Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σάκης Τότλης


Άρθρο του Σ. Τότλη
στο  περιοδικό DREAMTIME

Η ΕΚΔΟΣΗ: Ένα εκτενές άρθρο του Έλληνα συγγραφέα Σάκη Τοτλη, με τίτλο «The ST+E Dream Theory», με το οποίο αναλύει τη «Χωρο Χρονική και Συναισθηματική» θεωρία (ΧΧ+Σ) για τη δημιουργία και την ερμηνεία των ονείρων, δημοσιεύτηκε από το περιοδικό DREAMTIME, (τόμος 28, νούμερο. 1, Χειμώνας 2011,σελίδες 10-13, 32-34)

ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ: Το περιοδικό εκδίδεται από το AS Dreams, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως Διεθνή Ένωση για την Μελέτη των Ονείρων (International Association for The Study of Dreams), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Διευθυντής του περιοδικού και της ένωσης AS Dreams είναι ο Richαrd Russo, αμερικανός συγγραφέας, με βραβείο Pulitzer 2002, για τα έργο του “The Empire Falls”. Ειδική σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού σήμερα και άμεσος συνεργάτης του κυρίου Russo, είναι η κυρία Deirdre Barrette, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard. Η κυρία Barrette, επί χρόνια διευθύντρια του AS Dreams παλιότερα και παγκόσμια αυθεντία στη μελέτη των ονείρων, εκφράστηκε πολύ θετικά για τη θεωρία του Σάκη Τότλη και εισηγήθηκε στο περιοδικό να τη δημοσιεύσει.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Η δημοσίευση της θεωρίας στο DREAMTIME είναι μια επιτυχία παγκοσμίου μεγέθους και αναμένεται να συζητηθεί στη συνέχεια από ειδικούς του ονείρου, γιατί προτείνει πολλές νέες και ανατρεπτικές, αλλά και πολύ λογικές ιδέες, για τη δημιουργία και την ερμηνεία των ονείρων, με βάση την αρχή διατήρησης της ενέργειας, αλλά και για το ρόλο που παίζει γενικότερα η ενέργεια στη ζωή όλων μας συνεχώς με συγκεκριμένες και πολύ σημαντικές αναλογικές εξαρτήσεις στην εγρήγορση, στον ύπνο και στο όνειρο.

Η ΘΕΩΡΙΑ: Συγκεκριμένα ο Σάκης Τότλης προτείνει ότι ένα διλημματικό συμβάν της χθεσινής του ονείρου πραγματικότητας δημιουργεί κάποιο ενεργειακό συναισθηματικό δυναμικό, το οποίο παραμένει αιωρούμενο προσωρινά μέσα μας ώσπου επανεμφανίζεται στο επόμενο όνειρο και ενεργοποιεί κάποιο αισθητήριο υλικό από τη μνήμη, που έχει παρόμοια χωροχρονική δομή με την εικόνα από το πραγματικό χθεσινό συμβάν.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μελετητής του ονείρου προτείνει κάτι τόσο επαναστατικό, ότι τα όνειρα συμβαίνουν με θυμική ενέργεια που εκκρεμεί μέσα μας με συγκεκριμένο τρόπο από μόλις τη χθεσινή μέρα, η οποία ενεργοποιεί παρόμοιες χωροχρονικά εικόνες από το παρελθόν που είναι καταγραμμένες στη μνήμη μας, για να ξοδευτεί η ίδια. Δηλαδή, αν αυτό το δυναμικό είχε ενεργοποιηθεί στην πραγματικότητα, θα άφηνε υποχρεωτικά έγκυρες εγγραφές σε κάποια μνήμη. Ενώ, επειδή συμβαίνει στο όνειρο, αφήνει μόνο ακαταλαβίστικες ονειρικές αναμνήσεις σε έναν μόνο άνθρωπο που και αυτές δεν είναι κάποιο κατανοητό, πραγματικό και έγκυρο μνημονικό υλικό. Το όνειρο, δηλαδή, είναι ένας πανούργος ελιγμός της «ψυχής» που συμβαίνει μυστικά για να την απαλλάξει από κάποιο εκκρεμές και ενοχλητικό ενεργειακό θυμικό φορτίο χωρίς να αφήσει πουθενά έγκυρα ίχνη. Πραγματικά, τίποτα δε συμβαίνει χωρίς να ξοδευτεί κάποια ενέργεια και το όνειρο συμβαίνει κρυφά επίτηδες, για να ξοδευτεί χωρίς να καταγραφεί μια ενοχλητική ενέργεια, η οποία εκκρεμεί μέσα μας μετά από κάποιο διλημματικό συμβάν της πραγματικότητας της χθεσινής εγρήγορσης.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η «ΧΧ+Σ» θεωρία του Σάκη Τότλη είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά στο έγκυρο ελληνικό επιστημονικό περιοδικό «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ» (Τεύχος 81, σελίδες 27-35), του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, σε ένα αφιέρωμα σε τρία τεύχη που είχε κάνει το περιοδικό στην Ιστορία της μελέτης του ονείρου στην Ελλάδα. Η θεωρία τότε δεν είχε προκαλέσει κανένα αξιόλογο ενδιαφέρον στους Έλληνες διανοητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: