Βιβλιοπαρουσίαση Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»
Οι «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας», σας προσκαλούν το Σάββατο 22 – 1 – 2011 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του φιλόλογου-γλωσσολόγου και λεξικογράφου Βασίλη Αργυρόπουλου: «Αρχαιολατρία και γλώσσα». Προλογίζει η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δέσποινα Σεμερτσίδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Με την ευκαιρία θέλουμε να ενημερώσουμε τους Εδεσσαίους της Θεσσαλονίκης ότι την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 7.00΄ θα επαναληφθεί η βιβλιοπαρουσίαση στο «Στέκι» του περιοδικού «άρδην» και της εφημερίδας «ρήξη» στη Θεσσαλονίκη (Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου – τηλ. 2310 543751) Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Θανάσης Τζιούμπας, ο Δημήτρης Ευαγγελίδης και ο συγγραφέας.
Παραθέτουμε απόσπασμα από μια κριτική στο Διαδίκτυο για το βιβλίο:
“…Μιλάμε για «αρχαιολάτρες» ή «ελληνοκεντρικούς» ελλείψει κάποιου ακριβέστερου όρου και επιστρατεύοντας συνήθως μπόλικα εισαγωγικά κατά της αναγκαστικής αυτής ασάφειας. Αυτό κάνει και ο Βασίλης Αργυρόπουλος στις μέσα σελίδες του βιβλίου του. Η αρχαιολατρία, φυσικά, στη νεότερη Ελλάδα υπήρξε σχεδόν πάντοτε «αρχαιολατρία» εντός εισαγωγικών, μια «ξεθυμασμένη, μαϊμουδίστικη, λογού ψευτολατρεία για τους αρχαίους Έλληνες», όπως έγραφε ο Ίων Δραγούμης. […] Τι είναι λοιπόν εκείνο που ξεχωρίζει τους συγκεκριμένους «αρχαιολάτρες», καθιστώντας τους ειδική περίπτωση που αξίζει την προσοχή και τον προβληματισμό μας;
Το νέο στοιχείο που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες είναι η ανάπτυξη μιας ιδιόμορφης […] παραεπιστήμης – η προβολή και διάδοση, συγκεκριμένα, παραεπιστημονικών απόψεων σε ζητήματα γλώσσας, ιστορίας κ.α., παράλληλα με την ευθεία αμφισβήτηση των αντίστοιχων επιστημονικών («ανθελληνικών», υποτίθεται) διδαγμάτων. Πλέον υπάρχει αρκετός κόσμος στην Ελλάδα που έχει πειστεί π.χ. ότι η Ινδοευρωπαϊκή θεωρία είναι ένα μύθος που κατασκευάστηκε για να υποβιβαστεί η ελληνική γλώσσα (την οποία οι ίδιοι θεωρούν ως την αληθινή μητέρα-γλώσσα των υπόλοιπων) ή να εμφανιστούν οι Έλληνες ως επήλυδες (ενώ κατ’ αυτούς καταγόμαστε πιθανότατα από γηγενή προϊστορικά ανθρωποειδή).
Δεν γίνεται να προσπεράσουμε το θέμα, γιατί όταν μια μεγάλη μερίδα του κοινού δυσπιστεί σε βασικά συμπεράσματα της επιστήμης και αμφισβητεί κοινώς αποδεκτά δεδομένα, αυτό υπονομεύει την ίδια τη θέση της επιστήμης μέσα στην κοινωνία…”