Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών

(Στην φωτογραφία από δεξιά προς τα αριστερά: Ο Αντιπρόεδρος του "Φιλίππου" κ. Ι. Παπαλάζάρου, ο Δημ. Ευαγγελίδης και ο Σάκης Τότλης)

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών
12 Απριλίου 2010
Παρουσίαση του βιβλίου
"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χθες και Σήμερα"
των Δημ. Ευαγγελίδη-Σάκη Τότλη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελευταία (για την περίοδο 2009-2010) εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών που οργανώθηκε από την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Φίλιππος", την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού & Αλληλεγγύης (ΔΕΠΑ) Γιαννιτσών και την "Εύξεινο Λέσχη" στην οποία παρουσιάσθηκε το βιβλίο των Εδεσσαίων συγγραφέων Δ. Ευαγγελίδη και Σ. Τότλη: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χθες και Σήμερα. Το βιβλίο εκδόθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας το 2008 και διανεμήθηκε σε Σχολεία, Συλλόγους, Βιβλιοθήκες, καθώς και σε πολίτες του Νομού.

                                             
"...Οι δύο συγγραφείς, με προβολές χαρτών. πινάκων και ιστορικών στοιχείων, έδωσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, τις απαραίτητες διευκρινίσεις, τις ερμηνείες και τα σχόλια για το τμήμα του περιεχομένου του βιβλίου που τους αφορούσε.
Ο Σάκης Τότλης, μέσα από όρους και συνειρμούς της απλής λογικής, με τις έννοιες του νου, της συνείδησης και του θυμικού, με τις βασικές σχέσεις των αρχών της συνάφειας και της υπαγωγής των ειδών, αναφέρθηκε με πρωτότυπο τρόπο στην τροπή και στις διαστάσεις που έχουν προσλάβει τα προβλήματα και οι σχέσεις με το γειτονικό κράτων των Σκοπίων, που επιμένει να παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια και να ιδιοποιείται ιστορικά σύμβολα που δεν του ανήκουν.
Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης παρουσίασε την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας με στοιχεία από την Εθνολογία, την Αρχαιολογία και την Ιστορία, από την εγκατάσταση των πρώτων αρχαιοελληνικών φύλων στον βορειοελλαδικό χώρο περί το 2200/2100 π.Χ., την καταγωγή τους την γλώσσα τους και τις μετακινήσεις τους. Παρουσίασε αναλυτικά τις Δυναστείες, την περίοδο της μεγάλης ακμής και των μεγάλων βασιλέων της Μακεδονίας, τα χρόνια των Επιγόνων, μέχρι την τελική υποταγή της στους Ρωμαίους το 168 π.Χ. και την μετατροπή της σε ρωμαϊκή επαρχία...".
(Εφημερίδα "Γιαννιτσά" Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010)

                                


Δεν υπάρχουν σχόλια: