Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μια εξαιρετική και εξόχως διαφωτιστική εκδήλωση


Μια εξαιρετική και εξόχως 
διαφωτιστική εκδήλωση

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" με την "Ενωμένη Ρωμηοσύνη" με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των ομιλητών για την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και την άθλια "παιδεία" που παρέχεται στα ελληνόπουλα.
Ο μαχητικός δάσκαλος Δημήτρης Νατσιός άφησε κυριολεκτικά άφωνο το κοινό με τα όσα διδάσκονται σήμερα τα παιδιά από τα απαράδεκτα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Ο Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στο εξοργιστικό βιβλίο "Ιστορίας" της Γ΄Λυκείου το οποίο, όπως υποστήριξε με τεκμηριωμένες θέσεις, αποτελεί προσβολή για την νοημοσύνη μας και την χώρα μας με τις εθνομηδενιστικές, νεοταξικές και παγκοσμιοποιητικές αντιλήψεις που προπαγανδίζει.
Τέλος, ο Θεοφάνης Μαλκίδης (Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) συγκίνησε το κοινό με τις αναφορές του στον μεγάλο Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και το ενδιαφέρον του για την Παιδεία του Γένους.
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία δέσποζαν τα αγωνιώδη ερωτήματα γονέων και εκπαιδευτικών για τις δυνατότητες ανατροπής αυτής της θλιβερής υπάρχουσας κατάστασης στα δημόσια σχολεία.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος των "Βιβλιόφιλων" Δέσποινα Σεμερτζίδου, ο Πρόεδρος της "Ενωμένης Ρωμηοσύνης" Θεόφιλος Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.
Μορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=XAIlnSfUvV4


Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση "Βιβλιόφιλων Έδεσσας"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ»
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ».
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
ΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΘΕΟΛΟΓΟΣ:
«ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ»
ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ:
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ»
ΜΑΛΚΙΔΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ, ΔΡ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
«Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ»
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.30,
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
(ΕΝΑΝΤΙ ΨΗΛΟΥ ΒΡΑΧΟΥ).
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11.30΄ Έναρξη-Χαιρετισμοί


12.00΄  ΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΘΕΟΛΟΓΟΣ: «ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ»


12.20΄ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ»


12.40΄ ΜΑΛΚΙΔΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ, ΔΡ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: «Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ»


13.00΄  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ


Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ημέρα ποίησης

«Eξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;
- Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων.
- Βλέπω τους έφηβους και βλέπω τα κορίτσια στην ετήσια Κλήρωση των Ζευγαριών.
- Βλέπω ψηλά, μες στους αιθέρες, το Ερέχθειο των Πουλιών.
- Βλέπω τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών.
- Βλέπω τις κανονιοφόρους του Έρωτα…»                                        (Οδυσσέας Ελύτης)

Υπό μάλης λοιπόν τις ημέτερες ποιητικές απόπειρες,
να τις απαγγείλετε
χωρίς αναστολές παρουσία φίλων της λογοτεχνίας.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014     ‘Ωρα: 19.00΄    
Αίθουσα: Δημοτικό Περίπτερο Καταρρακτών

Οικοδεσπότες: «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»


Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Δ΄ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ



Δ΄ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

2η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ

Έδεσσα, 12 Μαρτίου 2014

Ο σύλλογος «ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ» προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες ή αλλοδαποί, με ένα (1) μόνον διήγημα, στην ελληνική γλώσσα, το οποίο μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, να είναι αδημοσίευτο και όχι μεγαλύτερο από έξη (6) τυπωμένες σελίδες Α4 σε Η/Υ.

Ο Σύλλογος έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή οποιοδήποτε διήγημα του διαγωνισμού, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Η επιτροπή αξιολόγησης των κειμένων του εν λόγω διαγωνισμού, εκτός από τα βραβεία, τους επαίνους και τις τιμητικές διακρίσεις, θα προτείνει και διηγήματα των υπολοίπων διαγωνιζόμενων, τα οποία θα αποτελέσουν περιεχόμενο μιας ειδικής έντυπης έκδοσης. Όσες/οι επιλεγούν να συμμετάσχουν σε αυτή την μελλοντική έκδοση, οφείλουν να στείλουν τα κείμενά τους και ένα σύντομο βιογραφικό σε ηλεκτρονική μορφή (σε cd ήmail) γραμμένα σε Microsoft Word (γραμματοσειρά Arial ή Times New Roman και μέγεθος 12), καθώς και μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας επίσης ηλεκτρονικά (σε αρχείο jpg).

Το προτεινόμενο διήγημα πρέπει να έχει τίτλο, καθώς και ψευδώνυμο του συγγραφέα και να σταλεί ταχυδρομικά σε τρία (3) αντίτυπα. Τα πραγματικά στοιχεία του/της συγγραφέα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα, e-mail) πρέπει να περιέχονται σε μικρότερο σφραγιστό φάκελο, χωρίς άλλα διακριτικά στο εξωτερικό του φακέλου. Η επιλογή του θέματος ανήκει στον/στην συγγραφέα.

Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων.

Ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής των κειμένων ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2014.

Διεύθυνση αποστολής: Ευαγγελίδης Δημήτρης,
Φιλελλήνων 9 – ΕΔΕΣΣΑ 58200
Πρόσθετες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6970 995041 και 6977 227997

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δέσποινα Σεμερτσίδου


Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Νέα Βιβλία


Ένα νέο βιβλίο από την Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, μια συλλογή διηγημάτων, που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν. Υπενθυμίζουμε ότι η συγγραφέας είχε βραβευθεί στον Α΄ Διαγωνισμό Διηγήματος του Συλλόγου μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΣΤΑΓΟΝΕΣ
Συλλογή Διηγημάτων

Από το 2008 έως σήμερα η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου ραντίζει κατά καιρούς με σταγόνες λέξεων τα μάτια των ενήλικων αναγνωστών της, γιατί έχει και αρκετούς που είναι ανήλικοι. Εδώ και χρόνια γράφει ιστορίες για μεγάλους και μικρούς.  
Στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Σταγόνες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις, συγκέντρωσε 14 αγαπημένα της διηγήματα που άλλα έχουν ήδη προλάβει να βραβευθούν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και άλλα απλώς να ταξιδέψουν σε σελίδες εφημερίδων και περιοδικών.  
Η γεύση και η οσμή τους είναι έντονη, όπως και το πορτοκαλί του εξωφύλλου και το τελείωμα όλων σχεδόν είναι πικρό σταθερά, μα όχι μαύρο.
Όπως η ίδια η συγγραφέας ομολογεί στο οπισθόφυλλο, όταν ερωτήθηκε «γιατί σταγόνες», απάντησε «γιατί είναι αρκετά τα υγρά του βιβλίου».
 Σάλια σαλιγκαριών. Ιδρώτες ανθρώπων. Καταιγίδες σε μάγουλα και σπέρμα σε χαρτί κουζίνας. Κλάματα πεπονιών. Μια βρύση που πότιζε στωικά έναν γεμάτο νεροχύτη. Το χάδι του χιονιού πάνω στο άψυχο άγαλμα. Τα μαλλιά της που έσταζαν κάθε που έβγαινε από το μπάνιο και καθόταν να γράψει. Το ζουμί από το δαγκωμένο μήλο του υπολογιστή. Το τραγούδι που άκουγε μανιωδώς, έως και είκοσι φορές το ίδιο βράδυ, πάντα με τη φωνή της Τζένης Βάνου παρόλο που κι άλλες το έχουν τραγουδήσει: «Σταγόνα – Σταγόνα», δηλαδή σταγόνες.

ΣΤΑΓΟΝΕΣ: Συλλογή Διηγημάτων
Συγγραφέας:  Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Εκδόσεις  Άπαρσις
Διάσταση: 18,7 x 12,4 – Μαλακό Εξώφυλλο
Σελίδες: 108
Τιμή: 8€

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Αλέξανδρος Νάρης: Η αποστολή


Αλέξανδρος Νάρης: Η αποστολή
«Εναλλακτικές Εκδόσεις», Αθήνα 2013

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε εντελώς φυσιολογικό να μαθαίνουμε ότι η τάδε ή ο δείνα λογοτέχνης είναι φιλόλογος ή γενικότερα καθηγητής στην μέση εκπαίδευση, δάσκαλος, δημόσιος υπάλληλος, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και τα σχετικά, ενώ σίγουρα θα μας κάνει εντύπωση εάν πληροφορηθούμε ότι ο συγγραφέας είναι αγρότης, υδραυλικός, καταστηματάρχης ή στρατιωτικός. Κοινωνικά στερεότυπα ή προκαταλήψεις θα μου πείτε, λανθασμένα μεν, υπαρκτά δε.
Αποδεικνύεται όμως ότι εκείνο που προέχει είναι το ταλέντο, το φυσικό, καθαρό, αυθεντικό ταλέντο, που το αναγνωρίζεις από την πρώτη σελίδα που θα διαβάσεις.
Ισχυρίζομαι ότι μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Αλέξανδρος Νάρης, στρατιωτικός στο επάγγελμα μέχρι πρόσφατα, που πρωτοεμφανιζόμενος μας έδωσε το καταπληκτικό μυθιστόρημα «Οι ανύπαρκτοι» («Εναλλακτικές Εκδόσεις», Αθήνα 2009) πριν λίγα χρόνια, για το οποίο είχα γράψει:
«...Πάνω απ’ όλα όμως, εκείνο που αποτυπώνεται έντεχνα, συγκινεί και αφήνει ένα συναίσθημα θλίψης, είναι η διαπίστωση της τραγικότητας των ζωών που καταστρέφονται μέσα στην δίνη των πολεμικών συγκρούσεων είτε πρόκειται για τους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας είτε για κάποιους από τους πρωταγωνιστές. Μια αίσθηση ματαιότητας και η συνειδητοποίηση το πόσο φτηνή είναι τελικά η ανθρώπινη ζωή και πόσο λίγο μετράει στους σχεδιασμούς κάποιων κέντρων που διευθύνουν τον πλανήτη. Η δεξιοτεχνία του συγγραφέα βρίσκεται ακριβώς στο ότι όλα αυτά τα «περνάει» χωρίς φτηνιάρικους μελοδραματισμούς, βαρύγδουπους αφορισμούς ή ψευτοκουλτουριάρικες κλάψες...».
Το νέο μυθιστόρημα του Νάρη είναι συγκλονιστικό και μοναδικό για την ελληνική πεζογραφία, μια και αναφέρεται στην συνεχιζόμενη αιματοχυσία ενός ακήρυκτου πολέμου, σε μια «εξωτική» χώρα, στο Αφγανιστάν. Και αυτές οι αναφορές δεν προέρχονται από τηλεοπτικές ειδήσεις ή γραπτά δημοσιογράφων περί Αφγανιστάν, αλλά αποτελούν οδυνηρές βιωματικές εμπειρίες, που έζησε ο συγγραφέας αυτοπροσώπως και τις αισθάνθηκε στο πετσί του, υπηρετώντας εκεί ως μέλος της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής.
Βεβαίως, το μυθιστόρημα αυτό δεν αποτελεί απλώς μια αφήγηση κάποιων γεγονότων, αλλά θέτει μια σειρά από πολιτικούς, κοινωνικούς και γενικότερους προβληματισμούς, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της μαζικής εισόδου στην χώρα μας ανθρώπων με άλλη κουλτούρα, νοοτροπία, λογική και ψυχοσύνθεση, της αδυναμίας αντιμετώπισης του φαινομένου, όχι μόνον από ένα ανίκανο και μισοδιαλυμένο κράτος, αλλά και από την νεοελληνική κοινωνία, τις επιπτώσεις του και γενικότερα όλα αυτά που συνθέτουν το τρομακτικό από κάθε άποψη πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Ο συγγραφέας δεν διστάζει να θέτει ζωτικά και εξ ίσου σκληρά ερωτήματα, όπως το συνταρακτικό: «Γιατί αξίζουμε ως έθνος να σωθούμε;» (σελ. 155), να θίγει βασικά ζητήματα, όπως το πρόβλημα της κατάρρευσης της κάποτε ανθούσας ελληνικής βιοτεχνίας (σελ. 152), την αγνοημένη από το αθηναϊκό κράτος, προβληματική, αλλά και ταυτόχρονα τόσο ελκυστική περιοχή του Έβρου (σελ. 90-95), καθώς και ένα πλήθος ακόμη θέματα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου, ασχέτως αν συμφωνεί ή όχι με τις θέσεις του συγγραφέα.
Για την πλοκή του βιβλίου περιορίζομαι να μεταφέρω αυτά που γράφει το οπισθόφυλλο:
«...Μια δημοσιογράφος που ξεκινά μια έρευνα ρουτίνας γύρω από τη σύλληψη ενός λαθρομετανάστη στον Έβρο, ένας ηττημένος πολεμιστής που παλεύει να ξεφύγει από δαίμονες του παρελθόντος του, μια γυναίκα με αστείρευτη ενέργεια, ένας αφελής Έλληνας στρατιωτικός, ένας αντίστοιχος "ψαγμένος" Αμερικανός και από την άλλη μεριά ένας εχθρός απόλυτα αποφασισμένος και αφοσιωμένος στον σκοπό του, συναντούν το πεπρωμένο τους σ' ένα ερειπωμένο σχολείο κωφαλάλων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου ένας από τους πλέον περίπλοκους πόλεμους της ανθρώπινης ιστορίας έχει πάρει την πιο άγρια μορφή του. Εγκληματίες, επαναστάτες, ήρωες και προδότες, ταγμένοι σε χαμένους, ιερούς και συγχρόνως άθλιους, βρώμικους αγώνες, συναντιούνται, συγκρούονται, καταστρέφουν και οικοδομούν, λεηλατούν και βοηθούν, σκοτώνουνε και σώζουν, στο όνομα της πίστης, της πατρίδας, της ανθρωπιάς και της ελευθερίας. Ανθρώπινα ερείπια μιας κατεστραμμένης χώρας βρίσκουν καταφύγιο σε μια άλλη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, βυθισμένη στη σήψη, στη διαπλοκή και στην πλαδαρότητα, απόλυτα ανίκανη να χειριστεί όχι απλώς ζητήματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση, αλλά ζητήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή της. Είναι μια ιστορία για τη δύναμη της ψυχής ανθρώπων, εθνών και κοινωνιών. Είναι μια ιστορία οργής, μίσους, αγάπης και ελπίδας. Είναι μια ιστορία πολέμου...».
Κλείνοντας, οφείλω να αναφερθώ στο θέμα της επιμέλειας του βιβλίου, κάτι που στην Ελλάδα, ατυχώς, παραμελείται συστηματικά. Είναι μια μεγάλη συζήτηση και εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να την ανοίξω. Περιορίζομαι λοιπόν σε μια μόνον παράμετρο, που είχα επισημάνει και στο προηγούμενο μυθιστόρημα του Νάρη: Την απουσία κάποιων υποσημειώσεων, που θα μπορούσε να είναι και ένα γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου, όπου θα επεξηγούνται κάποιοι τεχνικοί όροι, οι οποίοι για έναν στρατιωτικό είναι αυτονόητοι και τετριμμένοι, αλλά σε έναν αμύητο δημιουργούν αμηχανία σχετικά με το τι ακριβώς εννοεί ο συγγραφέας. Για παράδειγμα στην σελίδα 21 αναφέρει: «Ευτυχώς που δεν υπήρχαν MLRS τότε, γιατί (οι Τούρκοι) μπορούσαν να ζητήσουν και την Ξάνθη...»). Τι είναι αυτά τα MLRS; Δεν έπρεπε να ζητήσει ο επιμελητής του βιβλίου από τον συγγραφέα να γράψει μια επεξήγηση, όχι μόνον για τον συγκεκριμένο όρο, αλλά και για τους υπόλοιπους;
Εν πάση περιπτώσει ο αναγνώστης δεν πρόκειται να σταθεί εδώ, μια και η εξέλιξη της υπόθεσης του μυθιστορήματος είναι βέβαιο ότι θα τον απορροφήσει σε τέτοιο βαθμό, που ίσως δεν αντιληφθεί καν αυτές τις λεπτομέρειες.
Ανακεφαλαιώνοντας, το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Νάρη αποτελεί ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό δημιούργημα που πρέπει να διαβαστεί όχι μόνον για την πνευματική απόλαυση, αλλά και για τους δύσκολους προβληματισμούς που θέτει στον αναγνώστη. Εύχομαι να το δούμε και στον κινηματογράφο!


Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης