Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου
«Λαογραφία και Παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων:
Ένας κόσμος που χάνεται»
Στις 17.5.2014 και ημέρα Σάββατο και 8.00μμ έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τσιαμήτρου με τίτλο “Λαογραφία & Παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων-ένας κόσμος που χάνεται”, εκδόσεις iwrite.gr. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αντωνιαδείου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και διοργανώθηκε από την Δημοτική βιβλιοθήκη Θ. Ζωγιοπούλου της ΚΕΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η βουλευτής Ημαθίας Γεωργία Μπατσαρά, η οποία κατάγεται από τα Πιέρια, τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της.
Μεγάλη αίσθηση και θαυμασμό προκάλεσαν τα δυο χορευτικά συγκροτήματα, που πλαισίωσαν την όλη εκδήλωση με χορούς, τραγούδια και δρώμενα από τα Ημαθιώτικα Πιέρια. Ήταν ο Μορφωτικός Σύλλογος Δασκιωτών Βέροιας «Το Παλιόκαστρο» και ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζωμάτων-τμήμα ενηλίκων». Στη γκάιντα ήταν ο Γιώργος Δέλλας (Ριζώματα) και ο νεαρός Δημήτρης Τσιγγενόπουλος (Δάσκιο), ο οποίος προσέδωσε πολλές ελπίδες για την συνέχιση αυτού του οργάνου, που δυστυχώς τείνει να εκλείψει στα Πιέρια.
Επίσης, το συγκρότημα των Ριζωμάτων προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους κατοίκους της Βέροιας, καθώς με το έμβλημα του γάμου, το φλάμπουρο, με τραγούδια του γάμου και με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, πραγματοποίησε πομπή από τον χώρο της Ελιάς προς τον χώρο της εκδήλωσης.
Την όλη εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία η υπεύθυνη της Δημοτικής βιβλιοθήκης κ. Κοτσάλου Βούλα, η οποία έκανε μια σύντομη και εμπεριστατωμένη αναφορά στην επιστήμη της Λαογραφίας και ανέγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου.
Όλο το βάρος της παρουσίασης επιφορτίστηκε ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ κος Αντώνης Μπουσμπούκης, ο οποίος άλλωστε έχει προλογίσει και το βιβλίο. Ο καθηγητής ανέλυσε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, τονίζοντας πως, ό,τι έγραψε στον πρόλογο, είναι κατάθεση ψυχής. Στην αρχή της παρουσίασης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο του Γιάννη Κ. Τσιαμήτρου έρχεται σε μια εποχή, όπου η αυλαία στο θέατρο της καθημερινής ζωής έχει πέσει πριν από δεκαετίες. Τώρα στο προσκήνιο της ζωής εμφανίζονται νέοι άνθρωποι, καινούργιες αξίες και νοοτροπίες. Η τεχνολογία από τη μια και η παγκοσμιοποίηση από την άλλη έφεραν την αλλαγή, ανατρέποντας και ισοπεδώνοντας τη διαφορετικότητα στο ντύσιμο, στη γλώσσα με τα τοπικά της ιδιώματα, στις συνήθειες, τα ήθη κι έθιμα. Όλα σήμερα έχουν χάσει το ιδιαίτερό τους χρώμα. Όλα έχουν πάρει το δρόμο της άχρωμης ομοιομορφίας, καθώς όλα παραδέρνουν αδιάκοπα κάτω από τον ορμητικό και ασίγαστο άνεμο των καιρών-μας, που τα σαρώνει ανελέητα. Γιαυτό, η εργασία του Γιάννη Τσιαμήτρου έχει σωστικό χαρακτήρα, καθώς σώζει ό,τι προανακρούεται στον τίτλο του βιβλίου-του, που είναι: ‘Λαογραφία και Παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων-ένας κόσμος που χάνεται’».
Ο συγγραφέας Γ. Τσιαμήτρος στη σύντομη ομιλία του και χωρίς να κουράσει το ακροατήριο εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο (αγάπη για την παράδοση και σεβασμός προς τις αξίες του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού), τονίζοντας στο τέλος με έμφαση έναν επιπλέον λόγο: «…Γιατί οι νεότεροι οφείλουν να μάθουν ότι η παράδοση είναι και πρόοδος, η παράδοση, εάν της αφαιρέσουμε τα ελαττώματά της-τα ψεγάδια της, όπως λέει και ο ποιητής- δεν είναι συντήρηση, είναι η εμπειρία του παρελθόντος, είναι η πηγή γνώσεων και αξιών από το παρελθόν, για μια σωστή πορεία στο μέλλον.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα σπουδαίο εγχειρίδιο για αυτούς που ασχολούνται με τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και γενικά με την έρευνα και ανάλυση των λαογραφικών μελετών. Είναι μάλιστα ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο για τον μέσο αναγνώστη, προκαλεί ευχαρίστηση και νοσταλγία σε αυτούς που είχαν την τύχη να ζήσουν στα χωριά με τον παραδοσιακό τρόπο και ταυτόχρονα προσφέρει απλόχερα στους νεότερους την χαρά της γνώσης για το ανεκτίμητο παρελθόν και την ευκαιρία για ένα απαραίτητο βοήθημα και για σωστές επιλογές τους στο μέλλον.
Το βιβλίο συνοδεύεται και από ψηφιακό δίσκο στον οποίο είναι καταγεγραμμένα τραγούδια και χοροί σε αυθεντικές εκτελέσεις.