Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ: ΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗ ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ


ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ: 
ΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗ ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ


Η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού δεν έχει να διηγηθεί μόνον για διασημότητες που παρέμειναν στις επάλξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει να διηγηθεί και για αστέρες που υπήρξαν για κάποιο λόγο διάττοντες. Ταυτισμένη με την εποχή των μπουάτ και βέβαια με τα λυρικότερα κομμάτια του «Αγιου Φεβρουάριου» κι εκείνης της μουσικής εποποιίας του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, ήταν η Πετρή Σαλπέα που γεννήθηκε στον Πειραιά με καταγωγή από τη Μάνη.  Η όμορφη ξανθιά με την καθαρή φωνή, που πρώτη ερμήνευσε τον «Αγιο Φεβρουάριο» ή το «Σπίτι στην Ανηφοριά», χάθηκε λίγο καιρό μετά από το μουσικό στερέωμα αλλά όχι από τις μουσικές μνήμες των θαυμαστών της. Εμείς στο manivoice.gr ανήκουμε στους θαυμαστές της καθαρής και λαμπερής φωνής της. Είναι κάποιες φωνές, που όσο κι αν περνούν τα χρόνια και χάνονται απ το τραγούδι, άλλοτε εκούσια κι άλλοτε χωρίς να το επιλέξουν, διατηρούν το μύθο τους.

Μπορείτε να ακούσετε όλο το έργο πατώντας εδώ:


ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ



 Πετρή Σαλπέα: Η γυναικεία φωνή στο δίσκο «Άγιος Φεβρουάριος», με τραγούδια του Δήμου Μούτση σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, 40+2 χρόνια πριν...
 Δεν έκανε τη μεγάλη καριέρα η Πετρή Σαλπέα ούτε ηχογράφησε αμέτρητα τραγούδια. Έμεινε στο περιθώριο, την άφησαν καλύτερα, με μετρημένες δισκογραφικές εμφανίσεις («Άγιος Φεβρουάριος», «Για μια σταγόνα αλάτι», «Τα λιοτρόπια»), χωρίς να κυκλοφορήσει ούτε ένα προσωπικό δίσκο! Κι όταν έπαψε πια να δίνει το παρών, αποσύρθηκε ήσυχα, όπως ήσυχα έδρασε στο σύντομο πέρασμά της από το ελληνικό τραγούδι.
 Ξεκίνησε τραγουδώντας στις μπουάτ. Εκεί τη βρήκε ο Δήμος Μούτσης, που μου είχε αναφέρει σχετικά σε παλιότερη συνέντευξή μας:
«Ήταν μια κοπέλα που τραγούδαγε στην Πλάκα κι έλεγε διάφορα νεοκυματίστικα τραγούδια. Δε νομίζω ότι είχε κάνει καμιά δουλειά δισκογραφική. Τη βρήκα. Πολύ όμορφο κορίτσι και ωραία φωνή. Ταλαιπωρηθήκαμε λίγο, γιατί ήταν καινούργια, αλλά τα κατάφερε στο τέλος».
Ας δούμε πως η ίδια η Σαλπέα θυμάται τη συνάντησή της με το Μούτση:
«Τον έφερε ένα βράδυ να μ' ακούσει ο Δημήτρης Ιατρόπουλος. Ήρθε ύστερα και μου πρότεινε να πάω σε μια καινούργια μπουάτ που είχε αναλάβει καλλιτεχνικός υπεύθυνος. "Δεν μπορώ να αφήσω τα παιδιά", του απάντησα με την αφέλεια που είχα τότε. Ξανάρθε, του ξανάπα όχι. Έλα όμως που ήρθε και τρίτη φορά, όταν είχα πια τελειώσει τις εμφανίσεις, και μου πρότεινε να κάνουμε τον "Άγιο Φεβρουάριο". Τότε δέχτηκα με χαρά. Μου έδωσε τα τραγούδια κι αρχίσαμε τις πρόβες. Όσο για την ανδρική φωνή, δοκίμασε αρκετούς αλλά κατέληξε στον Μητροπάνο κι ας ήταν φαντάρος» («Ελευθεροτυπία», 10 - 01 2007).
 Στην ίδια συνέντευξη η Πετρή Σαλπέα, που πριν τον «Άγιο Φεβρουάριο» συμμετείχε στη δισκογραφική έκδοση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» μελοποιημένο από το Νότη Μαυρουδή, αναφέρθηκε και στα κυκλώματα της δισκογραφίας που την εμπόδισαν να προχωρήσει δισκογραφικά κι έτσι αρκέστηκε μόνο σε μερικές δισκογραφικές συμμετοχές. Έλεγε, λοιπόν: «Εμείς, άλλης νοοτροπίας παιδιά, δεν είχαμε γίνει κυκλωματικοί. Αλλά αν δεν πεις το "ναι" αρχίζει ο πόλεμος. Σε πιέζουν λίγο ακόμη κι αν δεν υποκύψεις, σε βάζουν στο περιθώριο».
 Θα μου πείτε, όταν έχεις τραγουδήσει σ' ένα από τα εμβληματικά έργα της ελληνικής δισκογραφίας κι όταν η φωνή σου συνδέθηκε με μερικά τραγούδια που αποδείχτηκαν κλασικά, θες κάτι παραπάνω; Μπορεί να θες ή να το δικαιούσαι κιόλας, αλλά το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Όπως και να χει, η ιστορία της Πετρής Σαλπέα δεν ξαναγράφεται. Η ίδια κυκλοφόρησε πριν χρόνια τα «Ρεμπέτικα παντός καιρού» κι έρχεται στη μνήμη μας κάθε φορά που παίρνουμε το δρόμο για το «Σπίτι στην ανηφοριά» ή ανακαλύπτουμε «γράμματα μ ευχές κι αφιερώσεις μες στο κομοδίνο σιωπηλές» ή όταν αρχίζουμε να σιγοτραγουδάμε, χωρίς κι εμείς να ξέρουμε το λόγο, εκείνο το παλιό τραγουδάκι για το «Σίμο που ζει στη Γερμανία».

Δημοφιλέστερα τραγούδια της
1. Κράτα το φιλί (2:11)
2. Το σπίτι στην ανηφοριά (3:00)
3. Ο Σίμος (2:38)
4. Κάντε κουράγιο (2:38)
5. Πότε θα μπούμε στον Απ... (2:28)
6. Η φτώχεια είναι καμάρι (2:13)
7. Φινάλε (1:55)
8. Ήταν σωτήρας μας να γίνει (2:44)
9. Κράτα το φιλί (2:08)
10. Ο χάρος βγήκε παγανιά

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΣΚΟΥΣ
Κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα CD2
από Μούτσης Δήμος (2010)
Κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα CD1
από Μούτσης Δήμος (2009)
Ταξιδιώτης του παντός CD 2
από Μούτσης Δήμος (2007)
40 χρόνια Part I
από Καλογιάννης Αντώνης  (2007)
Τα πρώτα μου τραγούδια 1972 - 1975
από Καλογιάννης Αντώνης (1995)
Μικρά ερωτικά-Μεγάλες ερμηνείες CD 1
από Καλογιάννης Αντώνης (1994)
15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος (Πρώτος δίσκος)
από Μητροπάνος Δημήτρης (1985)
Πορτραίτο: Αντώνης Καλογιάννης
από Καλογιάννης Αντώνης (1980)
Για μια σταγόνα αλάτι (1973)
από Πλέσσας Μίμης, Χριστοδούλου Δημήτριος
Άγιος Φεβρουάριος
από Μούτσης Δήμος  (1971)
Γοργόνες και μάγκες από Πλέσσας Μίμης (1968)
  
ΣΥΛΛΟΓΕΣ 
(2008)
Τα καλύτερα ντουέτα CD 7
 (2008)
Compact Disc Club - Τα τραγούδια μας CD 3

Προσωπικά άλμπουμ
(1974)
Τα λιοτρόπια

 Άγιος Φεβρουάριος 
Σαράντα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία μιας δισκογραφικής δουλειάς που άφησε έντονο και διαχρονικό στίγμα στα Ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα.  

Στα εννιακόσια δέκα οχτώ
από την Μικράν Ασία
μου `στειλες κάρτες με στρατό
και με την Αγιά Σοφία
Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό
Μ’ από τότε μέχρι εδώ
σπίτι μείναμε μόνο δυο
ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ 
Πρόσφυγα σ’ έριξαν εδώ
κι ο χάρος έξι βήματα
στα χρόνια που `ρθα να σε δω
μέσα στα παραπήγματα
Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό
Μ’ από τότε μέχρι εδώ
σπίτι μείναμε μόνο δυο
ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ...


άγιος φεβρουάριος 1972
Στίχοι: ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Τραγουδούν: Δημήτρης Μητροπάνος,
Πετρή Σαλπέα 

1.Εισαγωγή ΟΡΧΗΣΤΡΑ 0:00
2.Άγιος Φεβρουάριος ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ 3:00
3.Άλλος για Χίο τράβηξε ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ 6:57
4.Το σπίτι στην ανηφοριά ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ 10:04
5.Ο Xάρος βγήκε παγανιά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ 13:04
6.Στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ- ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ 16:04
7.Σταμάτης Κομνηνός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ19:43
8.Κι αν φταίει κανείς ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ 22:48
9.Το κομοδίνο ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ 25:55
10.Η σούστα πήγαινε μπροστά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ 30:14
11.Άγιος Φεβρουάριος --φινάλε ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ 33:19



Δεν υπάρχουν σχόλια: