Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γιάννης Ατζακάς στην Έδεσσα - Εκδήλωση 21-2-2011 στους "Βιβλιόφιλους Έδεσσας"


Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά το 1975 εργάστηκε στην ιδιωτική και τη δημόσια μέση εκπαίδευση. Τα "Διπλωμένα φτερά" ήταν το πρώτο πεζογράφημα που δημοσίευσε, το 2007. Ακολούθησε το μυθιστόρημα "Θολός βυθός", την επόμενη χρονιά, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.


"Κάτω από τις οπλές"
Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Γιάννη Ατζακά

 Γιάννης Ατζακάς
"Κάτω από τις οπλές"

 Εκδόσεις Άγρα

Πολλά είναι τα βιβλία που μας περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σε ένα στρατό σε περίοδο πολέμου, εδώ ο συγγραφέας πρωτοτυπεί και μας περιγράφει την ιστορία του ως φαντάρος στον ελληνικό στρατό. Παρουσιάστηκε σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη και σκοτεινή για τη χώρα μας, λίγο πριν το πραξικόπημα του 1967, όταν το παρακράτος της Δεξιάς αλώνιζε τη χώρα και ετοίμαζε μια ακόμη εκτροπή. Όντας αριστερός, κάτι αρκετά κακό για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, πήρε την ειδικότητα του ημιονηγού και οδηγήθηκε στον Κολινδρό, σε ένα τάγμα ανεπιθυμήτων, όπου υπηρετούσαν αριστεροί και μουσουλμάνοι. Κατά την διάρκεια της θητείας του είδε να πραγματοποιείται το πραξικόπημα και μας περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στο στράτευμα την εποχή εκείνη. Πρόκεται για ένα ανάγνωσμα που μας δίνει αρκετά ανάγλυφα μια ολόκληρη εποχή αρκετά άσχημη για τη χώρα μας, ένα βιβλίο που θα πρέπει να αποτελέσει φάρο για το που μπορεί να οδηγηθούμε όταν καταλύονται βασικές δημοκρατικές ελευθερίες.

 Πηγή: http://akamas.wordpress.com/2010/09/22/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4/

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τη παραπομπή, πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο και ο συγγραφέας είναι ενδιαφέρον άνθρωπος

Βιβλιόφιλος είπε...

Ελπίζω να επιβεβαιώσω την κρίση σου, αγαπητέ Ακάμαντα, όταν θα έχω προσωπική άποψη μετά την εκδήλωση.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω τις εντυπώσεις σου, το βιβλίο το έχεις διαβάσει;

Βιβλιόφιλος είπε...

Αν και τα έχω αγοράσει εδώ και καιρό, δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω ελεύθερο χρόνο να τα διαβάσω. Ελπίζω μετά την εκδήλωση να αποκτήσω ένα πολύ ισχυρό κίνητρο!

Ανώνυμος είπε...

Πως πήγε η εκδήλωση;

Βιβλιόφιλος είπε...

Θα έλεγα πάνω από το αναμενόμενο. Ο Ατζακάς δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση που έκανε ο παλιός αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Χρ. Σαμαντάς και του ζήτησε μεταξύ σοβαρού και αστείου να τον παίρνει μαζί του σε κάθε εκδήλωση! Ήταν πράγματι μια από βάθους ψυχής και συγκινητική παρουσίαση που καταχειροκροτήθηκε. Προσωπικά έχασα το μεγαλύτερο μέρος διότι συνέπεσε με την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου που από κακή συνεννόηση ορίσθηκε μια ώρα αργότερα από την έναρξη της εκδήλωσης. Ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου δεν μπορούσα να απουσιάσω διότι είχαν έρθει προς συζήτηση πολύ σοβαρά θέματα. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι δεν χωράν "δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη" που λέει και η λαϊκή παροιμία...