μυθιστόρημα που εξέδωσε είχε τίτλο «El Túnel» («Το Τούνελ») και γράφτηκε το 1948. Πρόκειται για την εξομολόγηση του ζωγράφου Χουάν Πάμπλο Καστέλ, ο οποίος έχει δολοφονήσει τη μοναδική γυναίκα που μπορούσε να τον κατανοήσει. Σε όλο το μυθιστόρημα ο Καστέλ προβληματίζεται για τις πράξεις του και για τις πράξεις των άλλων. Ως αφηγητής, ο Καστέλ περιγράφει με λεπτομέρεια γιατί σκότωσε την ερωμένη του, τη Μαρία Ιριβάρνε. Οι συγγραφείς Αλμπέρ Καμύ και Γκράχαμ Γκριν εξύμνησαν ιδιαίτερα τα μυθιστορήματα του Σάμπατο.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν ζήτησε από τον Σάμπατο να προεδρεύσει της Εθνικής Επιτροπής για την Εξαφάνιση Προσώπων, η οποία διερεύνησε την τύχη όσων εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Βρόμικου Πολέμου τη δεκαετία του 1970. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας εκδόθηκαν το 1984 υπό τον τίτλο «Nunca Más» («Ποτέ Ξανά»).
Στις 26 Ιανουαρίου 2006, ο Ερνέστο Σάμπατο ένωσε τη φωνή του με άλλες διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Μάριο Μπενεντέτι, ο Πάμπλο Μιλανές και άλλοι, ζητώντας την αυτοδιάθεση του Πουέρτο Ρίκο και τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού και της μη ένωσής του με τις ΗΠΑ.
Εργογραφία
Μυθιστορήματα
El Túnel, 1948 (Το τούνελ)
Sobre Héroes y Tumbas, 1961 (Περί ηρώων και τάφων)
Abaddón el Exterminador, 1974 (Αβαδδών ο εξολοθρευτής)
Δοκίμια
1945: Uno y el Universo (One and the Universe)
1951: Hombres y engranajes (Men and Mechanisms)
1953: Heterodoxia (Heterodoxy)
1956: El caso Sabato. Torturas y libertad de prensa. Carta abierta al General Aramburu (The Sabato Case. Tortures and Liberty of Press. Open Letter to General Aramburu)
1956: El otro rostro del peronismo (The Other Face of Peronism)
1963: El escritor y sus fantasmas (Translated by Asa Zatz in 1990 as The Writer in the Catastrophe of our Time.)
1963: Tango, discusión y clave (Tango: Discussion and Key)
1967: Significado de Pedro Henríquez Ureña (Significance of Pedro Henríquez Ureña)
1968: Tres aproximaciones a la literatura de nuestro tiempo: Robbe-Grillet, Borges, Sartre (Three Approximations to the Literature of our Time: Robbe-Grillet, Borges, Sartre)
1973: La cultura en la encrucijada nacional (Culture in the National Crossroads)
1976: Diálogos con Jorge Luis Borges (Dialogues with Jorge Luis Borges) (Edited by Orlando Barone.)
1979: Apologías y rechazos (Apologies and Rebuttals)
1979: Los libros y su misión en la liberación e integración de la América Latina (Books and their Mission in the Liberation and Integration of Latin America)
1988: Entre la letra y la sangre. Conversaciones con Carlos Catania (Between Letter and Blood. Conversations with Carlos Catania)
1998: Antes del fin (Before the End)
2000: La resistencia (The Resistance)
2004: España en los diarios de mi vejez (Spain in the Diaries of my Old Age)
Άλλα έργα
1964: Itinerario (Itinerary)
1966: Romance de la muerte de Juan Lavalle. Cantar de Gesta (Romance of Juan Lavalle's Death. Cantar de gesta)
1984: Nunca más. Informe de la "Comisión Nacional sobre la desaparición de personas" CONADEP
(Never Again. Report from the National Commission on the Disappearance of Persons)
Βιβλία για τον Ε. Σάμπατο
Conde, David (1981). Archetypal Patterns in Ernesto Sabato's Sobre héroes y tumbas'.
Foster, David William (1975). Currents in the Contemporary Argentine Novel: Arlt, Mallea, Sabato, and Cortázar.
Francis, Nathan Travis (1973). Ernesto Sabato as a Literary Critic.
Oberhelman, Harley D. (1970). Ernesto Sabato.
Petersen, John Fred (1963). Ernesto Sabato: Essayist and Novelist.
Predmore, James R. (1977). A Critical Study of the Novels of Ernesto Sabato.
Price Munn, Nancy Elaine (1975). Ernesto Sabato: Theory and Practice of the Novel, 1945-1973.
(Spanish) Wainerman Gonilsky, Luis (1978 [1971]). Sábato y el misterio de los ciegos.
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης