Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση 02-2-2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
«ΜΑΥΡΟ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΤΑΡΙ…» ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Μαύρο, μελί και στάρι…» πρόκειται να παρουσιάσει στην Έδεσσα, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Λάζαρος Λαζάρου. Η εκδήλωση παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις 18:30 μ.μ. στην αίθουσα του παλαιού Παρθεναγωγείου (περιοχή Βαρόσι) Μεγάλου Αλεξάνδρου 8 στην Έδεσσα.
Για το «Μαύρο, μελί και στάρι…» θα μιλήσουν, η γραμματέας του Συλλόγου Βιβλιόφιλων Έδεσσας Δέσποινα Τσεχελίδου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Έδεσσας Ευάγγελος Τρυψιάνης, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσουφλίδης.
Το «Μαύρο, μελί και στάρι…», ήρθε πρώτο στην προτίμηση του κοινού, στην ειδική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε.
Το «Μαύρο, μελί και στάρι…» αποτελεί ωδή στο ερωτικό και το κοινωνικό δράμα, καθώς και περιπλάνηση στην απόγνωση και τη μοναξιά που επιφέρουν οι ερωτικοί επίλογοι, με φόντο άλλες φορές την καθημερινή τριβή των διαπροσωπικών επαφών και άλλες φορές τη θάλασσα, τη βροχή, το ηλιοβασίλεμα και τη χλωρίδα.
Στο «Μαύρο, μελί και στάρι», ο συγγραφέας έχει συμπεριλάβει και το ερωτικό δράμα “Ο Αλέξανδρος και η Αμαζόνα”, που αποτελεί μια ξεχωριστή ματιά στην ερωτική ζωή του μεγάλου Στρατηλάτη, βασισμένη στα στοιχεία και τις καταγραφές που άφησαν πίσω τους ιστορικοί όπως ο Διόδωρος και ο Στράβων.
Το «Μαύρο, μελί και στάρι…», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκης.


Ο Λάζαρος Λαζάρου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια το 1975.
Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, εγκληματολογία και management - marketing.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Έχει εργαστεί ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης και ειδήσεων, σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως διευθυντής ειδήσεων στον περιφερειακό σταθμό της Κεντρικής Μακεδονίας «Εγνατία Τηλεόραση», του οποίου παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων, ενώ ταυτόχρονα, παρουσιάζει καθημερινή ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4.
Είναι βραβευμένος, από την Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για τη συνδρομή του στον αγώνα για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι καθηγητής δημοσιογραφίας σε ιδιωτικές σχολές.
Αγαπημένη του ενασχόληση αποτελεί το ελεύθερο γράψιμο και η ποίηση, όπου και αφιερώνει μεγάλο μέρος του διαθέσιμου χρόνου του.

 

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση 28-1-2024


Βιβλιοπαρουσίαση

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 28-1-2024 στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου η βιβλιοπαρουσίαση της μυθιστορηματικής βιογραφίας «Ο κρίνος του πάγου» του συγγραφέα Ευάγγελου Γιάννου που οργανώθηκε από τον Σύλλογο "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας".
Μετά το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τρύφωνα Ούρδα μίλησαν:
Η Γεωργία Βλάχα, εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας, η οποία έκανε μια εξαιρετική λογοτεχνική προσέγγιση του βιβλίου.
Ο ταλαντούχος συγγραφέας Ευάγγελος Γιάννου, η ομιλία του οποίου απέδειξε ότι εκτός από "τεχνίτης της πέννας" είναι και "τεχνίτης του λόγου".
Τέλος, η αναλυτική αναφορά της Ψυχολόγου Γεωργίας Λεκάκη για την αυτοάνοση ασθένεια «Σκλήρυνση κατά πλάκας», υπήρξε εξόχως ενδιαφέρουσα.
Την εκδήλωση συντόνισε η Δέσποινα Τσεχελίδου, Γραμματέας του Συλλόγου.


 

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» σας προσκαλεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 6.00΄ μμ στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου (Περιοχή Βαρόσι) στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου:
«Ο κρίνος του πάγου» του συγγραφέα Ευάγγελου Γιάννου.
Την λογοτεχνική προσέγγιση θα κάνει η κα Γεωργία Βλάχα, εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας.
Ειδική μνεία θα γίνει στην αυτοάνοση ασθένεια «Σκλήρυνση κατά πλάκας» από την κα Γεωργία Λεκάκη, Ψυχολόγο, η οποία θα αναφερθεί αναλυτικά στην ασθένεια.
(Το βιβλίο αποτελεί μυθιστορηματική βιογραφία ατόμου που μέσα από την εν λόγω ασθένεια, βρήκε την δύναμη να εξελιχθεί ως προσωπικότητα, με αποτέλεσμα να κατακτήσει τα όνειρα του).
Συντονίζει η Δέσποινα Τσεχελίδου, Γραμματέας του Συλλόγου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τρύφων Ούρδας

 

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Νέες Εκδόσεις


Χλομά βουνά

Είναι εφικτό ένας άνθρωπος να επηρεάσει το μέλλον της κοινότητας; Ν' αλλάξει τη μοίρα ενός τόπου αλλά και τη δική του, υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες κι οράματα;

Η ιστορία μας το επιβεβαιώνει με τον πιο καταφατικό τρόπο.
Στην εποχή του Φραγκίσκου Ιωσήφ και της Σίσσυ, στα τέλη του 19ου αι. στο δυτικό άκρο της Αυστροουγγαρίας, στο Τιρόλο, η περιοχή των Δολομιτών παραμένει, ακόμη, απομονωμένη. Εκεί, ζει και δραστηριοποιείται ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός Θέοντορ Χρηστομάννος. Βαθιά γοητευμένος από την ομορφιά των δύσβατων βουνών και προικισμένος με το ελληνικό δαιμόνιο της επινοητικότητας, θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο όραμα: να βγάλει την περιοχή αυτή από την αφάνεια με την κατασκευή μεγαλόπνοων έργων ανάπτυξης. Με ενέργειές του θα κατασκευαστούν ο εμβληματικός Δρόμος των Δολομιτών, υδραυλικά έργα, σιδηροδρομικές συνδέσεις, μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία και ορεινά καταφύγια που θα μεταμορφώσουν την περιοχή σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο.

Συνοδοιπόροι του στο εκπληκτικό αυτό εγχείρημα, ο Περικλής κι η Αρετή από τη Μεσσηνία, επηρεάζονται από τις απόψεις του κι αποφασίζουν να συνεργαστούν για την υλοποίηση των πρωτοποριακών σχεδίων του. Δυο προοδευτικοί άνθρωποι, που, υιοθετώντας τα οράματα του Χρηστομάνου, θα εργαστούν με ζήλο, μεράκι και πάθος, για ν' αλλάξουν μία ολόκληρη περιοχή, αλλά και τη ζωή τους.

Η ιστορία μας, ελεύθερα εμπνευσμένη, από την αληθινή ζωή και το έργο του Έλληνα της διασποράς, Θέοντορ Χρηστομάννου (1954-1911), εκτυλίσσεται στη Μεσσηνία, στη Βιέννη και στο Τιρόλο από το 1870 έως τις αρχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

 (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


 

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση 20-1-2024



Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 20-1-2024 στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου, η εκδήλωση παρουσίασης του πρόσφατου βιβλίου του Δημ. Ευαγγελίδη "Η ΕΔΕΣΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ", το οποίο εκδόθηκε από τον Δήμο Έδεσσας σε συνεργασία με τις Εκδόσεις "Μπαρμπουνάκης" και την χορηγία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.
Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" κ. Τρύφωνα Ούρδα και τον σύντομο πρόλογο της κας Δέσποινας Τσεχελίδου, Γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου. Ακολούθως ο κ. Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στο βιβλίο, με ιδιαίτερες αναφορές στο ζήτημα της αμφισβήτησης της υπάρχουσας ταύτισης Βεργίνα=Αιγές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν Βουλευτής Πέλλας κ. Γεώργιος Καρασμάνης, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Βασίλειος Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής,   οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Έδεσσας Ελένη Λαζάρου, Ιωάννης Τσακίρης, Ευάγγελος Τρυψιάνης, ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας κος Δημήτρης Γιάννου (η υλοποίηση της έκδοσης του παρόντος έργου ξεκίνησε με την παρότρυνσή του), καθώς και οι εκπρόσωποι του Στρατηγού-Διοικητή της ΙΙ Μεραρχίας και του Δντη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας. 
Σημαντική ήταν και η παρουσία κατοίκων της πόλης μας, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που ενδιαφέρονται για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Έδεσσας, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.






 

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Περί Αιγών...


Άρθρο μου στην χθεσινή "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ".
Περί Αιγών, τάφου Φιλίππου Β΄ και άλλων τινών…
Μέρος Α΄
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης
Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε πρόσφατα από το κυβερνητικό επιτελείο με την προώθηση πανηγυρικών ειδήσεων του τύπου «Αιγές: Εγκαινιάζεται το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας», με αποτέλεσμα η ασύστολη παραποίηση της Ιστορίας να συνεχίζεται και να διαιωνίζεται.
Είναι οι Αιγές στην Βεργίνα;
Η ταύτιση Αιγών–Βεργίνας δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ με ατράνταχτα αρχαιολογικά τεκμήρια, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, παρά τους πακτωλούς χρημάτων που έχουν ξοδευτεί στην περιοχή. Υπάρχουν μόνον υποθέσεις και συλλογισμοί από κάποιες αόριστες ενδείξεις, του τύπου «ράβδος εις γωνίαν, άρα βρέχει».
Το βιβλίο του σημαντικού ιστορικού και ευρυμαθούς ομ. Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας κ. Ιωάννη Τουλουμάκου: «Ιστορικά προβλήματα των τάφων της Βεργίνας» – Θεσσαλονίκη 2006, υπήρξε καταλυτικό ως προς την επιστημονική αμφισβήτηση της ταύτισης.
Στην απόρριψη της Βεργίνας συμφωνούν πλέον ολοένα και περισσότεροι ειδικοί, Έλληνες και ξένοι, παρά την επιμονή συγκεκριμένου πλέγματος συμφερόντων, από τουριστικούς πράκτορες μέχρι πανεπιστημιακούς, που έχουν συνδεθεί με τον χώρο της Βεργίνας.
Το άρθρο του Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Α. Π. Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Β. Φάκλαρη, μέλους της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας, που δημοσιεύθηκε στο «ΒΗΜΑ» στις 30-08-1998 με τίτλο «Ο τάφος του Φιλίππου: όνειρα και αλήθειες» εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και χωρίς ουσιαστική απάντηση στις βασικές του αντιρρήσεις και προβληματισμούς, παρά την πάροδο δεκαετιών από την αρχική του δημοσίευση. Εξ άλλου, ο καθηγητής Π. Φάκλαρης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Εκτός των άλλων, υπήρξε από το 1977 στενότατος συνεργάτης του Μανόλη Ανδρόνικου στις ανασκαφές της Βεργίνας. Υπήρξε μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας που συνέχισε την επιστημονική έρευνα στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Συνεπώς η άποψή του για την θέση των Αιγών και συνακόλουθα του τάφου του Φιλίππου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Υπενθυμίζω ότι το 1968 ο Άγγλος ιστορικός, Νίκολας Χάμμοντ διετύπωσε την θέση ότι το βασιλικό νεκροταφείο των Μακεδόνων (άρα και οι Αιγές) βρισκόταν στην Βεργίνα. Πρότεινε, μάλιστα, ως τάφο του Φιλίππου (!) έναν μεγάλο μακεδονικό τάφο που ανέσκαψε ο Κ. Ρωμαίος το 1938 και στον οποίο βρέθηκε ένας μαρμάρινος θρόνος. Η θέση του Ν. Χάμμοντ για τις Αιγές υιοθετήθηκε, παρά τις αρχικές του διαφωνίες και από τον Μ. Ανδρόνικο, αλλά μετά τις ανακαλύψεις του 1977 στην Βεργίνα.
Όπως έχει τονίσει ο κ. Φάκλαρης:
«Η επιχειρηματολογία του Ν. Χάμμοντ είναι κατά την άποψή μου μη πειστική» και επισημαίνει ότι υπάρχει μία σημαντική τοπογραφική λεπτομέρεια, που δεν ελήφθη υπ΄ όψη από τους υποστηρικτές της άποψης Χάμμοντ. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ότι οι Αιγές, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές (Διόδωρος, Πτολεμαίος) βρίσκονταν στην Βοττιαία, δηλαδή στην περιοχή της Μακεδονίας που εντοπίζεται βορείως του Αλιάκμονα και ανατολικά του Βερμίου και όχι στην Πιερία όπου ήταν (και είναι) η Βεργίνα. Ο Αλιάκμων αποτελούσε, όπως εξ άλλου ήταν αναμενόμενο, το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Βοττιαία και την Πιερία. Πιθανές αλλαγές της ροής του Αλιάκμονα δεν θα επηρέαζαν την τοποθέτηση των Αιγών από τους αρχαίους συγγραφείς.
Την σημαντικότερη πάντως πληροφορία, κατά την άποψή μας, για την θέση των Αιγών την προσφέρει ο Ηρόδοτος, ο οποίος δίνει συγκεκριμένα τοπογραφικά στοιχεία. Αναφερόμενος στην πρώτη πόλη που εγκαταστάθηκε η βασιλική οικογένεια των Μακεδόνων, οι Αργεάδες Τημενίδες, γράφει:
«…Έτσι εκείνοι (τα τρία αδέλφια), φτάνοντας σε άλλη περιοχή της Μακεδονίας, εγκαταστάθηκαν κοντά στους λεγόμενους κήπους του Μίδα, του γιου του Γορδίου, όπου φυτρώνουν άγρια ρόδα που το καθένα τους έχει εξήντα πέταλα και η ευωδιά τους είναι ανώτερη από τα άλλα. Σε αυτούς τους κήπους, όπως διηγούνται οι Μακεδόνες, πιάστηκε σε παγίδα και ο Σειληνός. Πάνω δε από αυτούς τους κήπους υψώνεται ένα βουνό με το όνομα Βέρμιον αδιάβατο κατά την διάρκεια του χειμώνα. Μόλις κατάφεραν να εξουσιάσουν αυτήν την περιοχή, την χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για να κατακτήσουν και την υπόλοιπη Μακεδονία ...».
Το όρος Βέρμιον βρίσκεται πολύ βορειότερα της Βεργίνας και στην αρχαιότητα σαφώς ανήκε στην Βοττιαία.
Επί πλέον οι Αιγές, όπως είναι γενικά αποδεκτό, ιδρύθηκαν στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. Συνεπώς είναι λογικό να περιμένουμε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα θα άρχιζαν από αυτήν την περίοδο και θα έφθαναν μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Όμως, στην Βεργίνα, τα ευρήματα αρχίζουν από τον 10ο αιώνα (φρυγική περίοδος) ενώ παρατηρείται ένα αρχαιολογικό κενό μεταξύ 650-550 π.Χ., δηλαδή ακριβώς στην περίοδο της πρώτης εξάπλωσης των Μακεδόνων. Αν και τίποτα δεν αποκλείει το κενό αυτό να καλυφθεί στο μέλλον, πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Αναμφισβήτητο γεγονός παραμένει ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη η παραμικρή αντικειμενική απόδειξη (επιγραφή, αφιέρωμα κλπ) που να ταυτίζει την Βεργίνα με τις Αιγές.
Ποια μακεδονική πόλη βρίσκεται επομένως στην Βεργίνα; Ο κ. Φακλάρης δέχεται την παλαιότερα διατυπωμένη άποψη ότι πρόκειται για την Βάλλα, η οποία αποτελούσε το θερινό ενδιαίτημα των Μακεδόνων βασιλέων, των στελεχών της βασιλικής Αυλής, των αρχόντων κ.ά. λόγω του σαφώς καλλίτερων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. Και βεβαίως να μη ξεχνάμε ότι η τοπογραφία της περιοχής ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή. Η πρωτεύουσα Πέλλα και η Βάλλα βρίσκονταν στις δύο απέναντι ακτές του θαλασσινού κόλπου (βορεινή και νότια) που υπήρχε τότε.
Η έλλειψη σχετικών επιγραφών, που θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα, αναγκάζει τους ερευνητές να αναζητούν στοιχεία σε άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και στις σχετικές γραπτές πηγές. Μία από τις πηγές αυτές είναι η «Γεωγραφία» ή «Γεωγραφική Υφήγησις» του Κλαύδιου Πτολεμαίου. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας γεωγράφος έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 2ο αιώνα μ.Χ. και στο συγκεκριμένο έργο του παραδίδει τις συντεταγμένες περίπου 8.000 πόλεων και άλλων γεωγραφικών σημείων σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, ανάμεσά τους και των Αιγών. Η «Γεωγραφία» του Πτολεμαίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές πραγματείες που μας σώζονται από την αρχαιότητα. Στο πρώτο από τα οκτώ βιβλία που την απαρτίζουν, ο γεωγράφος αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τη μέθοδο που ακολουθεί για τους υπολογισμούς του.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η μέθοδός του παρουσιάζει σε πολλά βασικά της σημεία εντυπωσιακές ομοιότητες με τη μέθοδο που ένας άλλος πρωτοπόρος στον κλάδο του επιστήμονας της αρχαιότητας, ο Θουκυδίδης, εκθέτει στην αρχή του δικού του έργου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της θέσης των Αιγών, οι πληροφορίες των γραπτών πηγών που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί αφορούν είτε χρησμούς και μυθικές παραδόσεις, είτε ιστορικά μεν γεγονότα που συνέβησαν στις Αιγές, η περιγραφή των οποίων όμως δεν προσφέρει καμία ένδειξη για τη θέση της πόλης. Αντίθετα, η «Γεωγραφία» του Πτολεμαίου είναι το μοναδικό κείμενο από όσα διαθέτουμε που αναφέρεται ευθέως στο θέμα και το οποίο είναι προϊόν καθαρά επιστημονικής έρευνας. Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο -και μοναδικό- στην ιστορία ψηφιακό προσδιορισμό της θέσης των Αιγών που μας είναι γνωστός.
Oι Αιγές στον Πτολεμαίο
Στο τρίτο βιβλίο της «Γεωγραφίας» του ο Πτολεμαίος ασχολείται με τις πόλεις της Ελλάδας κατά περιοχές. Στον κατάλογο της Ημαθίας οι τέσσερις τελευταίες πόλεις που αναφέρονται είναι η Έδεσσα, η Βέροια, οι Αιγές και η Πέλλα.
Όπως έχει αναφερθεί:
«Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός ενός αταύτιστου τόπου του πτολεμαϊκού αρχείου δεν μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση με τον ίδιο βαθμό βεβαιότητας, καθώς εξαρτάται σημαντικά από τον αριθμό και τη μεταξύ τους σχέση γνωστών τόπων που αναφέρονται γύρω από αυτόν. Στην περίπτωση των Αιγών, το ευτύχημα είναι ότι ο Πτολεμαίος δίνει τις συντεταγμένες τριών γνωστών κοντινών πόλεων, της Έδεσσας, της Βέροιας και της Πέλλας. O υπολογισμός της θέσης των Αιγών είναι λογικό να γίνει με βάση τις σχετικές μεταξύ τους θέσεις των τριών αυτών πόλεων, αφού ο Πτολεμαίος αφήνει να εννοηθεί ότι η θέση ενός τόπου υπολογιζόταν κυρίως με βάση τους κοντινούς του. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τις τρεις αυτές πόλεις και τις Αιγές σε έναν κάνναβο, σύμφωνα με τις συντεταγμένες του Πτολεμαίου και μετά να μετασχηματίσουμε τον κάνναβο αυτό με βάση το σύγχρονο χάρτη, για να δούμε πού εντοπίζονται σ’ αυτόν οι συγκεκριμένες πόλεις. Μετά τη διαδικασία αυτήν και την προβολή των πόλεων κατά τον Πτολεμαίο πάνω στο σύγχρονο χάρτη, προκύπτει ότι ο γεωγράφος αφενός προσδιόρισε με εντυπωσιακή ακρίβεια τις τρεις πόλεις Έδεσσα, Βέροια και Πέλλα και αφετέρου εντόπισε τις Αιγές περίπου 14 χλμ. νοτιοδυτικά της Βεργίνας, στην περιοχή της Λευκόπετρας Ημαθίας».
(Συνεχίζεται)

 

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Νέες εκδόσεις


«Αυτός που προσφέρει δίνει! Δίνει όταν του ζητάνε, όταν δεν του ζητάνε, όταν βλέπει ότι τον χρειάζονται, όταν καταλαβαίνει ότι ο άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Δίνει και δεν ζητάει τίποτα πίσω. Δεν ζητάει γιατί δεν είναι στην ίδια θέση με τον άλλον και γιατί το αλισβερίσι τούτο δεν έχει στη μέση υλική ανταπόδοση. Δεν έχει λεφτά και μαλάματα! Αν είχε, τότε δεν θα ήτανε φρόντισμα συνανθρώπου, δόσιμο καρδιάς και δεν θα λεγόμαστε άνθρωποι αλλά τοκογλύφοι, ξεδιάντροπες υπάρξεις, μαυραγορίτες της Κατοχής και των πολέμων. Αλλά ένα «ευχαριστώ» πες το!» Από την ΠΡΑΞΗ ΙΙ -Δημήτρης Κολιδάκης//Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Θεός Παρών» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Κολιδάκη που τυπώθηκε φέτος τα Χριστούγεννα του 2023 αποτελεί αυτοέκδοση και διατίθεται προς ανάγνωση σε κάθε Θεατρικό Συντελεστή (Παραγωγό, Σκηνοθέτη-Ηθοποιό) που θα αντιμετωπίσει το έργο ως υπαρξιακό Κοινωνικό θέμα και όχι ως πρόβλημα και το οποίο θέμα, άπτεται στην ευαισθησία και στην κατανόηση των ανθρωπίνων σχέσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα που αναφέρεται (αναλύεται πιο κάτω) και στο οποίο δεν είναι επίμονα εστιασμένο. Ο νεανικός έρωτας συνυπάρχει στο έργο και μάλιστα αποτελεί την αφετηρία του και αναφέρεται ή υπονοείται στη μοναχική διαδρομή της βασικής (άραγε ποια είναι και ποια ξεχωρίζει ως «βασική»;) ηρωίδας.

Το Θεατρικό Κείμενο το οποίο τιτλοφορείται «Θεός Παρών», αποτελεί έκπληξη για κάθε ΔΥΝΑΜΙΚΟ Σκηνοθέτη καθώς και για κάθε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Συνθέτη, τόσο για την εξ ολοκλήρου μουσική του επένδυση, όσο και για την επένδυση των αναφερομένων, εντός του Θεατρικού Κειμένου, στίχων. 

Πρόκειται για Θεατρικό κείμενο, λεπτομεριακώς δραματοποιημένο από τον ίδιον τον συγγραφέα, με διάρκεια 85’ λεπτών περίπου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ από τον Πρόλογο του βιβλίου «Θεός Παρών»

Η ιστορία δεν είναι αληθινή. Τα πρόσωπα του έργου είναι φανταστικά. Όμως, τα στοιχεία που ενέχει απεικονίζουν μια πιθανή διαδρομή των ανθρώπων που βιώνουν το πρόβλημα της άνοιας στην πιο ελαφριά μορφή της και αναφέρονται κάποιες δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι από το στενό συγγενικό τους περιβάλλον καθώς και οι φροντιστές τους. Το έργο, μέσω των διαλόγων, δίνει κάποια στοιχεία πρέπουσας συμπεριφοράς για τους ανθρώπους που επικουρικά γιατροπορεύουν και νοιάζονται για τους συγκεκριμένους ασθενείς όπως η Ενσυναίσθηση στην όποια εναπομείνασα μνήμη τους, η Συμπόνια στο πρόβλημά τους, η Υπομονή στην προσπάθεια επιβίωσής τους και η Συμπεριφορική Κατανόηση στην καθημερινότητά τους. Και επειδή ο ασθενής θυμάται –συνήθως- κάποιες έντονες καταστάσεις της παρελθοντικής ζωής του, εκείνος ο νεανικός έρωτας όχι μόνο δεν έσβησε ποτέ στη μνήμη, αλλά…

«Φροντιστές» στο εν λόγω Θεατρικό Κείμενο νοούνται οι ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ και μόνο Φροντιστές και όχι αυτοί που φέρουν  τον επιφανειακό τίτλο και οι οποίοι θεωρούν επάγγελμα και όχι λειτούργημα αυτό το οποίο υπηρετούν. Σε αυτούς, στους ασυνείδητους καιροσκόπους «φροντιστές», εμείς με τη σειρά μας, τους γυρίζουμε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την πλάτη ή καλύτερα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τους αγνοούμε! Εσείς;



 

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Μια εξαιρετική βιβλιοπαρουσίαση


Μια εξαιρετική βιβλιοπαρουσίαση

Ένα υπέροχο απογευματινό στην ασφυκτικά γεμάτη και ζεστή ατμόσφαιρα της καφετέριας Brazil πέρασαν οι τυχεροί και τυχερές που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής διηγημάτων "25 ώρα" του Εδεσσαίου ταλαντούχου φιλόλογου Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Κεντρικό θέμα η περίοδος του εγκλεισμού λόγω covid και τα όσα τραγικά συνέβαιναν στους θαλάμους των νοσοκομείων και στην κοινωνία γενικότερα. Εξαιρετικές οι παρουσιάσεις του φιλόλογου Ευάγγελου Τρυψιάνη, της μαχητικής Ιατρού του Νοσοκομείου Έδεσσας Ελένης Καραπατσούδη και της συντονίστριας Δέσποινας Τσεχελίδου, Γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" που υπήρξε και ο οργανωτής της εκδήλωσης.
Παρών και ο νέος Δήμαρχος της πόλης μας, Γιάννης Τσεπκεντζής.

 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση


Βιβλιοπαρουσίαση

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας», σας προσκαλεί στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του συντοπίτη μας Δημήτρη Π. Παπαδημητρίου με τον τίτλο «25η Ώρα». 

Γιατί η 25η ώρα  θεωρείται ως η επέκεινα ώρα του νου; Πως συνδέεται με την πρόσφατη στην ανθρωπότητα περίοδο της καραντίνας; Αυτά κι ακόμα περισσότερα θα έχουμε την χαρά να γνωρίσουμε την Παρασκευή 5/1/2024 στις 6:00 στο cafe Brazil .

Το βιβλίο θα προλογίσει το μέλος του συλλόγου μας – ο νέος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού - φιλόλογος Βαγγέλης Τρυψιάνης, ενώ η κα Ελένη Καραπατσούδη – ιατρός, θα μιλήσει για την δύσκολη περίοδο της καραντίνας και την επίδραση της στην ψυχοσύνθεση του πληθυσμού.

Ο γενικός συντονισμός της εκδήλωσης έχει ανατεθεί στο  μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Βιβλιόφιλων Δέσποινα Τσεχελίδου. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου