Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση στην Νάουσα


Βιβλιοπαρουσίαση στην Νάουσα
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Το εξαίρετο βιβλίο του φίλου Μανώλη Βαλσαμίδη  και με τίτλο "Των Ελλήνων οι κοινότητες - Νάουσα - Η Δημογεροντία" παρουσιάσθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 στον πανέμορφο Πολυχώρο Πολιτισμού "Βέτλανς" στην Νάουσα. 


Στο βιβλίο με ζήλο, υπομονή και αμέριστη αγάπη για τα κοινά και τον τόπο, αποτυπώθηκε το παρελθόν και η εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστούμε για ένα ακόμη πολύτιμο λιθαράκι της ιστορίας της περιοχής μας και του πολιτισμού μας. Τυχερή η Νάουσα που έχει έναν Μανόλη Βαλσαμίδη...


ΔΕΕ





Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ένας ξενιτεμένος Μακεδόνας Έλληνας καλλιτέχνης... (2)


Πασχάλης Δουγαλής
Ένας ξενιτεμένος Μακεδόνας Έλληνας,
που μεγαλουργεί στο εξωτερικό.

Ο Πασχάλης Δουγαλής γεννήθηκε το 1970, στην Κοζάνη. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, έδειξε μια καλλιτεχνική ικανότητα, για πρώτη φορά, σκιτσάροντας ένα κόκορα. Στα επόμενα χρόνια έκανε διάφορες μελέτες για κατοικίδια ζώα και ανθρώπινα πορτρέτα. Στην ύπαιθρο, όπου μεγάλωσε, είχε πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση και μελέτη της φύσης από κοντά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα με αυτές, σπούδασε την αγιογραφία και εργάστηκε ως αγιογράφος. 

Στο διάστημα αυτό προσπαθεί να βρει τον δικό του δρόμο έκφρασης. Η "ανακάλυψη" ενός Αγγλικού Οδηγού Πουλιών το 1992, ήταν μια αποκάλυψη, η οποία και έχει επηρεάσει τη ζωή του από τότε. Από εκείνη τη στιγμή, τα πλάσματα και τα πουλιά της φύσης κυριαρχούν στην τέχνη του. 


Το 1995, εικονογράφησε σειρά βιβλίων για τα απειλούμενα είδη ζώων στην Ελλάδα, τα οποία και κυκλοφόρησαν σε πολλές εκδόσεις καθιερώνοντάς τον ως εικονογράφο.


Το 1997 μετακόμισε στο Μόναχο, όπου εξακολουθεί να ζει και εργάζεται. Στο έργο του έχει ως στόχο όχι μόνο να κάνει μια απλή απεικόνιση των ειδών της άγριας φύσης, αλλά και να δώσει στοιχεία που αφορούν τον ατομικό χαρακτήρα των πουλιών ή των ζώων που εικονογραφεί.



Ελπίζουμε κάποια μέρα να απολαύσουμε μια έκθεση των έργων του από κοντά.

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης






Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το Νέο Βιβλίο Του Γιώργου Σαγιά


Βιβλιοπαρουσίαση στην Λαμία


Με την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας να είναι γεμάτη, ο Γιώργος Σαγιάς παρουσίασε το νέο του βιβλίο ”Εντέλει ποιος θεολογεί;” την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016. Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε, ακόμη και έξω από το Εργατικό Κέντρο στεκόντουσαν, αλλά και από τον πολιτικό και εκπαιδευτικό χώρο υπήρξαν πολλές παρουσίες.


Ο κ. Γιώργος Σαγιάς μίλησε για την νέα του προσπάθεια να αποτυπώσει στο βιβλίο την σκέψη του ενώ τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο να βλέπει το δημιούργημα του τυπωμένο.
Η παρουσίαση έγινε από τους : Θεόδωρο Παντούλα, Εκδότη – Νεοελληνιστή, Απόστολο Ρούσκα, Πτυχιούχο Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ – ΜΔΕ στη Φιλοσοφία της Θεολογίας, Νικόλαο Ηλιόπουλο, Παιδαγωγό – ΜΔΕ στην Οργάνωση και Διοίκηση στην Εκπαίδευση και Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Διευθυντή Γυμνασίου Νέου Μοναστηρίου – ΜΔΕ στην Εκκλησιαστική Ιστορία Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης – Δρ. Θεολογίας – Πρόεδρο της Πανελλήνιας ´Ενωσης Θεολόγων.
Την εκδήλωση συντόνισε η Αγγελική Επιστάτου, Πτυχιούχος Φυσικής – ΜΔΕ στην Ιατρική Φυσική – υπ. ΜΔΕ στην Υπολογιστική Ιατρική και Βιολογία.



Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Ξενιτεμένοι Μακεδόνες Έλληνες (1)


Ξενιτεμένοι Μακεδόνες Έλληνες (1)

Είναι γεγονός ότι οι ξενιτεμένοι πονάνε και στεναχωριούνται για τα προβλήματα της Πατρίδας πολύ περισσότερο από εμάς που ζούμε εδώ. Η Ασημίνα Παραδεισά ζει και εργάζεται δεκαετίες τώρα στο Βούππερταλ της Γερμανίας. Ασχολείται με το γράψιμο και δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά με κάθε ευκαιρία. Συμμετέχει ανελλιπώς στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Συλλόγου μας με διηγήματα και συχνά μας στέλνει τις σκέψεις της και τους προβληματισμούς της για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και ορισμένες φορές έμμετρα. Δύο από αυτά τα πονήματά της, χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής ποίησης, τα δημοσιεύουμε παρακάτω, μαζί με το βιογραφικό της.

Βιογραφικό

Γεννήθηκα στα Βραστά Χαλκιδικής. Από το 1966 ζω στην Γερμανία, γράφω από τα χρόνια του σχολείου. Από το 1986 δημοσιεύω ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές συλλογές μου και ένα μικρό διήγημα. Πολλά από τα διηγήματα και τα ποιήματά μου έχουν διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς από διάφορα σωματεία. Επίσης διηγήματα και ποιήματά μου δημοσιεύθηκαν σε πάνω από δέκα ανθολογίες από το 2010 μέχρι σήμερα. Το τελευταίο μου βιβλίο με διηγήματα και με τίτλο «Ο τόπος που αγάπησα» έχει βραβευτεί με Αριστείο από το "Πολιτισμικό Πρακτορείο" (Cultural Agency) του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.  


Ξεχαρβάλωμα

Ελλάδα μου, πώς άφησες
να σε ξεχαρβαλώσουν
και την χαριστική βολή 
στο τέλος να σου δώσουν;

Τώρα πώς τα κομμάτια σου
να ξανασυμμαζέψεις
κι από ποιόν άραγε 
ευθύνες να γυρέψεις;

Εμείς οι ίδιοι φταίξαμε
για το κατάντημά σου
όλοι μας "βοηθήσαμε"
στο ξεχαρβάλωμά σου.

Ανεύθυνοι πολιτικοί
γεμίσανε τις τσέπες
κι ύστερα με χωρίς ντροπή
κατάντησαν επαίτες.

Κρίμα, εσύ που ήσουνα το φως
της οικουμένης
δεν το μπορώ Πατρίδα μου
πεσμένη για να μένεις.

Πού είναι οι Κυναίγυροι
για να σε αναστήσουν
πεθάνανε οι ήρωες
πώς να σε βοηθήσουν;

Εκείνοι αγωνίζονταν
είχαν φιλοπατρία
αγάπη για τη λευτεριά
για πίστη, για θρησκεία.

Για τη σημερινή γενιά
που ήταν όλα στρωμένα
Πατρίδα, ιδανικά
ήταν κατεστημένα.

Γι' αυτό όλα τα ρήμαξαν
χωρίς να υπολογίσουν
πως με χωρίς ιδανικά
αδύνατον να ζήσουν.

                                  Α.Π.


Παρακινημένη από την μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό και έχοντας τις δικές της πικρές εμπειρίες από την ζωή στα ξένα, έγραψε το παρακάτω:



Νέοι μη φεύγετε στα ξένα

Δε μας χωρά άλλη Πατρίδα
μόνο η γη η ελληνική
τούτη που σαν ήλιου αχτίδα
σκόρπισε φως σ'όλη τη γη.

Νέοι μη φεύγετε στα ξένα
μη σας πλανεύει άλλη γη
δώστε τα χέρια ενωμένα
για την Ελλάδα τη μικρή

Σας κολακεύουνε οι ξένοι
σας δίνουν χρήματα πολλά
όποιος την αγαπάει μένει
το χρήμα δεν τον ξεγελά. 

Όμως αξίζει κάθε κόπος
δώστε τις γνώσεις σας σ' αυτή
δε μένει άλλος τρόπος
μόνο αν μείνετε εκεί.

Έδωσε φως, έδωσε γνώση
άπλετα σ' όλους τους λαούς
και για την ανθρωπιά την τόση
παίρνει απάντηση απ' αυτούς.

Όλοι ξεχνούν τι μας χρωστάνε
πίσω απ' την πλάτη μας γελούν
ξέρουν αυτοί που το τραβάνε
όπως νομίζουν πως μπορούν,

τη χώρα μας να καταστρέψουν
να έρθουν ύστερα φωστήρες
τον τόπο να διαφεντέψουν
και να το παίξουνε σωτήρες.

Νέοι η χώρα μας αξίζει
μικρή να κάνουμε θυσία
να βγούμε άνετα απ' την κρίση
με την δική σας παρουσία.
                              Α.Π.